Tapiolan Hongalta uusia panostuksia vanhimpien junioreiden kehityspolkuun

Tapiolan Hongassa on mahdollisuus harrastaa koripalloa monella eri tasolla ja monia eri polkuja pitkin. Jokaiselle löytyy omaa motivaatiota ja taitoa vastaava polku kuljettavaksi.

Viimeisimpänä kehityskohteena on ollut kaikkein korkeimmalle huipulle tähtäävien pelaajien polku ja sitä varten seuran hallitus teki helmikuussa päätöksen lisätä panostusta yli 16-vuotiaiden junioreiden toimintaan. Panostuksen lähtökohtana on uusi kehitysohjelma, joka antaa seuran kasvateille mahdollisuuden edetä korisurallaan haluamaansa tavoitetta kohti.

Kehitysohjelmaan valitaan vuosittain 4-6 yli16-vuotiasta junioripelaajaa, jotka ovat mukana myös maajoukkuetoiminnassa ja lisäksi valmennuksen arvion perusteella omaavat potentiaalisimmat edellytykset koripalloammattilaisuuteen. Heille tarjotaan seuran puolesta resursseja ja mahdollisuuksia lajin huipulle tähtäämiseen. Edellytyksiä tähän ovat ammattimainen ja yksilöllisyyteen perustuva valmennus sekä laadukkaat olosuhteet.

Yksi tärkeimmistä tekijöistä huipulle tähdätessä on laadukkaan harjoittelun ja levon oikea suhde. Kouluyhteistyö Haukilahden urheilulukion kanssa toimii hyvin ja Honka vastaa Haukilahden lukion Urhea-valmennuksesta koripallon osalta. Myös muista Espoon lukioista on kohtuullisen helpot yhteydet Honkahallille, jossa aamuharjoittelumahdollisuudet ovat loistavat. Myös Märskyssä opiskeleville junioreille on pystytty yhteistyöllä luomaan edellytykset osallistua Hongan aamuharjoitteluun. Ammattivalmentajia on paljon käytössä ja alkavalla kaudella 2021-22 myös kehitysohjelman pelaajien ja edustusjoukkueiden pelaajien fysiikkaharjoittelua keskitetään aamuharjoittelun yhteyteen, jolloin iltaan jää enemmän arvokasta palautumisaikaa.

Seura panostaa myös pelaajien kuormituksen seurantaan ja fysioterapiaan. Honkahallilla toimivan Recoveryroomin fysioterapeutit ja hierojat ovat pelaajien käytettävissä ja erityisesti vammojen ennaltaehkäisy fysiikkavalmentajan ja fysioterapeuttien yhteistyöllä on tärkeää.

Kehitysohjelmaan valittujen pelaajien kanssa tehdään koulun päättymiseen saakka kestävä suunnitelma, jossa keskitytään pelaajan yksilöllisiin kehityskohteisiin ja niiden parantamiseen varataan aikaa niin, että valmistuttuaan koulusta pelaajalla on hyvät mahdollisuudet jatkaa uraansa joko kotimaan korisliigassa, Yhdysvaltojen yliopistokentillä tai Euroopan sarjoissa.

Tapiolan Hongassa tiedostetaan, että seuran kehitysohjelmaan valitut pelaajat ovat niin lahjakkaita ja potentiaalisia, että heidän tavoitteenaan on koripalloammattilaisuus. Tätä tavoitetta tukemaan seura auttaa tiellä Yhdysvaltojen yliopistosarjoihin, jotka mahdollistavat akateemisen koulutuksen ja koripalloilun yhdistämisen tehokkaasti. Gerry Besselink toimii seuran valitsemana kontaktihenkilönä ja avustaa pelaajia opiskelupaikan saamisessa Yhdysvaltojen yliopistoista.

Kaikille yliopistoura ei ole paras mahdollinen polku ja siksi seura panostaa myös kontakteihin Euroopan sarjoissa sekä tietenkin miesten puolella kotimaiseen korisliigaan.

Tulevalla kaudella 2021-22 seuran edustusjoukkueet naisten korisliigassa ja miesten 1A divisioonassa rakennetaan lahjakkaiden junioreiden kehitysmahdollisuudet huomioiden. Junioreille annetaan mahdollisuus haastaa ja kehittää itseään kokeneiden pelaajien kanssa harjoitellessa ja pelatessa.

Nuorille pelaajille peliaika on tärkeää ja siihen seurassa on rakennettu mahdollisuus pelata aikuisten edustusjoukkueen lisäksi joko juniorisarjaa U19 ja myös U17 joukkueissa tai tyttöpelaajien osalta myös naisten 1.divisioonaa, jonne Honka haki villikortilla sarjapaikkaa ja sen myös sai.

Uuden kehitysohjelman moottorina toimivat seuran koulutetut ammattivalmentajat, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä niin, että kaikkein nuorimpienkin honkajunioreiden tie koettelemaan omien kykyjensä äärirajoja on mahdollisimman helppo ja toimiva oman seuran puitteissa.

Artikkelikuva: Harri Vallila