Hemdahlien koripalloperhe on tuttu niin honkalaisille, kuin muille koripalloihmisille Suomessa. Tarina lähtee Markus ja Jukka Hemdahlin veljesparista 80-luvulta, jolloin alle kouluikäiset veljekset ottivat kumpikin vuorollaan ensikosketuksensa koripalloon Hongan treeneissä. Sille tielle jäivät molemmat ja matka jatkui mittaviin pelaajauriin saakka. Tänä päivänä Hemdahlien korisperhe on kasvanut seuraavan honkalaisen sukupolven tahkotessa peliparketeilla. Tässä haastattelussa tutustutaan Jukan tarinaan, joka tälläkin hetkellä jatkuu kasvattajaseuran juniorivalmentajana.
Mistä kaikki sai alkunsa?
Meidän Honka-tarina lähti käyntiin, kun itse olin 5-6 vuoden ikäinen. Vanhempani veivät minut Hongan harjoituksiin. Veljeni Markus oli jo pelannut Hongassa parin vuoden ajan, joten koripallo ja Honka oli sitäkin kautta helppo valinta. Pelasin koko juniori-ikäni Hongassa ja lähes koko aikuiskorisurani Hongan miesten joukkueessa. Kun lopetin oman pelaajaurani, olin muutaman vuoden pois koripalloparketeilta keskittyen opiskeluun ja työuraan. Palasin takaisin koripallon ja Hongan pariin omien poikieni koripalloharrastuksen kautta. Veljeni Markuksen pojat olivat aloittaneet pelaamisen Hongassa ja sitä kautta omatkin pojat innostuivat koriksesta. Nyt meidän perheessä kaikki harrastavat korista. Nooa pelaa 08-pojissa ja Viljami 09-pojissa, joissa toimin apuvalmentajana. Myös vaimoni Essi on pelannut jo pari kautta Hongan aikuiskoriksessa vaikka hänellä ei aikaisempaa koripallotaustaa olekaan. Eli kuten muutkin honkalaiset-perheet elämme ja hengitämme koripalloa.
Miksi koripallosta tuli se laji joka kiehtoo vielä vuosikymmentenkin jälkeen?
Entisenä pelaajana, nykyisenä valmentajana ja koripalloa pelaavien poikien isänä minua kiehtoo koripallon kokonaisvaltaisuus. Aina sanotaan, että koripallo on strateginen laji missä pitää koko ajan ajatella mitä vastustaja ja omat joukkuekaverit kentällä tekevät ja toimia itse tilanteissa sen mukaisesti, mahdollisimman järkevällä tavalla. Näinhän asia toki on mutta itse koen, että ei pelin aina tarvitse olla niin fiksua ja nättiä vaan kovalla yrittämisellä, asenteella ja itseään sekä joukkuekavereita tsemppaamalla on koripalloa kiva pelata, valmentaa ja katsoa.
Olet ollut mukana juniorivalmennuksessa nyt seitsemän vuoden ajan. Mikä saa Jukka Hemdahlin hallille ilta ja viikonloppu toisensa perään?
Ensinnäkin valmentaminen tasapainottaa kivasti työelämää. Kun tulee hallille vetämään treenejä, niin siinä kahden tunnin aikana ei tarvitse töitä ajatella, Saa keskittää kaikki ajatukset rakkaaseen lajiin. Koripallo ja Honka ovat antaneet minulle paljon elämääni joten on aivan mahtavaa, että pystyn antamaan jotain valmentamisen muodossa takaisin. Olen ollut jokaisen Hongan 09- ja 08-joukkueen pojan mukana heidän ensimmäisistä Hongan harjoituksestaan lähtien ja päässyt näkemään ja tukemaan sitä iloa ja tekemisen meininkiä, minkä vuoksi itsekin pelasin monta vuotta koripalloa.
Ja tietenkin on kiva saada viettää tälläkin tavalla omienkin lasten kanssa aikaa, kun isi on vielä edes jollain tapaa kova kaveri tai ainakin vähemmän nolo, Jukka lisää naureskellen.
Noloudesta ei tosiaan tarvitse ainakaan koripallon yhteydessä puhua, sillä Jukan pelaajauralle mahtuu peräti 373 ottelua Korisliigassa, Tapiolan Hongan ja Torpan Poikien kaudet yhteenlaskettuna. Aikuisuran varrella Suomen mestaruuksia on kertynyt komeat kolme, hopeamitaleja kaksi ja pronssimitaleja kolme, sekä päälle vielä yksi Suomen Cupin voitto. Nämä kaikki Tapiolan Hongan sekä silloisen Espoon Hongan paidassa.
Mitkä ovat niitä oppeja, jotka toivot saavasi siirrettyä valmennettavien mieliin?
Vaikka valmennan koripalloa, niin minulle on aina ollut tärkeää valmentaa samalla pojille taitoja ja arvoja elämässä pärjäämiseen. Haluan kertoa valmentamilleni junioreille koripallon keinoin miten ahkeruudella, harjoittelulla, ystävyydellä, haasteiden kohtaamisella ja niistä läpi pääsemisellä sekä luottamuksella itseensä ja joukkuekavereihin tulee pärjäämään niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin.
Hongassa toimii kaudella 2020-21 noin 85 valmentajaa. Tässä juttusarjassa tutustutaan erilaisiin valmentajiin. Seuraavaksi hypätään omien juniorivuosiensa aikana valmennuksesta kiinnostuneisiin honkalaisnuoriin ja heidän ajatuksiinsa koripallosta.