Tapiolan Honka hakee miesten korisliigapaikkaa kaudelle 2022-23

Tapiolan Hongan miesten joukkueen erinomainen kausi miesten 1DA-sarjassa päättyi voittoon Torpan Pojista viidennessä finaalissa jatkoajan jälkeen. Nyt tälle juniorijoukkueen kehitystarinalle on tulossa jatko-osa, sillä Tapiolan Hongan hallitus on tehnyt päätöksen hakea miesten Korisliigan sarjapaikkaa pelikaudelle 2022-23.

USKOMATON KAUSI

Kauden alussa ei kukaan joukkueen sisällä haaveillut korisliiganoususta. Muutaman avainpelaajan vaihdettua seuraa joukkue lähti kauteen erittäin nuorella ryhmällä. Vanhin pelaaja oli 20-vuotias Hongan kasvatti Alvar Peltoniemi, joten joukkuetta tukemaan hankittiin nuori amerikkalaisvahvistus Travis McConico.

Loppu onkin sitten silkkaa taikaa. McConico sopi ryhmään täydellisesti ja loi omalla tekemisellään uskoa junioreillemme. Kauden aikana nuorten kehityskäyrä oli koko ajan nouseva, mutta yhdessä juniorisarjojen kanssa kuormitus oli kova. Helmikuussa tilannetta helpottamaan saapui toinen amerikkalaispelaaja Devin Whitfield.

Pudotuspelien puolivälierissä kaatui Äänekosken Huima suoraan 2-0. Todellinen tahtojen taisto käytiin välieräsarjassa, jossa Oulu Basketball laittoi Hongan selkä seinää vasten johtaessaan välieräsarjaa 2-1 ja Oulussa pelattua ratkaisevaa neljättä peliä 18 pisteellä puoliajalla. Honka kuitenkin kampesi itsensä voittoon ja samalla kaasulla voitti vielä viidennenkin välierän.

Finaalisarja ennakkosuosikki Torpan Poikia vastaan alkoi ToPo:n vahvalla esityksellä ja kokeneet korisliigakonkarit näyttivät menevän menojaan. ToPo johti sarjaa 2-0 ja mestaruus oli katkolla ToPo:n kotiottelussa, mutta Honka voitti seuraavat kolme peliä. Viimeisen ottelun voitto ratkesi jatkoajan jälkeen täydessä Kisahallissa. Honka vei divarimestaruuden!

Tapiolan Hongan naisten ja miesten edustusjoukkueiden otteluissa kävi kuluneella kaudella paljon seuran omia junioreita, joiden kannustus oli äärimmäisen tärkeää molemmille joukkueille. Kuva: Tomas Kallström

PELAAJAPOLKU JUNIOREISTA KORISLIIGAAN

Joukkueen päävalmentajana jatkaa Aapo Heinonen, jolle omien kasvattien ja nuorten pelaajien kehitys on sydämen asia. ”Olen tehnyt näiden nuorukaisten kanssa töitä jo useamman vuoden. Meillä on ollut yhteinen tahtotila huipulle tähtäävään toimintaan. Tässä ryhmässä on kosolti lahjakkuutta ja työmoraalia. Minun tehtäväni on opettaa ja jalostaa tätä potentiaalia niin, että voin antaa pelaajille parhaat eväät heidän koripallouralleen ja matkalle kohti isompia koripallokenttiä”, kertoo Heinonen.

Ensimmäinen askel oli viime kausi ja toinen askel on tuleva korisliigakausi, jossa suurin osa viime kauden joukkueesta tulee tekemään ensi esiintymisensä. Pelaajasopimukset ovat jo valmiina Aamos Laavaisen, Matias Rissasen, Saku Korhosen, Riku Korhosen, Daniel Kallströmin, Roope Tuovilan, Joni Sipilän, Eren Caglarin ja loukkaantuneena vielä olevan Topias Jokelan kanssa. Lisäksi ryhmässä on joukko 02-syntyneitä pelaajia, jotka eivät enää ole juniori-ikäisiä.

”Meidän tavoitteena on olla honkalaisuuteen ja nuoruuteen perustuva joukkue, joka harjoittelee hyvin ja tavoitteellisesti laadukkaissa olosuhteissa. Pelaajille luodaan mahdollisuus ottaa hallitusti kehitysaskeleita omaan tahtiin. Toki avuksi tarvitaan kokemusta sopivassa määrin ja nuorille täytyy tarjota ympäristö, jossa liigaminuuttien lisäksi he pääsevät olemaan isossa roolissa”, valottaa Heinonen.

Honka ja toinen espoolainen seura Leppävaaran Pyrintö ovatkin sopineet yhteistyöstä pelaajapolun rakentamisessa. LePy on tehnyt päätöksen hakea villikorttia miesten 1B-divisioonaan. Joukkue tulee rakentumaan Lepyn junioreista sekä Tapiolan Hongan nuorista pelaajista. Tavoitteena on taata molempien seurojen nuorille laadukas pelipaikka aikuisten sarjassa, josta voi ponnistaa Hongan korisliigajoukkueen kautta seuraavalle tasolle.

Hongan korisliigajoukkue tarvitsee tuekseen myös muutaman kokeneen pelaajan. Valinnat tehdään sen mukaan, mikä parhaiten tukee omien junioreiden pelaamista.

TAVOITTEET KORISLIIGASSA

”Seuran ensisijainen syy pelata korisliigassa on ylimmälle sarjatasolle vievän pelaajapolun tarjoaminen myös poikajunioreillemme. Rakennamme joukkueen omiin kasvatteihin pohjautuen, mutta lähtökohtaisesti niin, että pelaaminen liigassa ei jää yhden kauden mittaiseksi”, Tapiolan Hongan puheenjohtaja Manne Airaksinen linjaa.

”Taloudellisesti emme tule ottamaan riskejä. Miesten ja naisten korisliigajoukkueiden rahoitus pyritään varmistamaan pitkäkestoisin yhteistyösopimuksin pitämällä kulut matalina. Haluamme myös panostaa yleisön viihtyvyyteen ottelutapahtumissa. Vaikka kotihallimme ei olekaan liigan modernein, tunnelma on kuitenkin pääasia ja siihen haluamme vaikuttaa”, Airaksinen kertoo.

Tapiolan Hongan naisten ja miesten edustusjoukkueiden otteluissa kävi kuluneella kaudella paljon seuran omia junioreita, joiden kannustus oli äärimmäisen tärkeää molemmille joukkueille. Seuran yhteisöllisyys on näkynyt myös keväällä pelatuissa junioreiden pudotuspeleissä, joissa Hongan junioreita ovat olleet kannustamassa edustusjoukkueiden pelaajat sekä nuorimmat junnujoukkueet.

”On hienoa, että ensi kaudella meillä on korisliigajoukkue sekä miehissä että naisissa. Tapiolan Honka on jo vuosia ollut selvästi suurin pelaajien tuottaja aikuisten kilpa- ja huippukoripallosarjoihin. Nyt myös meidän poikajunioreillamme on mahdollisuus pelata omassa kasvattajaseurassa korkeimmalla sarjatasolla ja tavoitella omia unelmiaan”, päättää Airaksinen.

Artikkelikuva: Harri Vallila

Lisätiedot:

Miesten joukkueen päävalmentaja Aapo Heinonen
aapo.heinonen@tapiolanhonka.fi / 050 414 5519

Hongan toiminnanjohtaja Anne Eklund
anne.eklund@tapiolanhonka.fi / 050 344 9608

Hongan hallituksen puheenjohtaja Manne Airaksinen
manne.airaksinen@tapiolanhonka.fi