Toisen puoliajan väkevä puolustus miesten voiton takeena

Tapiolan Honka katkaisi miesten Divari B:ssä Namika Lappeenrannan kahdeksan ottelun mittaiseksi venyneen voittoputken sunnuntaina. Evakossa upouudella Opinmäen koululla kotiottelunsa pelannut Honka tiivisti vaikean avauspuolikkaan jälkeen puolustustaan merkittävästi tauon jälkeen ja karkasi vastustamattomaan 83-63 voittoon.

Ensimmäinen jakso oli Hongalle vaikea. Ennakkoluulottomasti peliin tullut, heittovoimaiseksi tiedetty vierasjoukkue osoittautui maineensa veroiseksi. Vaikka Honka sai vieraiden ykköstykin, Tapiolan Hongan kasvatin Visa Tarjanteen kohtuullisesti kuriin ja nuhteeseen, löytyi Namikalta ratkaisijoita laajalta rintamalta. Hongalla sen sijaan ei ollut paras heittopäivä eikä hyökkäyksessä näkynyt tuttua rentoutta. Mitä pidemmälle avauspuoliaika eteni, sen paremmin Honka pääsi peliin mukaan. Tarjanteen kaksi kovaa kolmosta toisen neljänneksen loppuun veivät Namikan kuitenkin koppiin 35-41 johtoasemassa.

• Lappeenranta otti alussa aloitteen omiin käsiinsä ja vei peliä kovien kaukoheittojen ja erityisesti taistelevan irtopallopelaamisen ansiosta. 1. jakson puolustuksen osalta jäi merkittävästi parannettavaa. Pystyimme ottelun aikana nostamaan oman tekemisemme terävyyttä merkittävästi ja pääsimme peliin koko ajan paremmin mukaan, Hongan päävalmentaja Ville Neva kertasi ensimmäistä puoliaikaa.

Toiselle puoliajalle Honka tuli erilaisella ilmeellä. Isännät painostivat pienellä rotaatiolla pelanneen vierasjoukkueen pallonkäsittelijät ahtaalle ja pääsivät pallonmenetyksistä juoksemaan kenttää. Tämä avasi Hongan hyökkäyspelaamisen ja kotijoukkue pääsi vahvan pelin pelanneen Ilkka Sirolan ja pelikentille palanneen kapteeni Viljami Vanjoen johdolla myllyttämään eroa taululle. Ero kasvoi tasaisesti eikä vierasjoukkue enää kolmannen jakson puolivälin jälkeen päässyt iskuetäisyydelle. Honka pakotti vierasjoukkueen sunnuntaina peräti 29 pallonmenetykseen, joista peräti 19 toisella puoliajalla. Näistä Honka juoksi tukun helppoja koreja. Myös 22 hyökkäyslevypalloa helpottivat Hongan urakkaa. Pisteet jäivät lopulta Espooseen 83-63 voitolla.

• Joukkueen keskittyminen kesti vastoinkäymiset ja toisen puoliajan puolustuspeli oli kerta kaikkiaan ilo silmälle! Olimme erittäin aloitteellisia ja saimme painostettua Lappeenrannan ulkopelaajat vaikeisiin paikkoihin, joiden ansiosta sitten pääsimme juoksemaan paljon nopeita hyökkäyksiä, Neva sanoi.

Hongan parhaana palkittiin ansaitusti 17 pistettä heittänyt ja 13 levypalloa repinyt Sirola. Lasse Gummerus (15/6) heitti jälleen tarkasti kaaren takaa ja kapteeni Vanjoen (11/2/4 syöttöä) tehokas paluu pelikentille oli ilahduttava asia. Panu Vertio taisteli tapojensa mukaisesti molemmissa päissä kenttää ja keräsi tehot 10/6. Topi Halme teki miehen työn Namikan ykköstykin Visa Tarjanteen varjostamisessa ja upotti lisäksi 10 pistettä ja jakoi 4 syöttöä. Namikan parhaana palkittiin muutaman todella kovan kaukoheiton upottanut, mutta tiukoissa Honka-pihdeissä koko pelin ollut Tarjanne (13/10/3 syöttöä). 40 minuuttia urakoinut Otto Markkanen heitti vieraille 14 pistettä.

• Topi Halme, Panu Vertio ja Anselmi Vanjoki tekivät kukin vuorollaan laadukasta työtä Visa Tarjanteen hillitsemiseksi. Erityisen iloista on se, että Halmeen ja Lasse Gummeruksen puolustuspelaamisen taso on vanhempien pelaajien esimerkkiä seuraamalla ja hyvin harjoittelemalla noussut kauden aikana uudelle tasolle, Neva hehkutti.
  • Kapteeni Vanjoki oli erittäin tervetullut lisä rosteriin ja toi esimerkillistä intensiteettiä pelaamiseemme ja toisaalta taas tarvittaessa rytmitti peliä hyvin, Neva päätti.

Honka jatkaa sarjan kärjessä, kun sillä on runkosarjassa pelaamatta kolme ottelua. Runkosarjan voitto, jolla varmistuu vähintään paikka Divari A karsintoihin, on siis täysin omissa käsissä. Seuraavaksi Honka kohtaa paikallisottelussa EBT:n vieraskentällä perjantaina. Seuraava kotiottelu pelataan sunnuntaina 6.3, kun Ura Basket saapuu vieraaksi Tapiolan urheiluhallille.