Leiripäiväkirja: Honka Summer Camp 2017

Suomen suurin koripalloleiri Honka Summer Camp käynnisti jälleen junioreiden kesän. Viiden päivän leirillä koripallotaitojaan hioi ja kesäliikunnasta kavereiden kanssa nautti 226 junioria 5.-9.6.

Maanantai 5.6
Koska maanantai on maanantai jopa leirillä, niin tietysti leirimaanantain satoi alusta loppuun. Oheisista pihalta saapuikin hallille toinen toistaan märempiä junnuja. Hienoa on kuitenkin asenne, paljon enemmän oli märistä vaatteistaan ylpeitä lapsia, kuin niistä harmistuneita.

Lajitreenit saatiin hienosti käyntiin. Eri ikäryhmissä haettiin tasapainoisia peliasentoja, räjähtäviä liikkeellelähtöjä, tasokasta viimeistelyä – monenmoisia viitepelejä unohtamatta.

Nosta kaksi kättä ylös, jos treeneissä oli kivaa JA opit jotain uutta!

Tämän kesän Summer Campin yhteydessä kouluttautui 15 valmentajaa eri seuroista, Koripalloliiton I-tason valmentajakoulutuksessa. Nämä valmentajat toimivat leirivalmentajien apuna alkuviikon ja saivat enemmän vastuuta yksittäisten harjoitusten toteutuksesta loppuviikosta. Hieno lisä leirille, sillä parhaimmillaan salissa on ollut nyt yhden ryhmän kanssa seitsemänkin koripallovalmentajaa.

Ensimmäinen päivä oli tuttuun tapaan tunnustelua ja uusi ruokailu takkusi hieman. Silti, positiivisen puolelle jäätiin reilusti ja toiseen päivään lähdettiin leveällä hymyllä.

Tiistai 6.6

Leirin toinen päivä, eikä maanantain sateista ollut tietoakaan. Ulkotreeneissä saatiin vieraita Espoo Rugby Clubista ja päästiin pelaamaan rugbya jo kolmatta vuotta putkeen. Ruokailu sujui varsin kiitettävästi ja lasagnea tankattiin huolella. Kyllä sitä energiaa tarvittiinkin, kun jokaiseen leiripäivään kuului kahdet lajitreenit ja oheiset, sekä tauoilla tietysti monenmoista puuhaa kavereiden kanssa.

Tiistain lajitreeneissä isommat harjoitteli levareita ja itsensä vapaaksi pelaamista. Nuoremmat taasen keskittyivät pysähdyksiin, liikkeellelähtöihin ja puolustustekniikoihin. Pienimmät pääsivät harjoittelemaan pallonkäsittelyä myös mm. tennispallojen avulla.

”Ootteko ollu kilttejä leiritädeille?” -JOOOOOOO!! Leiritädit vaikuttivat toisena päivänä varsin ryhdikkäiltä ja hymyileviltä, vastaus oli siis uskottava! Leiritädit pitävät leireillä huolta nuorempien koripalloilijoiden ryhmistä. Vauhdikkaiden ryhmien kaitsijana toimiminen viikon ajan on hatunnoston arvoinen homma. Hyvä meidän nuoret!

Keskittynyttä tekemistä C-poikien treeneissä.

Keskiviikko 7.6

Päivä kolme sujui jälleen vauhdikkaasti. Leirielämään totuttelu vei pari ensimmäistä päivää, mutta keskiviikkona pienemmätkin junnut tuli hallille kuin kotiinsa. Halauksia, yläfemmoja ja naurua heti aamusta asti. Jännitys oli kaikonnut.

Lajitreeneissä keskityttiin puolustustekniikoihin eri tilanteissa ja haettiin rohkeasti kontaktia haastaessa kaveria 1 vs. 1. Keskittyminen treeneissä läpi leirin oli kyllä komeata katsottavaa, vaikka loppupäivästä pienimmillä olikin hetkittäin pientä väsyä havaittavissa. Leirillä kouluttautuvat valmentajat pääsivät toteuttamaan koulutuksessa suunnittelemiaan treenejä mikroikäisille leiriteemojen mukaisesti ja varsin hauskalta näytti. Oppia saivat niin junnut, kuin koutsitkin.

Oheisissa osa ryhmistä pääsi käyttämään koriskenttää enemmän kontaktia niityllä, kun rugbyvalmentajat opettivat taklaushommia auringon lämmittäessä mukavasti. Myös jalkapalloa, jenkkifutista ja koordinaatioharjoituksia tehtiin ulkona, leikkimisen ohessa.

Hienosti pysyy soikea pallo korispelaajien käsissä. Hämmennystä herättää vain sääntö, ettei palloa saa lainkaan syöttää eteenpäin.

Torstai 8.6

Torstaille osui toinen leiriviikon sadepäivistä, mutta eipä se paljon menoa haitannut kun Pekka Pouta oli osannut kertoa siitä etukäteen ja suunnitelmia saatiin muokattua sen mukaan. Oheisia ei vedetty kokonaan ulkona, vaan hyödynnettiin naapurihallin judo-salia kovimpien kuurojen sattuessa.

Lajitreenejä rytmitti leirin päätöspäivää varten suoritetut heittokisan alkukarsinnat ja jokaisesta 12 leiriryhmästä saatiinkin osallistujat kisailuihin. Koripalloliiton valmennuskoulutus saatiin päätökseen. Neljästä tiiviistä päivästä saivat oppia valmentajat useasta seurasta (mm. KTP, PuHu, EBT, ToPoLa ja MuKi) kuuden honkalaiskoutsin lisäksi. Kiitos kouluttajille, Petka Lehtinen ja Janne Koskimies!

Harjoituksissa hiottiin myös korille ajamisen taitoja, sekä ajosta syöttöä. Pienemmät junnut saivat keskittyä pienpelien ohessa erilaisiin syöttötekniikoihin.

Selvisi myös syy siihen, miksi leiritädit ja nuoremmat koutsit jaksaa hymyillä päivästä toiseen! Selitys kuului näin: ”Jätski päivässä pitää leiritädin pirteänä!” Täytyy siis pitää huolta, että jäätelölaari pysyy hyvin varusteltuna myös tulevilla leireillä.

Mikrotyttöjen treeneissä pelattiin syöttöpeliä ja keskityttiin tukijalan käyttöön sekä pallosta huolehtimiseen.

Perjantai 9.6.

Perjantaina oli jälleen The Päivä. Se joka kruunaa leiriviikon vesisodalla, kisoilla ja All Stars-peliillä. Päätöspäivälle saatiin upea auringonpaiste ja vesisota paisui ennen näkemättömiin mittasuhteisiin. Koutsit joutuivat hiomaan taktiikkansa viimeisen päälle, mikäli pyrkivät selviämään edes kuivahkona Metro Areenalle ruokailemaan ja takaisin. ”Thuglife” pongoja kaikille, joiden auktoriteettiasema oli riittävän korkea kulkemaan läpi sotatantereen ilman osumia.

Leirikisoissa heitettiin ensin vaparikisa, johon pääsi valmentajien suosituksilla yksi heittäjä per leiriryhmä. Voittajiksi selviytyivät Hongan mikroista Hertta Neuvo ja isoon koriin heittäneistä Saana Silvennoinen Klaukkalasta. Perinteisessä ”Nikon heittokisassa” heittivät torstain karsinnoissa kunnostautuneet juniorit jokaisesta ryhmästä. Parhaat pisteet scorasivat Marianne Määttänen ja Emma Ristola. Lopuksi pelattiin All Stars-peli, joissa mukana muutama tuttu kasvo. Joukkueet olivat Okko Järvi & Lasse Gummerus ja Anton Odabasi & Topi Halme. Aivan uskomatonta, mutta totta: Ottelu päättyi tasapisteisiin jo kolmatta vuotta peräkkäin! Tsemppiä ensi kauteen kaikille leirillä vierailleille huippupelaajille! Leirijuhlallisuuksissa valittiin perinteen velvoittamana leirin kingi ja kuningatar. Kunniaa kantavat ensi vuoden leiriin asti Topias Jokela ja Venla Ulander.

Summer Camp 2017 on nyt taputeltu ja on kiitosten aika. Ensinnä kiitos hyväkäytöksisille junnuille sekä pienimmistä huippuhyvin koko viikon huolehtineille ”leiritädeille”. Kiitos myös kymmenille valmentajille, jotka pitivät huolta siitä että leirillä opittiin paljon uutta ja hiottiin taitoja niin koripallossa, kuin muissakin lajeissa.

Nyt hallilla käynnissä Heittoleiri, yli 70 junnun voimin. Elokuun pelileirille ehtii vielä ilmoittautua TÄÄLLÄ. Urheilullista kesää kaikille!

Vaparikisan osallistujat. Korvia huumaava kannustus oli vähintäänkin hienoa kuultavaa!

”Nikon heittokisaan” karsintojen kautta selviytyneet junnut. Kuumia heittokäsiä ja taktikointia pisteitä kerätessä!

All Stars-pelin Team Okko Järvi & Lasse Gummerus. Okko pelaa ensi kaudella Espoo Unitedin Korisliiga-joukkeessa ja Lasse matkustaa rapakon taakse pelaamaan yliopistokoripalloa.

All Stars-pelin joukkue Anton Odabasi & Topi Halme. Anton pelasi viime kauden Turkissa ja Topi divarimestaruuden voittaneessa ja Korisliigaan nousevassa Espoo Unitedin joukkueessa.

Kuvat: Sonja Herrala