Erika Kankfelt ja Lasse Gummerus jenkkiyliopistoihin: ”Onni suosii ahkeraa”

Honkalaiskasvatit Erika Kankfelt ja Lasse Gummerus jatkavat koripallouraansa, sekä opiskelua USA:n yliopistokentillä. Hongan A-tytöissä pelannut Kankfeltin määränpää on University of Portland ja Gummeruksen, Marist College. Haastattelimme nuoria valinnoistaan ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Erika Kankfelt

Erika Kankfelt matkustaa Portlandiin jo ensi viikolla.
Kuva: Sonja Herrala

aloitti koripallon Tapiolan Hongassa vuonna 2004, ollessaan 6-vuotias. Kymmenen vuotta myöhemmin, Kankfelt lähti opiskelemaan Mäkelänrinteen lukioon ja siirtyi ensimmäistä kertaa pelaamaan kasvattajaseuransa ulkopuolelle, Helmi Basketiin ja HBA:han. Nuoren koripalloilijan kesät kuluivat maajoukkueleirityksissä.

  • 15-vuotiaasta asti kesät olen viettänyt maajoukkueleirityksissä ja kisoissa (WU15, WU16, WU18). Pelasin lukiossa Helmi Basketissa ja HBA:ssa kahden kauden ajan, kunnes palasin takaisin Tapiolan Honkaan. Menneen kauden pelasin Hongan A-tytöissä ja naisten I divari-joukkueessa. Kauden aikana tuli hyviä pelejä, vaikka joukkueen tavoite jäikin saavuttamatta, meidän jäätyä ATSM-sarjassa neljänneksi.

Nyt Kankfelt jättää Hongan ja matkustaa toteuttamaan haaveitaan Yhdysvaltojen länsirannikolle, Oregonin Portlandiin.

  • Yliopistoni tulee olemaan University of Portland. Tuleva joukkueeni Portland Pilots pelaa NCAA I divisioonassa West Coast konferenssissa. Koulu itsessään on 4500 oppilaan yksityinen yliopisto.

Milloin haave rapakon taakse lähtemisestä sitten syttyi ja mitä kaikkea sen tavoittelu on vaatinut?

  • Ollessani C-juniori, valmentajat mainitsivat ensimmäisen kerran jenkkiyliopistot, silloin pelaaminen Amerikassa tuntui vielä kovin kaukaiselta. Haave kuitenkin heräsi vuosien varrella ja toteutus on vaatinut monivuotista kovaa harjoittelua.On ollut onni saada olla hyvien valmentajien valmennuksessa. Kiitokset haluan esittää ainakin Harri Jokelalle, Jyrki Suhoselle, Mikko Malille, sekä monille muille seura- kuin maajoukkuetasolla, jotka ovat auttaneet minua eteenpäin. Erityiskiitos kuuluu A-tyttöjen valmennustiimin Anja Suomalaiselle, joka teki suuren työn yliopistopaikkani hankkimisessa.

Nuori nainen matkustaa Portlandiin nopealla aikataululla. Päätös opiskelupaikasta saapui viime viikolla ja ensi viikolla Erika nousee jo koneeseen. Tulevaisuuden tavoitteita ei siis ole vielä ehtinyt kovin pohtia, mutta Hongan junioreille tulevalla yliopistokoripalloilijalla on kyllä kannustavaa sanottavaa.

  • Seuraavat tavoitteeni on asetettu lyhyelle tähtäimelle. Ensimmäisenä kotiutuminen uuteen kotikaupunkiini Portlandiin ja seuraavaksi se, että opiskelu, sekä pelaaminen lähtevät hyvin käyntiin.Hongan pienemmille junioreille haluaisin lähettää terveisiä. Harjoitelkaa kovasti, älkää antako periksi ja uskokaa itseenne, niin kaikki on mahdollista!

Lasse Gummerus

Lasse Gummerus juhlimassa Espoo Unitedin nousua Korisliigaan kaudelle 2017-18.
Kuva: Mikko Rajala

on pelannut Hongassa koko juniori-ikänsä, 6-vuotiaasta saakka. Viime kaudella nuori lupaus nousi Espoo Unitedin miesten koripallojoukkueen pelaavaan kokoonpanoon. Mennyt kausi oli niin tuoreelle edustuskoripallojoukkueelle kuin Gummeruksellekin menestyksekäs, joukkueen noustua I divisioonan voittajaksi ja Korisliigaan tulevalle kaudelle.

Parikymppinen Gummerus muuttaa nyt ensimmäistä kertaa Espoon ulkopuolelle ja suoraan Yhdysvaltoihin, ottamaan seuraavan askeleen kohti päätavoitteitaan.

  • Tuleva yliopistoni on Marist College, joka sijaitsee Poughkeepsiessä, New Yorkissa, Hudson joen varrella. Joukkueeni nimi on Red Foxes, joka pelaa MAAC:ssä eli Metro Atlantic Athletic konferenssissa. Oppilaita yliopistossa on 6500.Kiinnostus yliopistourheilua kohtaan on ollut olemassa jo pitkään. Sanoisin, että lukion toisena vuonna ajatus jenkkiyliopistoon lähtemisestä alkoi kehittyä ja siitä tuli tavoite.

Gummerus on edustanut Suomea nuorten maajoukkueissa ja valittiin tälle kesälle MU20 maajoukkuerinkiin. Tällä hetkellä 20-vuotiaiden miesten maajoukkue valmistautuu tuleviin B-divisioonan EM-kisoihin Islannissa, jossa se kohtaa Israelin, Ruotsin ja Islannin. U20-joukkueen ja Lasse Gummeruksen otteita Islannissa voit seurata live-streamin kautta TÄÄLTÄ.

  • Hongan lisäksi olen edustanut Suomea nuorten maajoukkueissa ja tänä kesänä maajoukkueurani jatkuu MU20-joukkueessa. Viime kausi Espoossa oli itselle ja Unitedin joukkueelle hyvä ja päättyi nousujuhliin.

Nuori espoolaismies kiittelee vuolaasti valmentajia ja vanhempiaan, jotka ovat tukeneet häntä matkalla kohti tavoitteiden saavuttamista. Tavoitteet eivät myöskään lopu tähän, sillä Gummeruksen maali on pitkä ura koripalloilijana.

  •  Tähän pisteeseen pääseminen on vaatinut kovaa työtä ja ahkeruutta. Iso kiitos valmentajilleni Ville Nevalle, Aapo Heinoselle ja fysiikkavalmentajalleni Matias Sarvelalle, jotka ovat pitäneet vaatimus- ja tekemisen tason jatkuvasti korkealla. Kentän ulkopuolella vanhempani ovat olleet merkittävässä roolissa ja arvostan heidän tukeaan todella paljon. Varsinaisessa rekrytointiprosessissa yliopistoihin, Hanno Möttölä ja Gerry Besselink olivat todella tärkeitä ja he ovatkin iso syy siihen että sain tämän tavoitteeni toteutettua.

Tulevaisuuden koripallolupauksille Lasse antaa ohjeensa tiiviisti:

  • Treenatkaa määrätietoisesti ja paljon. Onni suosii ahkeraa!

Tapiolan Hongan toiminnanjohtaja Anne Eklund on aidosti iloinen honkalaisnuorten Amerikan valloituksesta ja eritoten haaveiden saavuttamisesta.

  • Onnea rapakon taakse matkustaville Erikalle ja Lasselle!Olen iloinen, että pystymme seurana olemaan tukemassa nuoria, heidän tavoitellessaan unelmaa koripalloilijan urasta. Hongassa meillä on ympärillämme hyvä verkosto ihmisiä, joiden kontaktien ansiosta pystymme avustamaan nuoria pelaajia kohti yliopistokenttiä, mikäli se on heidän tavoitteensa. Näiden kahden nuoren kohdalla Gerry Besselinkin ja Anja Suomalaisen suhteet amerikkalaisyliopistoihin olivat äärimmäisen arvokkaita. Molemmat ovat valmiita toimimaan apuna myös muiden Hongan juniorien kohdalla tulevaisuudessa.Ulkomaisten yliopistokenttien lisäksi haluamme tietysti kehittää myös yhteistyötämme Espoon ja sen lähialueiden oppilaitosten, sekä Espoo Unitedin kanssa, jotta voimme tarjota nuorille pelaajille vaihtoehtoisen polun juniorivuosien jälkeen kansalliselle ja myös kansainväliselle huipulle.

Viime vuosina Hongasta USA:n yliopistokentille ovat lähteneet myös Elina Koskimies, Tuuli Menna, Ville Wuorenjuuri, Henri Ventoniemi, Rosa Orpo ja Sara Rokkanen.

Haluamme toivottaa Erikalle ja Lasselle koko seuran puolesta menestyksekkäitä yliopistovuosia ja onnea matkaan!