Kaikkensa antaneelle Espoo Unitedille SM-hopeaa

Naisten Korisliiga-kausi huipentui torstaina finaalisarjan viidenteen otteluun Espoo Unitedin ja Hyvinkään Pontevan välillä. Espoo voitti sarjan kaksi ensimmäistä ottelua, Hyvinkää seuraavat kaksi. Viides ottelu oli tasaväkinen kamppailu, joka päättyi lopulta HyPo:n mestaruusjuhliin.

Välieräsarjassa loukkaantunut Shenita Landry taisteli muun joukkueen lailla upeasti.

Viides finaaliottelu sai espoolaisittain lentävän lähdön Hyvinkäälle saapuneen ennätysyleisön edessä, kun Espoo aloitti ottelun vahvasti. Taululla komeili ottelun ensiminuuteilla 0-6 lukemat. HyPo sisuuntui kuitenkin pian ja takoi tilanteen kaaren takaa tasoihin. Minna Mali (10/4/2) liekitti siniset uudelleen kuuden pisteen etumatkalle, mutta kotijoukkue sai hyökkäyksensä kasaan pian ja toiselle kymmenminuuttiselle lähdettiin tasatilanteessa 20-20.

Toinen neljännes oli Pontevan hallintaa. Espoolaisittain jakson parasta antia oli vahvan ottelun pelanneen Tabatha Richardson-Smithin (14/12/2) työpanos. Laituri riisti, taisteli levypalloista ja pussitti Espoolle 7 pisteen runinkin. Toinen kymppi kuitenkin kotijoukkueen nimiin 20-14. Puoliajalle lähdettiin lukemista 40-34.

Kolmannella jaksolla HyPo pääsi ensimmäisen kerran karkuun. Ero kasvoi Anni Jämsän, Titta-Riina Lepistön ja Taru Tuukkasen onnistumisilla jo 11 pisteeseen. Espoon naiset osoittivat suurta tahtoa ja taistelivat kolmosjaksollakin takaisin iskuetäisyydelle, neljän pisteen päähän hyvinkääläisistä. Ennen jakson loppua HyPo pääsi uudelleen karkuun ja neljännes päättyi kotijohdossa 64-54.

Saara Sandell pelasi viidennessä finaalissa hienon pelin.

Hyvinkää oli tiukasti kiinni mestaruudessa, kun viimeinen neljännes pyörähti käyntiin. Espoo aiheutti kuitenkin niin kotijoukkueelle, kuin hyvinkääläisyleisöllekin sydämentykytyksiä, 12 pistettä ottelussa tehtailleen Saara Sandellin nostaessa joukkueensa viimeiseen taisteluun kullasta. Nainen onnistui niin kaaren takaa, viivalta, kuin ajoistakin tehden peräti kahdeksan pistettä putkeen. United pääsi neljän pisteen päähän johtavasta Pontevasta, muttei rinnalle. Loppulukemat 76-69 ja Hyvinkään Ponteva seurahistoriansa ensimmäiseen Suomen mestaruuteen. Espoo Unitedin naisten kaulaan pujotettiin upean ja vaiherikkaan kauden päätteeksi hopeamitalit.

Espoon naisten luotsina myös ensi kaudella jatkava Kimmo Kujansivu myöntää tappion harmittavan, mutta näkee kauden kokonaisuutena katsottuna erittäin positiivisena tarinana:

Päävalmentaja Kimmo Kujansivun johtama United kohtasi kaudella vaikeuksia, mutta nousi upeasti SM-hopealle.

”Tappio harmittaa, mutta koko kauden suorituksesta pitää olla ylpeä. Kokonaisuutena tämä kausi on ollut hieno kasvutarina. Avainpelaajien vaihtuminen kesken kauden asetti omat haasteensa, mutta joukkue onnistui löytämään pelillisen identiteettinsä uudelleen.” päävalmentaja kommentoi sulateltuaan kautta ja finaalisarjaa vasta yhden yön yli.

Harva osasi ennakkoon aavistaa, miten kovan vastuksen Espoo United pystyisi naisten Korisliigaa kuluneella kaudella dominoineelle HyPo:lle finaalisarjassa antamaan. Koko ottelusarja ja viides finaaliottelu oli kuitenkin suuri osoitus joukkueen taidoista ja taisteluhalusta. Kentältä poistui viimeisessä ottelussaan kaikkensa antanut joukkue.

”Tiukka ottelutahti vaati veronsa ja olisimme voineet olla ratkaisupeleissä hieman terveempiä, mutta loukkaantumisten taakse ei voi mennä. Viimeisessä pelissä taistelimme ja jätimme kentälle kaiken mahdollisen. Voittoon olisi tarvittu kuitenkin vielä hieman parempi heittopäivä. Kaikkineen olen kyllä äärimmäisen ylpeä koko organisaation suorituksesta tällä kaudella.” Kujansivu summaa.

Espoo United voitti ensimmäisellä kaudellaan koripallon miesten Divisioona A:ssa kultaa ja ansaitsi näin ollen Korisliiga-paikan ensi kaudelle. Jääkiekon puolella Mestis-joukkue voitti vaikean alkukauden jälkeen upeasti pronssia ja naisten SM-sarjassa United nousi nuorella joukkueella hopealle. Naisten Korisliiga-joukkue täydensi nyt seuran ensimmäisen kauden jalometallisaalista hopeamitalein.

Upea kausi kaikkineen ja tästä, jos jostain, on hieno jatkaa matkaa eteenpäin!

Kuvat: Mikko Rajala