U15-tyttöjen EGBL-kausi päätökseen – U14-tytöt tavoittelee superfinaalipaikkaa

15-vuotiaiden tyttöjen kausi EGBL:ssä (European Girls Basketball League) päättyi kolmanteen osaturnaukseen menneenä viikonloppuna. 14-vuotiaissa tytöissä on nyt takana kaksi osaturnausta, kolmas ja samalla tavoitellun superfinaalipaikan ratkaiseva turnaus pelataan maaliskuun lopulla.

WU15 kolmannessa osaturnauksessa Riikassa – katse kohti kotimaan pudotuspelejä

Helmi-maaliskuun taitteen EGBL-osaturnaus alle 16-vuotiaiden Divisioona 2 sarjassa oli Hongan WU15 joukkueelle kauden viimeinen. Voittoja ei tästä kovatasoisesta turnauksesta irronnut ja sarjan saldoksi jäi 11.sija viidellä voitolla ja kymmenellä tappiolla. Kausi jatkuu 16-vuotiaiden tyttöjen SM- sekä 15-vuotiaiden Robert Petersen Cup-sarjoissa.

Kolmanteen osaturnaukseen lähdettäessä tiedettiin, että vastaan tulisi useampi sarjan kärkipään joukkue ja erityisesti odotettiin riialaisten BS Juglan ja TTP Rigan ja niissä pelaavien Latvian U16-maajoukkuepelaajien kohtaamista. BS Juglaa vastaan honkalaistytöt eivät päässeet huuteluetäisyyttä lähemmäksi, mutta TTP Riga ottelu oli vielä tasan muutama minuutti ennen loppua. Sitten kuitenkin kävi nk. klassiset ja liika varman päälle pelaaminen kostautui epävarmuutena ja muutaman karkean pallonmenetyksen myötä yllätys jäi tekemättä.

Tallinnalaista Audentesia – ja sen 195-senttistä sentteri Anette Adleria – vastaan mentiin tasatahtia kolme neljännestä, mutta sitten nopeiden hyökkäysten hyydyttyä voitto karkasi kaukoheittojen kolahdeltua rautoihin.

Junioriotteluiden tuloksia ennustava nk. jabastiikka-metodi lupaili hyvää voiton saumaa puolalaista OSSM PZKosz Czuchlowia vastaan. Vastustaja oli kuitenkin liikkuva ja taitava, ja lupaavan, pitkän takamiehen Agata Makuratin kolmosten johdolla karkasi riittävään johtoon heti alusta alkaen.

Lähinnä voittoa oltiin virolaista Pärnun joukkuetta vastaan. Etelänaapurit olivat alusta alkaen turvallisen tuntuisessa 5-10 pinnan johdossa mutta viimeisillä neljänneksellä honkalaisten 2-2-1 paikkaprässi toi pelin tasoihin 22 sekuntia ennen loppua. Viisaasti vastustaja ei ottanutkaan aikalisää vaan toi pallon heti peliin päästen hyökkäämään organisoitumatonta puolustusta vastaan. Honkalaiset löysivät jotenkin jotkut omat puolustettavat ja ottelu tiivistyi koripalloelokuvista tuttuun ”1vs1 isolation top of the key” kuvioon. Kaksikin honkalaista puolustajaa ehti mukaan auttamaan, mutta ei auttanut – Kadri-Ketter Kont upotti jumpperin keskelle keksintöä peliajan umpeutuessa samalla, kun pallo osui sukkaan.

Ottelutulokset

Honka – BS Jugla (Latvia) 39-53
Honka – Pärnu Sport School (Viro) 57-59
Honka – OSSM PZKosz (Puola) 38-51
Honka – SC Audentes (Viro) 36-47
Honka – TTP Riga (Latvia) – 44-49

Hongan parhaana palkittiin koko turnauksen monipuolisesti pelannut Noora Sipponen. Myös Ella Sussmann ja Auroora Aktan pelasivat tasaisen vahvan turnauksen. Senja Tuomi oli vakuuttava ottelussa Pärnua vastaan (15/7) ja Amanda Pynnösen tehot (8/6) pitivät TTP Riga yllätystä elossa.

Sarjan lopputulokset EYBL-sivuilla TÄÄLLÄ. Kakkosdivisioonan voittanut Ridzene selviää U16 Superfinaaleihin yhdessä 1.divisioonan 7 parhaan joukkueen kanssa. Superfinaaleihin selvisi myös Pohjois-Haagan Yhteiskoulun PHYK Cadets joukkue, jonka kokoonpanossa ovat Honka U15-ryhmästä Marianne Määttänen ja Elina Aarnisalo.

”Kolmessa turnauksessa saimme 15 kansainvälistä peliä 9 eri maan joukkueita vastaan. Vaikka ennakkoon vuotta vanhempien sarjaan osallistuminen hieman arvelutti niin lopulta taso oli meille sopiva. Saimme yhden kunnon kylvetyksen ja yksi ottelu oli hieman läpihuutojuttu mutta lopuissa 13 ottelussa olimme kaikissa pelissä mukana, välillä voittaen ja useammin lopulta häviten. Koripalloilullisesti juuri sellainen kokemus kun toivommekin” tiivistää joukkueen valmentaja Juha-Pekka Sipponen.

15-vuotiaissa kausi jatkuu kotimaisissa SM-sarjoissa. 16-vuotiaiden SM-sarjassa joukkue on nyt toisena voitetuaan 14 ottelustaan peräti 12. Välieräpaikasta ei juuri epäilystä enää ole. Playoff-kevät käynnistynee siis joukkueen osalta 6.-7.4 välieräviikonloppuna. Mikäli joukkue pelaa tiensä mitaliotteluihin, pelataan ne 13.-17.4 välillä.

15-vuotiaiden Robert Petersen Cupissa (entinen C-tyttöjen SM-sarja) Hongan tytöt pitävät piikkipaikkaa 16 joukkueen yhteislohkossa ja lähtee näin ollen hyvistä asemista 28.-29.4 pelattavalle Cup-kierrokselle pelaamaan kauden 2019-2020 16-vuotiaiden SM-sarjapaikasta. Mahdolliset RPC-finaalit pelataan toukokuun puolessa välissä.

Hongan 14-vuotiaat tytöt tavoittelevat maaliskuussa paikkaa U14 EGBL-Superfinaaliturnaukseen

14-vuotiaiden tyttöjen kauden toinen osaturnaus EGBL:ssä päättyi voitokkaasti. Joukkuetta ei yllätetty kertaakaan, joten saldoksi viiden voiton putki.

”Meidän tytöt voittivat turnauksen koko 12 pelaajan rosterimme yhteisvoimin. Kaikki joukkueen pelaajat pelasivat turnauksessa suurin piirtein saman verran ja siksi olimme turnauksen loppuvaiheessakin vielä huippuvireessä. Viron ikäluokan kovin koulujoukkue SC Audentes kaatui, samoin niukasti kotimainen yhdistelmäjoukkue West Coast All-Stars, jossa pelaa tyttöjä Turusta, Lohjalta sekä Forssasta” valmentaja Anja Suomalainen kommentoi.

14-vuotiaiden tyttöjen joukkue helmikuun voitokkaan osaturnauksen jälkeen.

 

Hongan tytöillä on kasassa nyt kahdesta osaturnauksesta seitsemän voittoa kymmenestä ottelusta. Sijoitus kolmanteen osaturnaukseen mentäessä nyt seitsemäs. Superfinaaliin pääsee 8 joukkuetta ja sinne honkalaisryhmän tavoitteet on asetettu.

Tulokset 2.osaturnauksesta: 

Honka – BC Nokia 57-17
Honka – BS Riga/TTP 47-35
Honka – Rapla BS 47 – 24
Honka – SC Audentes 61 – 54
Honka – West Coast All-Stars 57 – 54.

Kotimaisista sarjoista, honkalaisjoukkue on jo selvittänyt tiensä 16-vuotiaiden eteläisen alueen aluefinaaleihin. Ikäluokan aluefinaalit pelataan 3.-5.5 Honkahallilla.

Turnausmatkoilla huolehditaan myös kouluhommista. Läksyille on varattu yhteiset ajat.