Hongan tytöille U15 EGBL-kultaa

Tapiolan Hongan U15 joukkue sai kunnian järjestää ensimmäisenä suomalaisena joukkueena EGBL (European Girls Basketball League) SuperFinaali-tapahtuman. Finaaliviikonloppuna 8 joukkuetta taisteli tasaväkisesti turnauksen mitalipeleihin pääsystä. Kolme joukkuetta Valko-Venäjältä sekä slovakialainen joukkue jäivät sijoitusotteluihin ,kun Ulriken (Norja), Trinta (Venäjä), High School Basketlab (Italia) ja Honka (Suomi) taistelivat itsensä välieriin. Välierissä High School Basketlab voitti Trintan selvällä erolla ja kotijoukkue Honka päihitti trilleriksi äityneessä matsissa Ulrikenin lopulta kolmella pisteellä. Ulrikenilla oli mahdollisuus viedä voitto nimiinsä vielä 4,9 sekuntia ennen peliajan loppumista, mutta Henna Sandvikin heitontorjunta pelasti voiton Hongalle.

Finaalissa kohtasivat turnauksen kaksi parasta joukkuetta, joista urheilullinen ja kookas Italian joukkue oli selkeä ennakkosuosikki, vaikka Honka ei ollut hävinnyt kuin 1 ottelun tämän vuoden kolmessa EGBL turnauksessa. Ottelu alkoi erittäin tasaisissa merkeissä ja eteni näin aina kolmannen jakson puoliväliin asti. Italian joukkueessa koko turnauksen ajan hyvin onnistunut Sara Ronchi oli vaarallinen ottelun alussa, mutta Hongan aggressiivinen puolustus hyydytti terävintä kärkeä ja koko vastustajan joukkuetta ottelun siirtyessä toiselle puolikkaalle. Hongan pelinrakentajien (Lotta Reijonen ja Peppi Tyynilä) rytmittäessä monipuolista hyökkäämistä sekä puolustusmuotoja vaihtamalla Honka repäisi 18 pinnan eron kolmannen jakson lopussa mikä kesti ottelun loppuun asti.

Hongan päävalmentaja Klaus Rauhansalo oli erittäin tyytyväinen joukkueen huippusuoritukseen.

”Viikonlopun pääteemat olivat positiivisuus, energisyys sekä tärkeimpänä uskallus tehdä ratkaisuja ja myös virheitä. Sovimme joukkueen kanssa, että kenelläkään ei saa olla sunnuntaina mielessä, että olisinpa uskaltanut tehdä siinä tilanteessa rohkeamman ratkaisun. Jos ei uskalla tehdä virheitä ei onnistumisia myöskään tule. Nämä teemat kantoivat tytöt koviin suorituksiin ja hyvään itseluottamukseen koko viikonlopun ajan.”

Finaaliviikonlopun All-Star viisikkoon valittiin Hongalta Lotta Reijonen. Joukkueen parhaana pelaajana palkittiin Pihla Klemola sekä koko turnauksen MVP:ksi (most valuable player) kaikkien joukkueiden valmentajat äänestivät Hongan Henna Sandvikin. Mainittakoon, että Sandvikille turnauksen MVP-valinta oli seitsemäs kahdeksesta edellisestä turnauksesta. Tapiolan Hongan 2003 syntyneiden kaksi vuotisen EGBL turnausten voittosuhde oli 39 voittoa ja 1 tappio.

”Vaikka voittosuhde oli ylivertainen, niin kovat kansainväliset pelit ovat kehittäneet valtavasti tyttöjen pelinopeutta, kovuutta ja itseluottamusta näinä kahtena vuonna eikä voitot ole tulleet helpolla” Rauhansalo tarkentaa.

Mestarijoukkueessa pelasivat Peppi Tyynilä, Aada Rauhansalo, Lotta Reijonen, Natalie Pihamaa, Mikaela Kortepohja, Iines Liimatainen, Pihla Klemola, Hilma Hakala, Maaria Hakkila, Henna Sandvik, Veera Korniloff ja Leila Lavonen. Joukkueen valmennus, Klaus Rauhansalo, Maaria Lavonen, Marko Kuokkanen, Raimo Stefanov sekä joukkueenjohtaja Terhi Rauhansalo.

Henna Sandvikille MVP-pokaalin jakoivat Hongan hallituksen puheenjohtaja Manne Airaksinen ja EGBL presidentti Igo Zanders. Kuva: Sonja Herrala

”Suosittelen kotimaan rajojen ulkopuolella pelaamista kaikille suomalaisille joukkueille. Rohkeasti vaan hakemaan kansainvälistä kokemusta!” honkalaisten päävalmentaja vinkkaa.

Oman turnauksen järjestäminen oli todella iso projekti, mutta loi myös erittäin hienoa yhteisöllisyyttä vanhempien ja tyttöjen kesken. Turnausbudjetti oli 20 000 euroa, jonka kasaaminen teetti suuren määrän työtä sekä tytöiltä, että vanhemmilta. Joukkueenjohtaja Terhin panos oli ylivertainen. Joukkueen tekemä työ ei jäänyt huomiotta, sillä vastustajilta sateli kehuja. Turnausta kehuttiin jopa vuoden parhaaksi. Suuria sanoja ja näistä nöyrä kiitos. Hongan 2003 ikäluokan tytöillä kausi jatkuu jo ensi viikonloppuna B-tyttöjen välierä sarjalla Honka Green vs. Honka White. Omassa sarjassa 02 ja 03 ikäluokat ovat sekoitettu keskenään ja kahden tasaisesti kootun joukkueen välieräkohtaaminen on taatusti kovaa vääntöä. Tervetuloa seuraamaan otteluita!

Terveisin,

Hongan 03-tyttöjen joukkue taustajoukkoineen