Ikuinen kannattaja ja Honka-vaari Sakari Vanjoki on poissa

Honkalaisen koripalloperheen saavutti lauantaina suruviesti. Sakari Vanjoki poistui joukostamme 90 vuoden iässä.

Sakari Vanjoki oli tuttu hahmo koripallokatsomoissa jo 1960-luvulta lähtien. Sakari pelasi itsekin korista nuoruusvuosinaan ja kävi ahkerasti katsomassa Tapion Hongan tuolloisia SM-sarjapelejä. Aktiivisen ”honkahässäkän” hän aloitti omien lastensa Anssin ja Jussin ryhdyttyä pelaamaan koripalloa Hongassa. Jussi eteni aina miesten edustusjoukkueeseen asti ja Anssi toimi sittemmin monta vuotta seuran juniorivalmentajana.

Toiminnasta lasten harrastuksen parissa syntyi todellinen kipinä koripalloon ja alkoi ikuinen honkalaisuus. Myöhemmin 80-luvulla Sakari lähti mukaan myös Hongan johtokuntatyöhön ja oli omalla panoksellaan mukana myös talouden talkoissa. Vuosien myötä Sakari luopui aktiivisesta seuratoiminnasta ja siirtyi ns. asiantuntijakatsomoon, josta voi edelleen bongata monia muitakin vuosikymmenten takaisia aktiivihonkalaisia. Katsomossa oli mukava muistella menneitä honkavuosia vanhojen ja uusien ystävien seurassa.

Sakarin lapsenlapsista Viljami, Anselmi ja Annika aloittivat myös korisharrastuksen Hongassa. Pojanpojat Viljami ja Anselmi pelasivat 2000-luvun alkupuolella Hongan miesten edustusjoukkueessa. Yksikään poikien kotiottelu ei ihan helposti jäänyt Sakarilta näkemättä. Korista pelasivat myös Rekolan Urheilijoita edustaneet lapsenlapset Veikko ja Ville.

Kaikkien Hongan juniorijoukkueiden pelit kiinnostivat Sakaria ja myös naisten joukkue tuli tutuksi. Vanhan fanin sydäntä lämmitti, kun seuran omat juniorit pääsevät edustusjoukkueisiin. Hongan pelit ja ystävät koripallokatsomoissa olivat Sakarille aina viime vuosiin asti viikonloppujen parasta viihdettä.

Kaikille Tapiolan liikuntahallin katsojille Sakun huuto ”Honka voittaa” oli turvallinen ja kannustava viesti joukkueen vaikeilla hetkillä ja vapauttava kommentti ottelun jo ratkettua. Tuo ääni on nyt vaiennut, mutta Honka-perheessä Sakun muisto elää ja kannustushuuto kaikuu honkalaisissa koripallokatsomoissa.