Honka varmisti sarjanousun, Namika Lappeenranta kaatui Tapiolassa

Tapiolan miesten joukkueen upea kausi koripallon I-divisioona B:ssä sai eräänlaisen kruunun jo tiistai-iltana Tapiolan urheiluhallilla. Honka kaatoi kolmannessa välierässä Namika Lappeenrannan lukemin 96-59 ja varmisti voitolla nousun sarjatasoa ylemmäs kaudelle 2016-2017. Vaikka Divari B jatkuu Hongan osalta vielä finaalisarjalla Lahti Basketballia vastaan, on joukkueen päällimmäinen tavoite eli sarjanousu nyt saavutettu.

Kahdessa ensimmäisessä välieräpelissä Honka oli ajoittain vaikeuksissa Namika Lappeenrannan hidastavan paikkaprässin ja sumputtavan paikkapuolustuksen kanssa. Tiistainakaan ensimmäinen puoliaika ei ollut helppo, mutta Honka oli kuitenkin niskan päällä alusta saakka. Hongalle aukesi runsaasti vapaita kaukoheittopaikkoja, joista etenkin Lasse Gummerus ja Panu Vertio rokottivat vierasjoukkuetta. Hongan hallinnasta huolimatta Namika pysyi Visa Tarjanteen ja Timi Puittisen koreilla iskuetäisyydellä, mutta Gummeruksen onnistunut kolmonen toisen neljänneksen päätössummerin soidessa nosti Hongan 12 pisteen karkumatkalle ja koppiin.

Topi Halme oli välieräsarjan MVP

Topi Halme oli välieräsarjan MVP. Kuva: Sonja Herrala

Honka iski heti toisen puoliajan alussa ratkaisevan iskun. Koko ottelusarjassa erinomaisesti pelannut Topi Halme upotti kolmannella neljänneksellä 14 pistettä eikä Namika enää löytänyt lääkkeitä Hongan pysäyttämiseksi. Kolmannen jakson loppuun mennessä ero oli venähtänyt jo 24 pisteeseen. Viimeisellä jaksolla Honka pääsi nautiskelemaan ja kaunistelemaan loppunumeroita, jotka loppusummerin soidessa olivat kotijoukkueelle 96-59. Ottelusarja espoolaisille lukemin 3-0.

Hongan päävalmentaja Ville Neva iloitsi joukkueensa esityksestä:

  • Koko kauden ajan meidän teema on ollut ”ahkerasti yhdessä” ja tänään se näkyi sekä kentällä että tilastoissa. 22 hyökkäyspään levypalloa kertoo ahkeruudesta ja 21 syöttöä yhdessä tekemisestä. Namikalle iso kiitos vastuksesta. He aiheuttivat meille paljon haasteita yritteliäällä pelillään ja ikävällä puolustuksellaan. Lisäksi etenkin Visa Tarjanteen ja Otto Markkasen puolustaminen oli ajoittain todella vaikeaa, Neva jakoi tunnustusta sekä omilleen että vastustajille.
Anselmi Vanjoki nappasi 12 tärkeää levypalloa tiistaina.

Anselmi Vanjoki nappasi 12 tärkeää levypalloa tiistaina. Kuva: Sonja Herrala.

Ilkka Sirolan tupla-tupla (10/10) ja Anselmi Vanjoen (3/12) levypallopelaaminen olivat voiton kannalta tärkeitä. 1998-syntynyt Lauri Paltemaa sai mukavasti minuutteja kapteeni Viljami Vanjoen puuttuessa kokoonpanosta ja Paltemaa vastasi huutoon upottamalla 11 pistettä. Vanjokea kapteenina tuurannut Panu Vertio heitti 17 pinnaa ja Lasse Gummerus 15 pistettä. Tiistain ottelun parhaana palkittiin kuitenkin ansaitusti Topi Halme (19/7/4 syöttöä), joka kommentoi peliä näin:

  • Erittäin hyvä fiilis voiton jälkeen. Tänään osasimme jo aika hyvin ennakoida, mitä tulee vastaan. Tuntui, että Namikan jaloissa alkoi jo painaa ja me löysimme jatkuvasti hyviä korintekopaikkoja heidän paikkapuolustusta vastaan. Minulle Namikan puolustusmuoto sopi hyvin, kentällä oli tilaa operoida ja heittopaikkoja tuli paljon, ottelusarjassa keskimäärin 15,0 pistettä peliä kohden heittänyt Halme totesi.

Myös Neva kehui 19-vuotiaan, 195-senttisen Halmeen otteita:

  • Topi Halme varmisti tällä pelillä ottelusarjan MVP:n kruunun. Topin kehittymistä ja kykyä pelata koripalloa on ilo seurata. Anselmi Vanjoen ja Ilkka Sirolan levypallotyöskentely oli tänään myös äärimmäisen tärkeää, päävalmentaja Neva sanoi.

Namikan parhaana palkittu, 23 pistettä heittänyt Visa Tarjanne kommentoi peliä ja ottelusarjaa seuraavasti:

  • Parempi joukkue voitti sarjan, siitä ei ole epäselvyyttä. Honka heitti tänään niin hyvin, ettei meillä ollut oikeastaan mahdollisuuksia. Kahdessa ensimmäisessä pelissä taktiikkamme toimi hyvin, mutta koko sarjan osalta jäimme kokoa liian pieneksi. Lisäksi Honka pääsi jyräämään leveämmällä materiaalilla, Tapiolan Hongan kasvatti pohti pelin jälkeen.

Samoilla linjoilla oli myös Namika Lappeenrannan päävalmentaja Pasi Riihelä:

  • Hongan kokemus näkyi läpi koko sarjan. He olivat fyysisempiä, pystyivät pelaamaan paremmin joukkueena 40 minuuttia joka ottelussa ja hallitsivat levypallo- sekä irtopallopelaamista suvereenisti. Meidän vaihtoehdoksi jäi sumputtaa korin alusta, mutta Hongalta löytyi joka peliin riittävästi ratkaisijoita ja heittovoimaa. Tappiosta huolimatta olen melko tyytyväinen välieräsarjaan, etenkin kahteen ensimmäiseen peliin, Riihelä summasi.

Hongan pelit tämän kauden divarissa eivät suinkaan päättyneet vielä tähän, vaan edessä on finaalisarja, jossa Divari B:n kauden kaksi parasta joukkuetta, Honka ja Lahti Basketball iskevät vastakkain. Lahdessa kytee jälleen melkoinen korisbuumi, josta todisteena kovat kotiyleisömäärät ja äänekäs kannattajaryhmä, joka kiertää joukkueen mukana vieraspelistä toiseen. Joukkueen lisäksi myös Hongan kannattajat saavat laittaa finaalissarjassa parastaan, jotta Honka pärjää niin kentällä kuin katsomossa.

Yksi tiistain pelin honkalaisonnistujista Anselmi Vanjoki odottaa mielenkiintoista finaalisarjaa:

  • Finaaleihin lähdetään ilman muuta kaatamaan Lahtea. Heillä on erinomainen joukkue ja äänekkäät fanit, tunnelmaa varmasti tulee riittämään, Vanjoki toteaa.

Finaalisarja käynnistyy torstaina 31.3 Tapiolan urheiluhallilla. Tarkempi otteluohjelma julkaistaan tällä viikolla.