Tapiolan Honka on nyt myös aikuisten seuratoiminnan Tähtiseura

Koripalloseura Tapiolan Hongalle myönnettiin 13.1.2020 punainen aikuisten Tähtiseura-status osoituksena laadukkaasti toteutetusta aikuisten liikunnan seuratoiminnasta. Hongasta tuli ensimmäinen koripalloseura, jolla on status niin lasten ja nuorten sekä aikuisten puolella.

Seuran toiminnanjohtaja Anne Eklund ei peittele tyytyväisyyttään, kun seurasta tuli nyt myös aikuistenseuratoiminnan Tähtiseura.

– Honka on ollut jo aiemmin Olympiakomitean Tähtiseura lasten ja nuorten osa-alueella ja nyt tehdyn auditoinnin myötä olemme jatkossakin ylpeästi Tähtiseura. Tähtimerkki on lupaus laadukkaasta toiminnasta seuran nykyisille ja uusille jäsenille ja tämän lupauksen pitäminen on Hongalle tärkeä asia, joka ohjaa seuran toimintaa. Päätimme hakea tähtimerkkiä myös aikuisten liikunnan osa-alueelle, sillä liikuntatarjontamme on nyt jo melko kattava ja tavoitteena on edelleen lisätä vaihtoehtoja aikuisille omaan liikuntaharrastukseen seuran toiminnan puitteissa.

Tapiolan Honka on ollut lasten ja nuorten nykymuotoinen Tähtiseura vuodesta 2002. Kaikkiaan aikuisten Tähtiseuroja nyt 98 ja niitä on 20 eri lajissa.

Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean ja lajiliittojen yhteinen laatuohjelma, joka kehittää ja tukee suomalaisen urheilun keskeistä vahvuutta, seuratoimintaa. Tähtikuviossa jokainen voi urheilla ja liikkua omalla tasollaan ja kohti omia tavoitteitaan. Tähtimerkki on myös lupaus laadusta nykyisille ja uusille jäsenille, sekä heidän lähipiirilleen ja tukijoille.

Tähtimerkki on Olympiakomitean ja Koripalloliiton myöntämä tunnus urheiluseuralle, joka täyttää määritetyt laatutekijät kohderyhmänsä osalta.

Eklundin mukaan prosessi aikuisen Tähtiseuraksi oli pitkä, mutta se ammensi paljon. Hongassa uskallettiin tarkastella omaa toimintaa paikoin kriittisestikin.

– Prosessi oli melko pitkä, sillä tavoitteena oli prosessin myötä keskittyä seuran toiminnan analysointiin jopa hieman kriittisesti ja löytää keskeisiä kohtia, joihin keskittymällä seuramme toiminnan laatua voidaan entisestään parantaa. Liian usein me seuran toimihenkilöt toteutamme arjessa rutiinin omaisesti aikataulutettuja tehtäviä eikä seuran kehittämiseen ja kriittiseen pohdintaan tule käytettyä tarpeeksi aikaa, Eklund avaa.

– Tämä prosessi nosti selvästi esiin seuramme heikkoja kohtia, joihin jo prosessin aikana löysimme vastauksia ja parannustoimenpiteitä. Lisäksi varsinainen auditointitilaisuus Koripalloliiton toimihenkilöiden kanssa poiki uusia näkökulmia ja muutamia aivan konkreettisia toimenpiteitä päätettiin toteuttaa tapaamisen pohjalta. Prosessi myös auttoi huomaamaan seuramme hyvin hoidettuja ja toteutettuja osa-alueita, joissa koemme selvästi olevamme urheiluseurojen piirissä edelläkävijöitä ja joista voi aidosti olla ylpeä.

Vaikka Honka on vuosien saatossa profiloitunut kasvattajaseuraksi, Hongassa on tehty paljon sen eteen, että myös aikuiset liikkuisivat ja saisivat iloa liikuntaharrastuksesta. Aikuisharrastajien arvo seuralle on suuri.

– Tähtimerkin myötä tavoitteena on edelleen parantaa ja lisätä aikuisten liikuntavaihtoehtoja ja nostaa aikuisten harrastetoiminta eri muodoissaan yhdeksi seuran merkittäväksi voimavaraksi lisäämään entisestään seuran yhteisöllisyyttä. Olemme lisänneet aikuisten liikuntavaihtoehtoja melko paljon viime vuosien aikana, sillä kysyntä erilaisille liikuntaryhmille on ollut suurta.

– Koripallotoiminnan lisäksi myös erilaiset kehonhallintaan, lihaskuntoharjoitteluun, venyttelyyn ja toiminnallisuuteen liittyvät liikuntatunnit ovat aikuisliikkujille tärkeitä ja niihin olemme halunneet panostaa. Aikuisille tarjottavat liikuntavaihtoehdot eivät ole vain seuran jäsenille tai Honkaan muuten sidoksissa oleville tarkoitettuja, kaikki ovat tervetulleita, mikäli seuramme tarjonta on kiinnostavaa.

Uusi, punainen Tähtimerkki tullaan luovuttamaan Hongalle aiemman vihreän merkin viereen, kun pandemiatilanne helpottaa.