Naisten joukkueen opettavainen kausi päättyi puolivälieriin

Tällä kaudella naisten edustusjoukkueessa lähdettiin toteuttamaan samaa omien junioreiden kehityspolkua, joka miesten joukkueessa on tehty jo aiemmin. Tässä onnistuttiin ja moni nuori pelaaja sai ensikosketuksensa liigatasolle sekä naisten 1.divisioonaan. Nuori joukkue raivasi tiensä korona-aallon sekä muutamien loukkaantumistenkin jälkeen pudotuspeleihin, jossa seinä nousi pystyyn, mutta ei ilman kunniakasta taistelua kokeneita Kouvottaria vastaan. Kouvottaret eteni välieriin 2-0 voitoin.

Ensimmäistä kauttaan naisten korisliigajoukkueen päävalmentajana toiminut Niko Nyholm näkee vaiherikkaan kauden opettavaisena.

Vasta 17-vuotiaalle Elsa Lemmilälle kausi oli ensimmäinen naisten Korisliigassa, Esitykset olivat varsin vahvoja läpi kauden. Debyyttikaudellaan 196-senttinen Lemmilä tehoili 13 pisteen ja 11.3 levyopallon ottelukeskiarvolla.

”Kausi oli varsin opettavainen kaikkine loukkaantumisineen ja onnistumisineen. Uuden ohjelman aloittaminen ja käytännössä täysin uuden joukkueen rakentaminen piti valmentajat ja toimihenkilöt hereillä koko kauden ajan”. Edellisen kauden joukkueesta tällä kaudella olivat mukana vain Alexandra Ailus, Kaisa Katajavuori ja Lotta-Kaisa Paltemaa.

Kokeneet amerikkalaispelaajat Carmen Tyson-Thomas ja Dezz Ramos kantoivat joukkuetta vaikeilla hetkillä. He jaksoivat illasta toiseen tsempata junnuja ja omalla esimerkillään loivat uskoa nuorten tekemiseen. Kapteeni Sandra Karsten pelasi ensimmäisen kautensa naisten Korisliigassa ja johti joukkuetta mallikkaasti, näyttäen pudotuspeleissä varsinaisen taistelijan luonteensa. Joukkueen nuoruutta kuvaa se, että yksi kokeneimmista pelaajista oli 21-vuotias Maija Kuisma. Kovimman läpimurron teki vasta 17-vuotias Elsa Lemmilä, jonka otteet kentällä olivat suorastaan ilmiömäisiä. Elsan fyysiset ominaisuudet yhdistettynä taitoon ja sulavaan liikkumiseen suorastaan hivelivät katsojien silmiä ja se huomattiin myös naisten maajoukkuevalinnoissa.

Päättyneellä kaudella peräti 12 pelaajaa otti ensiaskeleensa liigaparketeilla. Se kokemus on kehitysprojektin jatkon kannalta arvokas ja sille pohjalle lähdetään rakentamaan ensi kautta. Pelaajasopimuksien julkaisujakin on luvassa jo pian, naisten joukkueen taustoilta kerrotaan.

”Pelillisesti ja fyysisesti moni pelaaja otti isoja askeleita kauden aikana ja mielestäni pelimme kehittyi eteenpäin läpi koko kauden. Toki olisimme toivoneet kauden jatkuvan vielä paljon pidempään”, kertoo Nyholm.

Mitkä olivat sitten niitä pelaajien kehittymisen kannalta tärkeimpiä onnistumisia kauden aikana?

”Kehitystä nähtiin kauden aikana monella osa-alueella. Fysiikkaa ja taitoa, unohtamatta seuran panosta mahdollistaa nuorille mahdollisimman laadukas tavoitteellisen urheilijan arki” Nyholm pohtii.

”Onnistuimme saamaan monta pelaajaa pelaamaan illasta toiseen korkealla itseluottamuksella lähellä tämän hetkisten taitojensa ylärajoja. Uskon myös, että meillä on tämän kauden jälkeen useampi pelaaja, jotka uskaltavat heittäytyä entistäkin rohkeammin tilanteeseen kuin tilanteeseen.”

Oppia matkaan kertyi niin pelaajille kuin valmennukselle ja kehityskohteitakin löytyy.

”Tarkastelemme kaikkea tekemistä nyt kriittisellä silmällä ja mietimme pieniä viilauksia ihan kaikkialla, lähtien valmennuksesta, joukkueen rakentamisesta, taustoista ja niin edelleen. Kirkkaana tavoitteena on tarjota pelaajillemme jatkossakin erittäin laadukas ympäristö, matkalla kohti heidän unelmiaan.”

”Haluan kiittää kaikkia tällä kaudella mukana olleita. Pelaajia, jotka päivästä toiseen keskittyivät tekemään kaikkensa kentällä. Faneja ja yhteistyökumppaneita. Katsojat löysivät halliin hienosti ja varsinkin nuorimpien junioreiden innokas kannustus tuntui koko joukkueesta erityisen hienolta. Tästä on loistava jatkaa kohti seuraavaa kautta!” päävalmentaja päättää.

Hongan naisen korisliigajoukkue 2021-22

0 Fanny Martola
1 Emma Ristola
2 Maija Kuisma
3 Sandra Karsten
4 Peppi Tyynilä
6 Kaisa Katajavuori
8 Rosa Orpo
9 Aada Rauhansalo
12 Alexandra Ailus
13 Olivia Saarelainen
15 Elsa lemiilä
16 Veera Korniloff
21 Desiree Ramos
22 Katariina Tanhuanpää
23 Pihla Klemola
24 Jemina Airaksinen
30 Telma Hakala
44 Carmen Tyson-Thomas
45 Lotta-Kaisa Paltemaa
52 Noora Sipponen

Päävalmentaja Niko Nyholm
Apuvalmentaja Olivia Eklund
Fysiikkavalmentaja Samuli Moilanen

Pääyhteistyökumppanit: FootBalance ja Ravintola Fat Lizard