Lahden hurja heittopeli päätti Hongan kauden

Tapiolan Honka ja Lahti Basketball tarjosivat kannattajilleen hienon miesten I-divisioona B:n finaalisarjan. Ennen finaalipelien alkua spekuloitiin sillä, onko paras viidestä –formaatti järkevä ottelusarjaan, jossa todellista panosta ei ole. Oli niin tai näin, nämä pelit eivät jättäneet ketään kylmäksi. Sarjan neljäs ottelu osoittautui lopulta ratkaisevaksi ja sen nimiinsä vei kotijoukkue Lahti Basketball, joka kruunattiin Divari B:n mestariksi. Sekä Lahti että Honka nousivat tulevaksi kaudeksi sarjaporrasta ylemmäs Divari A:han.

Honka aloitti neljännen ottelun Lahteen kannustamaan tulleiden Honka-fanien riemuksi 2-9 runilla ja pakotti kotijoukkueen aikalisälle. Aikalisän jälkeen tahti kellossa muuttui ja alkoi Lahden heittoralli, johon Honka ei löytänyt vastausta. Aleksi Alanen ja Reijo Ojanen olivat löytäneet hurjan kaukoheittovireen, jonka ansiosta kotijoukkue vei seuraavat minuutit nimiinsä peräti 23-3. Toisen neljänneksen jälkeen tilanne oli isännille 41-29.

Kolmannella jaksolla Honka pysyi pelissä jollain lailla mukana erinomaisen ottelusarjan pelanneiden Jouko Järvisen ja Anselmi Vanjoen onnistumisten ansiosta. 30 minuutin pelin jälkeen tilanne oli 53-42. Hongan tultua Lasse Gummeruksen lay-upilla kahdeksan pisteen päähän neljännen jakson alussa, joutui Lahti jälleen aikalisälle. Tuon aikalisän jälkeen kotijoukkue löi naulan Hongan arkkuun. Alanen ja Ojanen upottivat kaukoheittonsa vastustamattomasti, eikä Hongalta löytynyt avaimia Lahden puolustuksen murtamiseksi. Loppusummerin soidessa taululla olivat Lahti Basketballin voittolukemat 79-55.

Viimeisessä ottelussa Hongan tehokkain oli hienot kolme viimeistä ottelua sarjassa pelannut Järvinen, joka heitti 14 pistettä, nappasi 4 levypalloa ja jakoi 6 koriin johtavaa syöttöä. Anselmi Vanjoki pelasi myös hienot finaalit ja heitti viimeisessä ottelussa 13 pistettä.

Lahden kaikki kaikessa tässä ottelusarjassa oli joukkueen kapteeni Vesa Mäkäläinen, joka kirjautti viimeisessä ottelussa tilastot 5/11/6 syöttöä. Viimeisen pelin kiistattomat lahtelaissankarit olivat kuitenkin huimaan heittopeliin äityneet Aleksi Alanen (20/1, kolmoset 6/9) ja etenkin Reijo Ojanen (25/4, kolmoset vastustamattomasti 6/6).

Hongan päävalmentaja Ville Neva analysoi viimeistä ottelua ja koko ottelusarjaa seuraavasti:

  • Koko ottelusarjan ajan odoteltiin, että kuka tai ketkä sarjan heittäjiksi tituleeratuista pelaajista rupeavat osumaan. Tänään ne olivat valitettavasti Lahden Alanen ja Ojanen, joiden 12/15 ison viivan takaa oli vakuuttavaa työtä.
  • Valmentajalegenda Gregg Popovich on sanonut pitävänsä playoffseihin valmistautuessa kahta asiaa tärkeimpinä: joukkueen täytyy olla hyvin valmistautunut ja terveydentilaltaan mahdollisimman ehjä. Tässä ottelusarjassa kauden mittaan enemmän harjoitellut ja terveystilanteeltaan parempi joukkue voitti. Niin urheilussa usein käy. Onnittelut voittajille, tänään he olivat selkeästi terävämpiä! Edellisessä kolmessa ottelussa olisi voinut käydä mitä tahansa.
  • Häviäminen harmittaa aina. Piste. Olen kuitenkin todella ylpeä tästä joukkueesta ja sen jokaisesta jäsenestä. Loppuun asti kaikkensa antavia kavereita, joiden kanssa on ollut etuoikeus tehdä ahkerasti töitä. Hommat jatkuvat ensi vuonna sarjatasoa ylempänä, hienoa työtä joukkueen kokoamisessa ja valmentamisessa tehnyt Neva totesi.

Hongan kausi päättyi tappioon, mutta oli viimeistä silausta vaille täydellinen. Vakuuttava runkosarja, sarjanousun varmistanut välieräsarjan voitto Namika Lappeenrantaa vastaan sekä hurjalla tunteella pelatut finaalit tarjosivat Hongan kannattajille hienoja hetkiä kaudella 2015-2016. Joukkue pelasi iloista, aktiivista ja vauhdikasta koripalloa, jossa korostui koko joukkueen yhteinen tekeminen. Tämän joukkueen otteista jokainen honkalainen voi olla ylpeä.

Kiitos koko joukkueelle, valmentajille ja muille taustahenkilöille kaudesta 2015-2016!