Vuorovaikutustaitoja ja nuorten asiantuntijuuden arvostusta, Tapiolan Honka nosti punaisen kortin kiusaamiselle


”Täältä oppi paljon uutta ja nyt tietää mitä pitää tehdä kun näkee kiusaamista.”

Tapiolan Honka on iso seura, jossa on paljon erilaisista taustoista tulevia pelaajia. Seurassa on tiedostettu, että kiusaamista tai jonkin asteista syrjintää melko varmasti jossain juniorijoukkueessa tapahtuu, mutta se voi olla piilossa valmentajilta ja muilta joukkueen jäseniltä. Seurassa haluttiin toteuttaa kirjaimellisesti Punainen Kortti Kiusaamiselle -teemaa ja mietittiin, miten asiaan voitaisiin vaikuttaa ennaltaehkäisevästi, jotta ongelmia ei edes pääsisi syntymään.

”Kun Koripalloliitto kertoi tukevansa seurojen varhaisen puuttumisen toimenpiteitä, päätimme Niina Helakorven ja Valmennusstudio Rohkean Joutsenen johdolla pitää ns. erilaisen pelaajakoulutuksen, jossa lajiasiat jätetään syrjään ja keskitytään vuorovaikutustaitoihin ja kiusaamisen ennaltaehkäisyyn”, kertoo seuran toiminnanjohtaja Anne Eklund.

Kouluttajana halusin lähestyä aihetta nimenomaan ennaltaehkäisyn näkökulmasta. Ryhmäytyksen merkitys kiusaamisen ennaltaehkäisyssä on äärimmäisen tärkeää. Kun tutustutaan paremmin, poistetaan samalla ennakkoluuloja ja yhdessä toimimisen esteitä. Siinä ikään kuin sivutuotteena luodaan hyvää joukkuehenkeä ja arvostusta sekä herkkyydelle että toisten huomioon ottamiselle, jokaisen yksilön osallisuudelle.
Kutsuimme mukaan vapaaehtoisia osallistujia, joita kiinnostaa hyvän joukkuehengen luominen, vuorovaikutustaidot ja kiusaamisen ennaltaehkäisy. Kohderyhmäksi valikoimme 2005-2008 syntyneet Hongan juniorit. Koulutuksen tavoitteena oli nostaa näkyväksi näitä taitoja ja ennen kaikkea antaa osallistujille tunne siitä, että omalla toiminnalla on merkitystä. Kiusaamisesta ei tutkitusti kerrota aikuisille. Siksi nuorten asiantuntijuuden arvostus on tärkeää. Nuoret näkevät asioita, joita aikuiset eivät näe, ja pystyvät näin ollen omalla toiminnallaan vaikuttamaan siihen, että kiusaamiseen puututaan, ja että sitä tehokkaasti yhdessä myös ennaltaehkäistään” Helakorpi avaa.

”Pienet teot ovat suuria tekoja, kun puhutaan muiden huomioimisesta ja siitä, että voit omalla toiminnallasi ehkä vaikuttaa toisen tulevaisuuteen. Kiusaamista kokeneelle jo hyväksyvä katse, ehkä jopa moikkaaminen voi olla todella iso juttu. Korjaavat kokemukset turvallisesta ryhmästä kiusaamisen jälkeen vahvistavat kiusatun minäkuvaa ja tuovat uskoa siihen, että pystyn ja kykenen, olen osa tätä jengiä, yhtä arvokas kuin kuka tahansa.”

”Olen itse tehnyt teatteria 13-vuotiaasta, se on ollut minun väyläni ja sen vuoksi uskon kehon ja mielen väliseen yhteyteen. Koulutukseni perustuu pitkälti toiminnallisiin harjoituksiin ja oppiminen tapahtuu siinä ikään kuin sivutuotteena, siten että ongin vastaukset nuorilta itseltään, oivallutan ja haastan.”

Helakorpi painottaa, että myös joukkuelajeissa kaikki ovat yhtä arvokkaita.

”Olen vasta viime vuosina ymmärtänyt itse ehkä sen kaikkein tärkeimmän asian, mikä teatterin tekemisessä tempaisi minut niin täysin mukaansa. Siellä lähdetään aina siitä, että jokainen on samanarvoinen. Tämä on punainen lanka jokaisessa koulutuksessani, meistä jokainen on samanarvoinen ja sen kun muistaa, on hyvä lähteä tekemään yhdessä mitä vain; voittamaan Suomen mestaruuksia tai harrastamaan ihan vaan urheilun ja mukavan seuran vuoksi. Tottakai valmentajan rooli ryhmän turvallisuuden tason kohottamisessa on äärimmäisen tärkeä, mutta yhtälailla on hyvä nostaa esiin jokaisen ryhmän jäsenen vastuuta omasta käyttäytymisestä ja vuorovaikutuksesta muiden kanssa. Kyse on kuitenkin todella pienistä asioista, joihin voit itse vaikuttaa” Helakorpi päättää.
 
Näin 11-14 vuotiaat Hongan juniorit itse kokivat kolmetuntisen koulutuksen:
”Oli kivaa ja opin monta uutta asiaa, joita en aikaisemmin tiennyt – KIITOS!”