Tapiolan Hongan vahva panostus juniorityöhön sekä pelaajapolkuun ovat tuottaneet tulosta. Honka tukee pelaajien kehityskaarta vahvasti tarjoamalla huippuluokan valmennuksen, harjoitusmahdollisuudet sekä mahdollistaa polun juniorijoukkueista aikuisten kilpa- ja huippukoripallosarjoihin. Timo Mannosen syksyllä 2023 tekemät tutkimukset ”Naisten – ja miesten koripallon maajoukkue- ja pääsarjapelaajien pelaajapoluista” osoittavat selkeästi kuinka Tapiolan Honka on kasvattajaseurana monissa tilastoissa ylivertainen muihin suomalaisiin koripalloseuroihin verrattuna.
Mannosen tutkimus käsittelee vuosina 1986-2008 syntyneitä pelaajia. Aineistosta käy ilmi, että Honka on kasvattanut tällä aikavälillä syntyneistä pelaajista ylivoimaisesti eniten nuorten maajoukkuepelaajia tyttö- sekä poikapuolella. Tytöissä Honka on kasvattanut 66 maajoukkuepelaajaa ja pojissa 50. Arvokisoihin asti on päässyt peräti 74 pelaajaa Tapiolan Hongasta. Nuorten maaotteluita honkalaiskasvateille on kertynyt ylivoimaisesti eniten kaikista seuroista: tytöissä 1512 ottelua ja pojissa 1486 ottelua.
Jatkuvuutena nuorisomaajoukkueista, vuosina 1986-2005 syntyneistä pelaajista aikuismaajoukkueissa niin naisissa kuin miehissäkin on eniten Hongan kasvatteja. Naisten maajoukkuepelaajia on ollut kahdeksan, joista uusimmat sekä kaikkien aikojen nuorimmat debytoijat ovat Elina Aarnisalo sekä Elsa Lemmilä. Honkalaistaustaisia miesten maajoukkuepelaajia 1986-2004 syntyneistä on viisi, joista yksi on tälläkin hetkellä Honkaa edustava Carl Lindbom (63 miesten maaottelua). Aikuisten maajoukkueissa otteluita Hongan kasvateille on kertynyt naisissa 125 ottelua ja miehissä 97.
Myös ulkomaisissa ammattilaissarjoissa on pelannut eniten Hongassa koripallo-oppinsa saaneita pelaajia. Yhteensä 11 Hongan kasvattia on pelannut ammattilaisena ulkomailla. Näitä pelaajia edustavat Lindbomin (167 ottelua eurooppalaisissa joukkueissa) lisäksi muun muassa Juho Nenonen, Okko Järvi ja Anni Mäkitalo sekä tällä kaudella ulkomaan kentille debytoinut Elina Aarnisalo. Honkaan B-junioreina siirtyneet Petteri Koponen ja Sasu Salin ovat edustaneet Hongan värejä niin juniori- että divisioonasarjoissa. Nämä nuoret lupaukset nousivat silloisen Korisliiga-joukkueen, Espoon Hongan, riveihin, minkä kautta molemmat ponnistivat ulkomaan kentille.
Vuonna 1986 ja sen jälkeen syntyneistä Suomen naisten pääsarjassa on edustanut 28 Tapiolan Hongan kasvattia, jotka ovat pelanneet otteluita yhteensä 2782 kappaletta. Miehissä pääsarjaa pelanneita honkalaiskasvatteja on ollut 14 ja otteluita pelattu 2460. Hongan kasvateista eniten miesten pääsarjaotteluita, 715 kappaletta (16.1.2024 mennessä), on pelannut Juho Nenonen, joka on pelannut yhteensä 80 maaottelua Suomipaidassa, joista 21 miesten maaottelua Susijengissä.
Tapiolan Hongan suuruudesta kasvattajaseurana kertoo myös HBA-Märskyn pelipaitaan siirtyneiden pelaajien suuri määrä. Sekä tytöissä että pojissa vuosien 2014-2023 välillä HBA:n toimintaan on valittu kaikista Suomen seuroista eniten Tapiolan Hongan pelaajia, yhteensä 18 Hongan kasvattia (tytöt ja pojat). Aikoinaan HBA:han siirtyneitä ja tällä hetkellä pääsarjoja pelaavia Hongan kasvatteja ovat muun muassa Ebba Pekonen (synt. 2001), Erik Sajantila (synt. 2001), Sebastian Lindberg (synt. 2002) ja Topias Jokela (synt. 2004).
Hongasta Yhdysvaltojen yliopistokentille ponnistaneita ennen 1986 syntyneitä pelaajia on lukuisia, kuten Heta Korpivaara ja Laura Wilson (os. Sario). Viime vuosina suoraan Hongasta Yhdysvaltojen yliopistojen kentille ovat siirtyneet muun muassa Kia Vaalavirta (synt. 1999), Alvar Peltoniemi (synt. 2001), Aamos Laavainen (synt. 2003), Matias Rissanen (synt. 2003) ja Lauri Kallio (synt. 2003). Honkalaisista myös Elsa Lemmilä (synt. 2005) suuntaa ensi kaudella Ohio State –yliopistoon.
Kuvassa Elina Aarnisalo
Kuva ja artikkelikuva: Ville Vuorinen
Katsaus 1986 ja myöhemmin syntyneisiin maajoukkue- ja pääsarjapelaajiin (Naiset ja miehet), syksy 2023: Timo Mannonen