Honka-kasvatti Anton Odabasi Turkin pääsarjaan

Tapiolan Hongan kasvatti, 21-vuotias Anton Odabasi, siirtyy kaudeksi 2016-2017 Turkin pääsarjaan BSL:aan, Trabzonspor Medical Parkin joukkueeseen. Odabasi allekirjoitti vuoden mittaisen sopimuksen joukkueen kanssa tänään.

Tapiolan Hongan Pojat-95 joukkueessa korisuransa aloittanut Odabasi pelasi Hongan riveissä edellisen kerran Korisliigakaudella 2014-2015. Kuten Petteri Koposella ja Sasu Salinilla aikanaan, myös Odabasin kehityksessä olennaisessa roolissa on ollut se, että hän on pelannut Hongassa sekä juniorien että aikuisten pelejä samaan aikaan. Samalla polulla ovat tällä hetkellä muun muassa Espoo Unitedin miesten joukkueessa pelaavat Lasse ja Juho Gummerus ja Topi Halme sekä naisten joukkueesta mm. Kia Vaalavirta ja Leila Kaajasalo. Tämä osoittaa sen, miten hedelmällinen ympäristö Hongassa on nuorten pelaajien kehittymiselle. Tästä olemme seurassa ylpeitä.

Anton Odabasilla on vyöllään 51 nuorten maaottelua.

Anton Odabasilla on vyöllään 51 nuorten maaottelua. Kuva: Sonja Herrala.

Odabasin tie Tapiolan Hongan pikkujuniorista ulkomailla pelaavaksi täysammattilaiseksi ei ole noudattanut aivan perinteisintä suomalaista polkua. Odabasi pelasi Hongassa nuorten sarjoja ja I-divisioonaa, lähti Turkkiin ensimmäisen kerran jo 17-vuotiaana nuorukaisena, palasi välillä Suomeen pelaamaan Korisliigaa ja palasi sen jälkeen takaisin Turkkiin. Miehen ura on hyvä osoitus siitä, että huipulle on useita erilaisia polkuja.

Viime kaudella Odabasi edusti Turkin kakkossarjassa TBL:ssa pelannutta Denizli Basketia, jossa keskimäärin 13 minuutissa syntyi 4,8 pistettä ja 2,9 levypalloa ottelua kohden. Odabasi on pelannut Turkissa siis myös kaudella 2012-2013, jolloin hän edusti maineikkaan Fenerbahce Ülkerin nuorten joukkuetta. Odabasi on pelannut myös lukuisia nuorten maaotteluita ja oli kesällä 2015 isossa roolissa, kun Suomen 20-vuotiaiden maajoukkue nousi A-divisioonaan ja varmisti tuolla nousulla paikan tänä kesänä Helsingissä pelattuihin EM-kisoihin. Odabasi valittiin noissa karkeloissa MVP:ksi ensimmäisenä suomalaisena pelaajana kautta aikojen.

Hongan verkkotoimitus haastatteli ”Antsaa” uuden sopimuksen julkistamisen jälkeen:

Onnittelut sopimuksesta! Kerro uudesta joukkueestasi ja kotikaupungistasi?

Kiitos! Trabzonspor Medical Park pelaa Turkin kovatasoista pääsarjaa. Joukkueen valmennus on ensiluokkaista, päävalmentajana toimii Venäjän maajoukkueen päävalmentaja Sergei Bazarevich, joka on itse entinen huippupelaaja. Valmennus olikin yksi suurimmista syistä, miksi valitsin tämän joukkueen muista vaihtoehdoista. Joukkue tulee Trabzonin kaupungista, joka on moderni ja vihreä turkkilaiskaupunki aivan Mustanmeren rannalla. Olen nyt muutaman päivän harjoitellut täällä joukkueen kanssa.

Kerro omasta polustasi Tapiolan Hongan pikkujunnusta ammattilaiseksi?

Se tarina on aika pitkä! Ehkä kiteytettynä voisi sanoa, että hyvin organisoidulla harjoittelulla, hyvien valmentajien avulla, kovalla tahdolla ja työllä voi päästä pitkälle. Fakta on, että ilman Hongan hyviä valmentajia ja hyvää harjoitteluympäristöä juniorina, en olisi täällä nyt.

Minkälainen on korisammattilaisen työpäivä?

Normaali työpäivä pyörii luonnollisesti harjoittelun ja otteluiden rytmillä. Jokaiseen harjoitukseen ja peliin pitää valmistautua hyvin niin fyysisesti kuin henkisestikin. Päivä pitää rytmittää aika tiukasti varsinkin kahden treenin päivinä, jotta saa jokaisen hetken käytettyä hyödyksi. Itselleni on tärkeintä, että huollan kroppani kunnolla. Kun syö, nukkuu ja tekee huoltavat harjoitukset huolella, on harjoittelu ja pelaaminenkin paljon helpompaa. Jokaiselle rytmi on yksilökohtainen ja sen täydellisen rytmin löytämiseen menee aikaa, mutta kun se löytyy, se auttaa myös kehittymisessä.

Viime kesänä Odabasi valmensi junioreita Hongan kesäleirillä ja osallistui leiripeleihin yhdessä toisen Honka-kasvatin, Argentiinassa pelaavan Juho Nenosen kanssa.

Viime kesänä Odabasi valmensi junioreita Hongan kesäleirillä ja osallistui leiripeleihin yhdessä toisen Honka-kasvatin, Argentiinassa pelaavan Juho Nenosen kanssa. Kuva: Sonja Herrala.

Kävit viime kesänä tapaamassa Hongan junioreita mm. Hongan kesäleirillä ja sinut nähtiin Summahallilla treenaamassa lähes päivittäin. Minkälaisia terveisiä haluaisit lähettää Hongan junioreille?

Haluan sanoa kaikille junioreille: olkaa kovia ja rohkeita, näillä pääsee jo pitkälle. Välillä eteen tulee tilanteita, jolloin tuntuu, että oma tilanne joukkueessa ei ole hyvä tai eteen tulee esteitä, jotka saattavat viedä ajatukset pois olennaisesta. Ongelmat ja haasteet on tehty voitettavaksi! Haluaisin myös muistuttaa honkalaisia junioreita, että olette etuoikeutetussa asemassa, koska teillä on oma halli ja pääsette kehittämään itseänne huippuolosuhteissa huippuvalmentajien johdolla. Käyttäkää tämä etu hyväksenne ja uskokaa unelmiin.

Koko Tapiolan Honka toivottaa Antonille menestystä tulevaan kauteen. Toivottavasti miehen mietteitä kuullaan kauden mittaan paljon lisää!