Honkahalli – haaveiden ja unelmien täyttymys

Kymmenen vuotta sitten Suomen suurimman koripalloseuran Tapiolan Hongan juniorit harjoittelivat lähes 30 eri salissa ympäri Espoota. Aikaa ja kilometrejä kului vanhemmilta, pelaajilta ja valmentajilta päivittäin, kun joukkueet kokoontuivat harjoituksiin. Kaikki tämä muuttui kertarysäyksellä, kun Honkahalli valmistui tasan 10 vuotta sitten.

Hallihanke oli ollut pitkään piirustuspöydällä. Erilaisia versiointeja ja suunnitelmia laadittiin ja unelma omasta hallista oli usean honkalaisen mielessä. Yksi ensimmäisistä suunnitelmista olisi yhdistänyt monitoimihallin (nykyisen Tapiolan liikuntahallin) ja Honkahallin yhdyskäytävällä siten, että uusi halli olisi noussut Monarin pohjoispuolelle. Samalla mietittiin Monarin saneerausta. Pertti Myllymäki seuran puheenjohtajana toimi hankkeen alullepanijana.

Hyvä suunnitelma käynnistyy havainnekuvalla.

Pertin tueksi muodostui pitkään seurassa toiminut ryhmä, joka pitkän mietinnän jälkeen päätyi siihen, että rakennettaisiin junioreille harjoitushalli. Tämä strateginen linjaus sysäsi projektiin lisävauhtia. Vuoden 2009 alussa Tapiolan Honka ry päätti aloittaa halliprojektin, jonka työrukkaseksi valjastettiin tämä viiden hengen tiivis vannoituneiden honkalaisten porukka.

Rakentaminen oli finanssikriisin seurauksena lamassa ja hyviä hankkeita tavoittelivat kaikki rakennusyhtiöt. Suunnitelmien valmistuttua ja tavoiteurakkahinnan selvittyä tarjouksia lähetettiin kymmenelle yhtiölle, joista yhdeksän vastasi tarjouspyyntöön. Neuvotteluiden tuloksena rakentajaksi valikoitui Peab, jonka kanssa allekirjoitettiin esisopimus hallin rakentamisesta helmikuussa 2010

Ensimmäinen rahoituskierros tehtiin Talvijuhlassa 2010 Hotelli Tapiola Gardenissa. Iloinen juhlamieli ja hyvä tunnelma osaltaan vaikuttivat siihen, että yksityiset honkalaiset olivat valmiita rahoittamaan hanketta noin 325000 eurolla. Kun tähän pottiin vielä lisättiin Ilmarisen merkittävä rahoitus, oli hanke jo suhteellisen vankalla pohjalla. Rahoitusrakenne varmisti myös sen, että Honkahallista tuli täysin Tapiolan Honka ry:n omistama.

Honkahallin rakentaminen tunnistettiin valtakunnallisestikin tärkeimmäksi urheilupaikkarakentamisen hankkeeksi Suomessa ja saimme valtiolta 650000 euroa avustusta vain 5 kk hakemuksemme jälkeen. Tämän avustuksen myöntämisen eteen tehtiin runsaasti työtä mm. tapaamalla tämän alueen päättäjiä. Loppurahoitus saatiin pankista Espoon kaupungin takaamalla lainalla.

Rahoituksen varmistaminen oli vain yksi vaikkakin varsin tärkeä osa projektia. Tämän lisäksi Peabin kanssa viilattiin suunnitelmia ja valittiin halliin mm lattia. Eri lattiavaihtoehtoja puitaessa puuparketti valikoitui turvallisuutensa ja muiden ominaisuuksiensa puolesta. Hyvin nopeasti oli myös selvää, että hallissa pelattaisiin vain koripalloa. Koritelineet, näyttötaulut, väliverhot ja kasettikatsomo valikoituivat huolellisen arvioinnin perusteella. Pukuhuoneiden penkkien määrä ja sijoittelu sekä suihkujen lukumäärää arvioitiin vierailemalla useammassakin hallissa mittanauhan kanssa.

Tällaiseen projektiin liittyy suuri määrä yksityiskohtia, joita pohdittiin useana arki-iltana projektiryhmän kanssa. Lisäksi itse rakentamista valvottiin tarkasti, jotta vältyttäisiin budjetin ylitykseltä ja varmistettaisiin korkealuokkainen lopputulos.

Honkahallin peruskivi muurattiin 28.8.2010

Halli valmistuikin noin 9 kuukaudessa ja avajaisia suunniteltiin Talvijuhlan yhteyteen. Avajaisviikon maanantaina käyttöönottolupaa hakiessa saimme yllättäen tietää, että hallin rakentamisesta olikin tehty aivan alkutaipaleella valitus. Tämä valitus oli juuttunut korkeimman hallinto-oikeuden ruuhkaiselle pöydälle eikä sitä ollut saatettu projektiryhmän tai muiden instanssien tietoon. Olimme tilanteessa, jossa hallilla ei ollut rakennuslupaa mutta tarvitsimme käyttöönottoluvan, jotta saisimme Talvijuhlan järjestettyä. Tästäkin tilanteesta selvittiin kunnialla ja käyttöönottolupa saatiin päivää ennen Talvijuhlaa.

Hallin avajaisia vietettiin ensin kutsuvieraiden kanssa päivällä. Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä kehui honkalaisten aktiivisuutta ja esimerkillistä toimintaa. Nyt junioreilla olisi maailmanluokan olosuhteet harjoitteluun. Illalla halli oli sisustettu juhlia varten. Paikalle saapui 300 iloista honkalaista juhlistamaan hallin avajaisia. Siitä lähtien Talvijuhla onkin järjestetty samassa paikassa.

Honkahalli on ylittänyt kaikkien odotukset. Tilana se toimii tehokkaasti ja mahdollistaa jopa neljän joukkueen yhtäaikaiset koripalloharjoitukset, yhden joukkueen voimaharjoituksen ja vaikkapa yhden porukan joogasession omassa tilassaan. Hongan toimisto on alusta asti sijainnut hallilla ja tuonut yhä enemmän läpinäkyvyyttä ja yhteisöllisyyttä seuran toimintaan. Kahvila on mahdollistanut porukan yhdessäolon ja vaikka etätyöskentelyn. Toki korona on tuonut omat haasteensa tähänkin, toivottavasti kuitenkin väliaikaisesti.

Tärkeimpänä on kuitenkin itse kenttien toiminnallisuus. Lattia on toiminut loistavasti, samoin koritelineet. Kenttien reunoilla on riittävät turvaetäisyydet ja yhdelle kentälle voidaan ottaa jopa 250 katselijaa. Onpa hallissa järjestetty sotaveteraanien lounas valtakunnallisen juhlan yhteydessä. Tällöin hallin 2000 m2 parketti toimi yhtenäisenä tilana. Voidaankin todeta, että haaveet ja unelmat ovat toteutuneet.

Entäpä sitten jatkossa? Tapiolan urheilupuistoon ollaan laatimassa uutta asemakaavaa ja sinne suunnitellaan jalkapallostadionin lisäksi uutta monitoimiahallia ja Tapiolan liikuntahallinkin peruskorjaus on suunnitelmissa. Tapiolan Honka on ollut urheilupuiston suunnitteluprosessissa aktiivinen ja antanut omat ehdotuksensa alueen rakentamisesta. Lisäksi alueelle suunnitellaan asuinrakentamista ja hotelliakin ja näiden upeiden suunnitelmien toteutumisen seuraamisessa meneekin seuraavat 10 vuotta.

Honkahallin rakentamisen työryhmään kuuluivat:
Kari Kaario
Juhani Herrala
Anssi Vanjoki
Tapani Väljä
Juha Vuorinen

Pertti Myllymäki (Hallituksen puheenjohtaja v.1999-2009)
Mika Numminen (Hallituksen puheenjohtaja v.2009-2017)

Honkahallin upea puulattia huollettiin perusteellisesti vuonna 2018. Nykyinen vuosittainen kävijämäärä honkalaisten kotihallilla on noin 40 000 koripallon ystävää.

Honkahalli toimii harjoitushallina Tapiolan Hongan 1400 jäsenelle. Halli on ajanviettopaikka ja pelipaikka seuran junioreille, sekä kohtaamispaikka Suomen koripalloihmisille. Kuva vuodelta 2017 Supermikroriehasta, joka on vuosittain seuran pienimpien junioreiden ensikosketus koripalloon otteluiden muodossa.