Tapiolan Honka Miehet

Honka aloitti välierät voitokkaasti

Tapiolan Honka aloitti Divari B:n välierät kotikentällä keskiviikkona voitokkaasti. Kauden aikaisemmista kohtaamisista poiketen Honka oli vierasjoukkue Namika Lappeenrantaa vahvempi etenkin ottelun avauspuoliajalla, jossa kotijoukkue pääsi juoksemaan parhaimmillaan 20 pisteen eron.

Toisella puoliajalla Namika sai hidastettua Hongan peliä ja puuroutti ajoittain tiiviillä paikkapuolustuksellaan isäntien hyökkäyspelin. Pelin ratkaisijaksi nousi Lasse Gummerus, jonka kaksi peräkkäistä kolmen pisteen koria viimeisellä neljänneksellä käänsivät pelin lopullisesti kotijoukkueelle. Loppulukemat Espoossa 93-80 ja ensimmäinen kiinnitys välieräsarjan voittoon Hongalle.

Ottelun alku meni Hongan nimiin. Kokeneet Viljami Vanjoki ja Tero Laitinen vastasivat hyökkäystehoista, mutta Namikalta vahvoja ajoja tehnyt Otto Markkanen ja korin alla tiukasti taistellut Daniil Karvanen pystyivät vastaamaan. Honka iski toisen neljänneksen alussa. Tiukalla puolustuksella ja nopeilla hyökkäyksillä Honka nykäisi jakson alussa 13-0 runin ja pakotti Namikan aikalisille. Honka kasvatti johtoa ja Lasse Gummeruksen ja Jouko Järvisen kolmosten jälkeen tilanne oli kotijoukkueelle 49-29. Jakson loppu meni Namikalle 0-6 ja koppiin lähdettiin Hongan 14 pisteen johtoasemassa.

Toisella puoliajalla Namika valitsi taktiikakseen suojella korinalustaa hinnalla millä hyvänsä. Vierasjoukkueen paikkapuolustus sekä hidastava koko kentän prässi tuottivat Hongalle vaikeuksia. Heittopaikkoja saatiin luotua, mutta avauspuoliajan hyvä kaukoheittovire ei enää jatkunut. Kovia heittoja upottanut Aleksi Koskinen sekä vanhassa kotihallissaan pelannut Visa Tarjanne hinasivat onnistumisillaan Namikaa lähemmäs, mutta Honka piti Topi Halmeen ja Laitisen koreilla eron runsaassa kymmenessä pisteessä.

Namikan paikka kuitenkin puri ja viimeisellä neljänneksellä ero kävi pahimmillaan viidessä pisteessä. Peli pysyi kuitenkin Hongan kontrollissa ja jakson puolivälissä tulleet Lasse Gummeruksen kaksi peräkkäistä kolmosta vapauttivat Hongan pelin lopullisesti eikä Namika päässyt enää tappelemaan voitosta.

Hongan avainpelaajiin kuulunut Topi Halme kiitteli joukkueen malttia myös vaikeammilla hetkillä:

• Alussa pelasimme Namikan miespuolustusta vastaan hyvin ja pääsimme siirtymään hyökkäyksiin vauhdikkaasti. Paikkaa vastaan oli vaikeampaa. Meillä oli aavistuksen huono heittopäivä, Namika pääsi juoksemaan ja me jouduimme liian usein kaivamaan pallon sukasta. Saimme kuitenkin myös paikkapuolustusta vastaan luotua hyviä heittopaikkoja koko pelin ajan ja oli vain ajan kysymys, koska heitot alkavat mennä sisään, Halme sanoi pelin jälkeen
Jouko Järvinen palkittiin keskiviikkona Hongan parhaana. Kuva: Sonja Herrala.

Hongan parhaana palkittiin takamies Jouko Järvinen, joka kokemuksellaan rauhoitti Hongan peliä vaikeilla hetkillä, teki tärkeitä koreja, jakoi syöttöjä ja kauhoi levypalloja. Järviselle tilastot 14/8/9 syöttöä. Topi Halme (13/3) ja Tero Laitinen (12/10) kuuluivat myös Hongan onnistujiin. Tilastojen valossa Honka dominoi etenkin levypalloja (51-36). Sen sijaan vapaaheittotyöskentely (13/24) jätti toivomisen varaa. Hongan päävalmentaja Ville Neva näki ottelun seuraavasti:

• Pelin alku oli meiltä hyvä, pelasimme meidän näköistä koripalloa eli saimme puolustuksessa stoppeja ja pääsimme juoksemaan kenttää. Meillä oli mahdollisuus ”tappaa” peli, mutta emme onnistuneet siinä ja Namika sai paikkapuolustuksillaan passivoitua ja hidastettua meidän pelaamista. Kriittisillä hetkillä saimme kuitenkin puolustuksessa muutaman tärkeän stopin ja voittoon tarvittavat kolmoset. Lasse Gummeruksen kaksi peräkkäistä kolmosta tulivat tärkeään saumaan, Neva kommentoi.

Hongan parhaana palkittu Jouko Järvinen kommentoi peliä puolestaan näin:

• Ottelun kokonaiskuvan kannalta toisen neljänneksen alku oli meille tärkeä, siinä pääsimme juoksemaan ja saimme kasvatettua eroa. Toisella puoliajalla jäädyimme vähän paikkaa vastaan ja Namika laittoi kovia heittoja sisään. Lisäksi he pääsivät hidastamaan meitä paikkaprässillä. Oli tärkeää, että jaksoimme jauhaa myös paikkaa vastaan ja saimme kuitenkin luotua koko ajan hyviä heittopaikkoja, Järvinen totesi.

Vierasjoukkueen parhaana palkittiin neljä kolmosta upottanut Aleksi Koskinen (16/4). Hongan kasvatti Visa Tarjanne vertyi toisella puoliajalla ja keräsi lopulta kentän korkeimman pistemäärän 25 pinnaa. Otto Markkanen (19/6) ja Daniil Karvanen (14/9) aiheuttivat monipuolisilla ratkaisuillaan haasteita Hongan puolustukselle. Namikan päävalmentaja Pasi Riihelä ei tuloksesta huolimatta ollut kovin pettynyt joukkueen peliin:

• Olimme hyvin mukana pelissä. Olemme Honkaa pienempiä ja kokemattomampia, se näkyi etenkin levypalloissa. Tiesimme, että voidaksemme ottaa Hongalta jotain pois, meidän pitää antaa heille jotain. Tänään pyrimme suojelemaan koria ja annoimme kaukoheittoja. Pitää olla melko tyytyväinen peliin, tästä on hyvä jatkaa kotiotteluun, Riihelä sanoi.
Hongan päävalmentaja Ville Neva uskoo, että pelaamalla omaa honkalaista koripalloa, Tapiolan Honka on vahvoilla välieräsarjassa.

Välieräsarjan seuraava ottelu pelataan sunnuntaina Lappeenrannassa ja kolmas välierä ensi tiistaina Espoossa. Vaikka ensimmäisen ottelun haasteista pyritään ottamaan opiksi, löytyvät voiton avaimet päävalmentaja Nevan mukaan tutuista elementeistä:

• Varmasti katsomme ottelun tarkasti videolta, etenkin koitamme löytää aukot Namikan hidastavassa paikkaprässissä ja paikkapuolustuksessa. Pelaamisen ydin ja voiton avain on kuitenkin myös tulevissa peleissä se, saammeko tehtyä pelistä meidän näköistä, Neva päätti.

Ottelusarjan seuraavat pelit:

1. välierä Namika Lappeenranta – Tapiolan Honka, su 20.3 klo 16:00 Lappeenrannan urheilutalo
  2. välierä Tapiolan Honka – Namika Lappeenranta, ti 22.3 klo 20:00 Tapiolan urheiluhalli
  3. välierä (tarvittaessa) Namika Lappeenranta – Tapiolan Honka, pe 25.3 klo 16:00 Lappeenrannan urheilutalo
  4. välierä (tarvittaessa) Tapiolan Honka – Namika Lappeenranta, su 27.3 klo 17:00 Tapiolan urheiluhalli