Hongan pt-korisjoukkue pelaa pronssista – Topias Tyni tähtää lajin huipulle

Tapiolan Hongan pyörätuolikoripallojoukkue on nuori ja innokas. Kokemusta karttuu pikku hiljaa. Lauantaina joukkue pelaa SM-finaaleissa Honkahallilla pronssista. Kolmen vuoden ajan lajia aktiivisesti pelannut Topias Tyni treenaa ahkerasti ja siirtyy ensi kaudella USA:n yliopistokentille. 

Topias Tyni, 24, on tuttu näky Honkahallin aamuissa. Nuori koripalloilija treenaa omatoimisesti monta kertaa viikossa Hongan pt-koripallojoukkueen harjoitusten lisäksi.

”Pyrin tekemään viikossa 4-6 harjoitusta lajin parissa, jonka lisäksi viikkoon mahtuu 3-4 oheisharjoitusta. Oheisharjoitteluun kuuluu kuntosali, lenkkeily ja käsipyöräily”  nuori urheilija kertoo.

Hongan joukkue ei ole vielä avannut kauden voittotiliään SM-sarjassa, mutta sitä kohti ollaan menossa jos Tyniltä kysytään. Hyvin lähelle on jo nyt päästy. Sarjassa on pelannut tällä kaudella neljä joukkuetta.

”Meidän joukkue on nuori ja kehittyvä. Kehityksestämme kertoo viimeisimmässä sarjapelissä ensimmäistä kertaa rikottu 50 pisteen raja ja yhden korin päässä ollut ensimmäinen voitto. Joukkueemme on melko lyhyt, mutta yritämme paikata sen tuomia haasteita nopeudellamme.”

Miten Tynistä sitten tuli pyörätuolikoripalloilija?

”Vammauduin 2014 motocross-radalla sattuneessa kaatumisessa. Pääsin kokeilemaan pyörätuolikorista kuntoutuskeskuksessa, jossa olin onnettomuuden jälkeen. Halu urheilla ja kilpailla heräsi uudelleen vuonna 2016, jolloin aloitin aktiivisemman harjoittelun lajin parissa. Urheilu- ja kilpailutaustaa löytyy yleisurheilun, jalkapallon ja enduron parista. Tällä hetkellä keskittyminen on pelkästään koriksessa.”

Pyörätuolikoripallo vaatii hyviä fyysisiä ominaisuuksia, taitoa ja älyä. Tapahtumia kentällä riittää ja se on hyvin verrattavissa normaaliin koripalloon. Jos kokemus pyörätuolikoripallosta on vähäistä, viikonlopun finaaliturnauksen peleissä kannattaa seurata, minkälaisia yhteisiä piirteitä ja eroja sillä on normaalin koripallon kanssa. Tulevana lauantaina pronssiottelussa vastakkain ovat Honka ja Pussi-Hukat PT. Finaalissa pelaavat Tampereen NMKY sekä Salon Vilpas.

”PuHu on Hongan vastustajista varmasti tutuin. Molemmat joukkueet tietävät hyvin toistensa heikkoudet sekä vahvuudet ja pelistä tulee varmasti tiukka. PuHu:n Jarmo Leppänen on aiheuttanut ongelmia aikaisemmissa kamppailuissa, joten hänet on saatava pidettyä kaukana korista. Avain voittoon on joukkueemme kohdalla hyvä viimeistely, joka on ollut heikkoutemme läpi kauden” Tyni avaa asetelmia lauantain kohtaamiseen.

Topias Tynistä huomaa, että henkilökohtaiset tavoitteet on asetettu korkealle. Ensi kaudella yksi tavoitteista täyttyy, kun nuori mies matkaa toteuttamaan unelmiaan jenkkiyliopistoon. Uusi opinahjo ja pelikentät odottavat University of Texas Arlingtonissa.

”Yksi tavoitteistani tosiaan toteutuu ensi syksynä, kun aloitan pelaamisen Yhdysvaltojen yliopistosarjan UTA Movin’ Mavs -joukkueessa. Edessä on siis muutto Yhdysvaltoihin ja opiskelujen jatkuminen UTA:ssa.”

Tervetuloa seuraamaan pyörätuolikorista Honkahallille lauantaina 23.3. Pronssiottelu Honka vs. PuHu klo 11.30. Finaali TaNMKY vs. Vilpas klo 14.00. Otteluihin on vapaa pääsy!

Mikäli pyörätuolikoris kiinnostaa, tutustu joukkueen toimintaan TÄÄLLÄ.