Kauden tavoite saavutettu – Honka on divarimestari ja lunasti oikeuden nousta Korisliigaan

Koko kauden suurin tavoite, divarimestaruus, on nyt totta. Hongan miehet taistelivat torstai-illan finaalikamppailussa voiton täyden kotiyleisön edessä. Suurella sydämellä ja yhdessä loistavan joukkuehengen voimin pelanneen joukkueen kausi päättyi kultamitalit kaulassa.

Puhtaasti pelatut aiemmat playoff-vaiheet huipentuivat finaalisarjaan Jyväskylän JBA:ta vastaan. JBA:n nuori joukkue pelaa nopeaa, aktiivista ja fyysistä koripalloa, mikä oli tuottanut Hongan miehille aiemmin runkosarjassa haasteita. Finaalisarjaan lähdettiin runkosarjan tasaisin voitoin 1-1. Odotettavissa oli siis erittäin tasainen kamppailu divarimestaruudesta eikä mikään tulisi helpolla.

Finaalit päästiin aloittamaan kotitunnelmissa Tapiolan urheiluhallilla Hongan voittaessa runkosarjan keskinäisten otteluiden korieron turvin. Legendaarinen urheiluhalli täynnä katsojia, juniorikatsomon innokkaat fanit rummut kädessä ja Honka-perhe koolla kannustamassa – mikä sen parempi aloitus finaalisarjalle. Kokemusta huokuvat pelaajat Calle Lindbom ja Dave Gonzalvez ottivat joukkueen reppuselkään ja sytyttivät koko joukkueen täyteen vauhtiin. Koko kauden joukkueen tehopelaajana häärinyt Riku Korhonen oli konkareiden lisäksi ottelussa avainpelaaja tehden kaksi levypalloa vaille tupla-tuplan. Molemmissa päissä kenttää onnistunut pelitaktiikka, heitto- ja levypallopeli loi otteluun suuren eron ja loppusummerin soidessa loppulukemat olivat selkeät 93-67 Hongalle.

Toinen ottelu Jyväskylässä starttasi kotijoukkueen tahdissa JBA:n lähtiessä otteluun vauhdikkaammalla otteella runsas lukuisen kotiyleisön edessä. Vaikeasta alusta huolimatta honkalaisryhmä kampesi ahdingosta ylös, alkaen toteuttaa luottavaisesti omaa joukkuepeliä kentän molemmissa päissä. Jyväskylässä katsojat saivat nauttia erittäin jännittävästä ja tasaisesta ottelusta. Honkalaiset saivat repäistyä otteluun pienen eron Gonzalvezin tehdessä korin aina tarvittaessa sekä varmasti molemmissa päissä kenttää pelanneen Oskari Rantalan johdolla. Kotijoukkueen kova loppukiri ei riittänyt tasoittamaan ottelusarjaa ja Honka pääsi askeleen lähemmäs mestaruustavoitettaan voittaen ottelun niukasti 72-76.

Kolmas ja mahdollisesti ratkaiseva ottelu, yli 1300 silmäparia kotihallilla, jännitystä ilmassa, kaiken onnistuessa mahdollisuus kruunata kausi mestaruuteen ja päästä leikkaamaan korissukkaa. Joukkue täynnä energiaa ja luottamusta omaan yhteiseen tekemiseen. Ensimmäinen puoliaika väännettiin tasaisesti johdon vaihdellessa parilla pisteellä. Ensimmäisellä ottelun puolikkaalla Hongan pelaajien lämpeneminen pelirytmiin kesti hieman pidempään ja vierasjoukkue pysyi Hongan mukana kovassa heittovireessä olleen Eino Pällijeff:n ja Samatar Abokar:n johdolla.

Puoliajalla kopista Honka asteli kolmanteen erään uudella jo vetryneellä jalalla, ja eroa alkoi syntymään kotihallin kannustuksen huumassa. Eron repimisessä tärkeään osaan nousi joukkuepelin keskeltä huikeaa peliä pelaava, myös juniorikatsomon suosikki pojat 2014 joukkueen valmentaja, Atte Vuoristo. Vuoristo sytytti niin joukkueen kuin katsomon kolmen pisteen heitoillaan, jotka upposivat 5/6. Myös puolustuspäässä Vuoristo teki tärkeää työtä ratkaisuhetkillä pysäyttäen JBA:n nopean ja fyysisen Elmeri Abbeyn. Tilastojen valossa Vuoristo loistaa Hongan parhaimpana +/- tilastoissa ja tehoissa.

Viimeisessä erässä koko joukkue oli jo pitelemätön ja jokainen pelaaja vuoronperään esitti huikeita otteita sekä hyökkäys- että puolustuspääsä. Kauden tavoite oli erittäin lähellä, loppusilausta vaille valmis. Yhdessä joukkueena pelannut Honka pääsi juhlimaan mestaruutta loppusummerin soidessa selvin lukemin 94-63. Vahvalla asenteella ja tahdolla pelannut Lindbom kirjasi itselleen tupla-tuplan, 21 pisteellä ja 11 levypallolla. Taistelua sekä fyysisyyttä korin alle toi Iiro Tuomi 16 pisteellä ja 7 levypallolla. Sairastelusta parantunut Santeri Makkonen ja loukkaantumisen takia aiemmista finaalipeleistä poissa ollut Elias Eerikinharju huudattivat kotiyleisöä näyttävillä suoritteillaan. Hienoja yksilösuorituksia korosti joukkuetovereiden syötöt, jotka toivat esille honkalaisten yhtenäisen sekä vahvan joukkuepelin.

Päävalmentaja Aapo Heinonen tiivistää fiiliksiään seuraavana päivänä: ”Oli upeaa kruunata kausi kotiyleisön edessä mestaruuteen! Eilinen oli hyvä esimerkki siitä, mikä tästä joukkueesta tekee erityisen. Kaikki ovat valmiita laittamaan itsensä likoon yhteisen tavoitteen eteen ja ratkaisijaksi voi illasta riippuen nousta kuka vaan.”

Heinosen kiteytys on osuva, sillä vaikka joukkue kärsi kauden aikana monista loukkaantumisista, aina löytyi uusia vastuunkantajia. Preseasonilla loistanut Markus Hyytiäinen oli pitkään poissa kokoonpanosta, mutta terveenä ollessaan näytti potentiaalinsa sähäkkänä puolustajana ja kovana heittäjänä. Saku Korhonen oli aina valmiina kantamaan kortensa kekoon ja Lauri Hynönen ehti väläytellä hurjaa fyysisyyttään, mutta heidänkin kautensa olivat loukkaantumisten vuoksi katkonaisia. Juniorikaarti Eren Caglar, Veeti Ulander ja Samuli Vartiainen pääsivät hakemaan arvokkaita minuutteja junioripelien lisäksi ja väläyttelivät kukin omia vahvuuksiaan myös aikuisten sarjassa.


Miesten 1.divarin mestaruuspokaali on nostettu ilmaan seitsemän kertaa, kolme kertaa pokaalia on Hongan joukkueessa, valmentaja Heinosen lisäksi, nostattanut Akseli Hartikainen. ”Viime kerralla kun voitimme 1A divarin, voitto kulminoitui Akseli Hartikaisen raatamiseen ja hurjaan levypallopeliin. Tällä kaudella sama roskisdyykkari on taas raatanut ja laittanut kroppaa likoon. Akse on jokaisen valmentajan unelmapelaaja, nöyrä työntekijä, jolle omat pisteet eivät ole tärkeitä – joukkueen etu on se joka merkitsee”, kuvailee Heinonen.


Upean joukkueen kapteeni Tuukka Kotti on mestaroinut katrastaan isällisellä otteella ja tarpeen tullen pelikentällä näyttänyt kaapin paikan. Tuukka ei päästänyt harjoituksissa nuoria haastajia helpolla. Varsinkin Iiro Tuomi on saanut nauttia ja tuntea nahoissaan Tuukan koulutuksen, mikä näkyy jo nyt kentällä.


Päävalmentaja Heinonen haluaa myös korostaa muun valmennusstaffin merkitystä. ”Jamar on ollut minulle erinomainen apu ja tuki. Hänen pelaajamoodinsa näkyy vielä vahvasti, mutta se on tuonut meidän kemiaan aivan uusia ulottuvuuksia ja auttanut pelaajia hurjasti. Jan Vilkko onnistui fysiikkaharjoittelunsa avulla pitämään joukkueen ehjänä rasitusvammoilta ja se on jo saavutus sinänsä. Antoine Haddad on aivan oma lukunsa! Mies ei hiljene koskaan, mutta kovempaa ammattilaista huoltajana ja hierojana ei voisi toivoa.”

Yhtenäinen joukkue, huikea kannustus ja kova työ siivitti Hongan miehet tavoitteeseen, divarinmestarit 2023-24! Mestaruuspokaali ilmassa, sukat leikattuna kaulassa ja kultamitalit suussa katse kohti ensi kauden kuvioita 💚

Kuvat: Samira Lee

Tule haastamaan divarimestareita golfkentällä! Lisätiedot: Honka Golf | Tapiolan Honka ry