Yläkoululaisten iltapäiväharjoituksissa vauhdikas meininki

Honkahallin keskiviikkoiltapäivät ovat tällä kaudella täynnä toimintaa, kun yläkouluikäiset honkalaiset kokoontuvat hallille yhteiseen iltapäiväharjoitukseen.

Espoon kaupungin keväällä tekemän päätöksen mukaan kaikkien Espoon yläkoululaisten koulupäivä päättyy kuluvana lukuvuonna klo 14 tai viimeistään klo 14:30.

Päätöksen tavoitteena on tarjota paljon harrastaville nuorille mahdollisuus yhtenä päivänä viikossa harjoitella jo iltapäivällä ja näin vapauttaa ilta muulle toiminnalle, kuten läksyille, kavereille, perheelle ja levolle. Toisena tavoitteena on ollut tarjota harrastusmahdollisuuksia keskiviikkoiltapäivisin niille nuorille, jotka eivät vielä ole itselleen sopivaa harrastusta löytäneet.

Tapiolan Hongassa tähän muutokseen on reagoitu siten, että kuluvalla kaudella kaikkien seuran 2003-2005 syntyneiden junioreiden keskiviikkoilta on koriksesta vapaa ilta. Harraste- ja haastajaryhmillä ei ole keskiviikkoisin lainkaan harjoituksia, vaan heillä on sinä päivänä aikaa kouluhommille, muille harrastuksille tai vapaa-ajalle. Kilparyhmien harjoitukset puolestaan ajoittuvat keskiviikkoisin klo 15:15-17:15 välille, joten iltaisin on aikaa rauhoittua ja rentoutua.

Hongassa keskiviikon iltapäiväharjoitukset toteutetaan eri ikäisten tyttöjen ja poikien yhteisharjoituksena. Tämän koetaan tuovan paljon lisäarvoa monesta näkökulmasta. Jo se, että yläkouluikäiset tytöt ja pojat saadaan harrastamaan yhdessä, on hieno asia. Yhteisharjoitus lisää yhteisöllisyyttä, kun pelaajat oppivat tuntemaan toisiaan myös oman joukkueen ulkopuolelta. Yhteisharjoitus tarjoaa myös mahdollisuuden saada valmennusta myös muilta kuin omalta tutulta valmentajalta. Hongassa iltapäiväharjoituksista vastaa nelikko Ville Neva, Niko Nyholm, Lauri Järvinen ja Martti Sajantila – kaikki taitavia ja kokeneita koripallovalmentajia.

Meininki iltapäiväharjoituksissa on ollut toistaiseksi erittäin vauhdikasta. Eri ikäiset tytöt ja pojat ovat pystyneet erinomaisesti harjoittelemaan keskenään ja Honkahalli on ollut hyvässä käytössä. Iltapäiväharjoittelijat on jaettu kahteen ryhmään sen mukaan, missä he käyvät koulua. Lähempänä Honkahallia koulunsa käyvät aloittavat harjoituksen klo 15:15 ja kauempaa tulevat aloittavat klo 15:45. Kaikkien iltapäiväharjoitus pitää sisällään tunnin lajiharjoituksen ja puolen tunnin fysiikkaharjoituksen. Kauden mittaan iltapäiväharjoituksen lisänä tarjotaan ravintoon ja lepoon liittyviä tietoiskuja.

Tapiolan koulua käyvä, 14-vuotias Noora Sipponen on yksi iltapäiväharjoitukseen osallistuvista honkalaisista junioreista. Noora on nauttinut iltapäiväharjoitusten meiningistä:

”Hienoa, että saa harjoitella eri ikäisten tyttöjen ja poikien kanssa. Kaikki osallistujat haluavat kehittyä ja treeni on laadukasta ja varmasti kehittävää. Yhdessä treenaaminen kehittää mm. pelikovuutta ja siinä oppii pelaamaan ja treenaamaan erilaisten ihmisten kanssa. Kun harjoitukset loppuvat klo 17, on koko ilta aikaa tehdä läksyjä ja muita koulujuttuja. Jää myös vapaa-aikaa kavereille ja muille jutuille, joka on kiva asia”, Noora kertoo.

Yhtenä tärkeimmistä tavoitteista onkin se, että yläkouluikäisille jää keskiviikkoisin illalla aikaa muulle kuin koripallolle. Hongassa se koetaan nuorille henkisesti erittäin tärkeäksi asiaksi, mutta se helpottaa myös valmentajien arkea.

Yksi iltapäiväharjoituksen vastuuvalmentajista, tällä kaudella mm. alle 17-vuotiaiden poikien ja alle 15-vuotiaiden tyttöjen valmentajana toimiva Ville Neva kiittelee vuolaasti iltapäiväharjoituksen tarjoamia mahdollisuuksia:

”Ensiksi tekee mieli sanoa iso kiitos asian mahdollistaneille tahoille. Päätös koulupäivän päättymisestä aiemmin vaikuttaa ensihavaintojen perusteella hienolta askeleelta lasten ja nuorten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin mahdollistamisen suuntaan”, Neva sanoo.

”Aikainen koulun päättyminen mahdollistaa kahden uudenlaisen aikaikkunan syntymisen: niille, jotka toistaiseksi ovat liikkuneet vähemmän, tämä tarjoaa selkeän ajankohdan, jolloin liikuntaa ylipäätään harrastaa. Niille, jotka ovat jo tottuneet tai haluavat tehdä enemmän, tämä jättää enemmän aikaa palautumiselle ja rentoutumiselle, jonka puute on näyttäytynyt maanlaajuisesti sinä isoimpana haasteena nuorten urheilijoiden alkujen elämässä käsittääkseni lajista riippumatta”, Neva jatkaa.

”Tämä on liikkumisen iloa ja urheilun perusdynamiikkaa uudenlaisessa toimintaympäristössä. Honkahalli tarjoaa erinomaisen toiminta-alustan seuran yläkouluikäisten harjoitteluun ja muuntautuu sekä fyysisten kuin lajitaitojenkin harjoittelun kannalta tarpeiden mukaan järkevästi. Tämä mahdollistaa perustaitojen harjoittelua niin, että sopivia haastetasoja löytyy jokaiselle osallistujalle. Valmennuksen näkökulmasta valmistautumis- ja kommunikointityötä on aiempaa enemmän, mutta näistä valmennustyössä on ytimissään paljolti kysymys, joten tämän haasteen olemme ottaneet mielellämme vastaan”, Neva päättää.

Iltapäiväharjoituksella on myös välillisiä positiivisia vaikutuksia: kun yläkouluikäisten harjoitukset siirtyvät illasta iltapäivään, vapautuu harjoitusaikaa illasta, jolloin muutkin juniorijoukkueet saavat keskiviikkoisin parempia harjoitusvuoroja. Eli koulun päättymisen aikaistamisella on positiivinen kerrannaisvaikutus moneen ikäluokkaan.

”Kuukauden kokemuksella sanon, että iltapäiväharjoitus on monella tapaa erinomainen asia. Ymmärrettävästi koulupäivän lopettaminen aikaisin aiheuttaa kouluille haasteita, mutta uskomme, että tästä saatavat hyödyt ovat kokonaisvaltaisia ja näkyvät positiivisesti myös nuorten koulunkäynnissä. Meille on tärkeää, että nuoret hoitavat kouluasiat hyvin ja että yhteistyö koulujen ja seuran välillä toimii”, Tapiolan Hongan urheilutoimenjohtaja Antti Viitanen sanoo.

”Iltapäiväharjoitus tarjoaa seuralle mahdollisuuden ihan uudenlaisen yhteisöllisyyden luomiseen, kun eri ikäiset tytöt ja pojat oppivat tuntemaan toisiaan paremmin. Uskomme, että myös harjoituksellisesti pystymme tarjoamaan pelaajille uudenlaisia ärsykkeitä ja uudenlaista näkökulmaa harjoitteluun. Kokonaisuutena pidämme tätä hienona mahdollisuutena ja toivomme ehdottomasti, että vastaavanlaisia harjoituksia pystytään jatkamaan myös tulevilla kausilla”, Viitanen päättää.

Tervetuloa seuraamaan yläkoululaisten iltapäiväharjoituksia Honkahallille keskiviikkoisin klo 15:15-17:15!

Detection Technology mukana tukemassa honkalaisten nuorten harjoittelua kaudella 2018-19. Tutustu yrityksen toimintaan: https://www.deetee.com/