Selvitys Tapiolan Hongan lisenssipelaajista

Tapiolan Honka sai lokakuun lopussa käyttöön Timo Mannosen kokoaman selvityksen Tapiolan Hongan pelaajamääristä. Erittäin mielenkiintoisessa yhteenvedossa on tarkasteltu Tapiolan Hongan lisenssipelaajien määrän kehitystä kaudesta 2014-2015 kauteen 2021-2022. Selvityksen lähteinä ovat olleet Koripalloliiton lisenssiaineistot ja Tilastokeskuksen väestötilastot. Alla tiivistelmä, linkki Mannosen selvitykseen löytyy tämän uutisen lopusta.

Hongan lisenssipelaajien määrä on kaudesta 2014-2015 kasvanut lähes 25 % (833 à 1032). Kuluvalla kaudella 2022-2023 ollaan vähän viime vuotista lisenssimäärää edellä. Hongan pelaajista mies-/poikapelaajia on ollut seurantajaksolla 54-59 % ja nais-/tyttöpelaajia 41-46 %. Kaudella 2021-2022 Tapiolan Honka oli pelaajamäärällä mitattuna Suomen toiseksi suurin koripalloseura Helsingin NMKY:n jälkeen. Mannosen selvityksen mukaan Hongassa on sekä poikien että tyttöjen puolella selkeä junioriputki.

Viime kaudella poikkeuksellisen suuri määrä aikuispelaajia palasi koronatauolta. Lisäksi Hongan vetovoima ja monenlaiset harrastusmahdollisuudet näkyy siinä, että ikäluokissa U10-U12 ja U14-U16 oli poikkeuksellisen paljon uusia aloittajia ja myös lajin pariin palanneita pelaajia. Drop-out prosentit ovat Hongassa olleet seurantajaksolla lajin yleistä lopettamisastetta pienempiä.

Hongan junioripelaajista 88% tulee Espoosta. Vahvinta honkalaisaluetta on Suur-Tapiola, josta tulee lähes puolet Hongan junioripelaajista. Eniten honkalaisia tulee Mankkaan, Pohjois-Tapiolan ja Niittykummun alueilta.

Honka on yhdessä Helsingin NMKY:n kanssa vakiinnuttanut paikkansa toisena Suomen suurimmista koripalloseuroista. Pelaajamäärillä mitattuna Hongan toiminta on ollut tasaista, toki koronakausi 2020-2021 teki määriin pienen pudotuksen. Hongan vahvuus näyttäisi olevan alhainen drop-out % kaikissa ikäluokissa, joka lienee ennen kaikkea seurausta valmentajien tekemästä laadukkaasta työstä lasten ja nuorten parissa.

Timo Mannosen kokoama materiaali löytyy kokonaisuudessaan TÄÄLTÄ.