Hongan nuorten voittokulku jatkuu kahdella Suomen mestaruudella ja yhdellä hopealla

Tapiolan Hongan nuorten, SM-sarjoissa pelaavien joukkueiden kausi on ollut poikkeuksellisen menestyksekäs. Hongan joukkueet ovat kaudella 2018-19 pelanneet kaikkia nuorten SM-sarjoja, 14-vuotiaista 19-vuotiaisiin. Saldona toistaiseksi: kolme kultaa, yksi hopea, kolme pronssia ja yksi 4.sija. Lisäksi divareissa, naisten kehitysjoukkue taisteli 1.divisioonan mestaruuteen ja miesten kehitysjoukkue 1B-divisioonassa hopealle. 

17-vuotiaissa tytöissä pelattiin varsin tasainen SM-sarja kärkinelikon osalta. Ringside voitti runkosarjan 16/2 voittosuhteella. Seuraavilla paikoilla 14 voitolla Helmi-Basket ja Honka. Neljänneksi sijoittui RaPy/Luja-Lukko 12 voitolla. 

Välierissä, huhtikuun alussa, Honka sai vastaansa Helmi-Basketin. Tasaisesta runkosarjasta poiketen, näistä otteluista ei haastetta honkalaisille saatu. Välieräsarja pakettiin suoraan kahdesta ottelusta, yli 60 pisteen eroilla. Päävalmentaja Klaus Rauhansalo kommentoikin, ettei otteluista saatu lisäpontta finaalipeleihin.

”Välieräsarja oli valitettavasti läpihuutojuttu meille, johtuen Helmi-Basketin puutteellisesta rosterista. Samana viikonloppuna kun pelattiin myös 16-vuotiaiden välierät. Näin ollen, jäi valmistautuminen kovaan finaalisarjaan hieman puutteelliseksi.” 

Finaalisarjassa vastaan asettui odotetusti Ringside. Haasteeton välieräsarja näkyi valmennuksen mukaan 1.finaalin ensimmäisellä neljänneksellä, Ringsiden tullessa otteluun paremmalla tempolla. Ringside veikin kotonaan finaalisarjan avausottelun nimiinsä koriluvuin 61-53. 

”Ensimmäisessä ottelussa Ringside tuli paljon paremmalla sykkeellä ja kovuudella peliin. Me pystyimme vastaamaan siihen vasta toisella neljänneksellä. Takaa-ajotilanteesta pääsimme ottelun lopussa jo kuuden pisteen päähän, mutta aika loppui tavallaan kesken.”

Nuorten finaalisarjat ratkeavat kahdella voitolla. Seuraava kohtaaminen nähtiin honkalaisten kotihallissa Tapiolassa. Hongan tytöt tasasivat otteluvoitot kotiyleisön upealla kannustuksella ja solidilla suorituksella loppulukemin 74-54.

”Kolmannen finaalin alku näytti, etteivät meidän tytöt olleet halukkaita päästämään käsistään uniikkia mahdollisuutta Suomen mestaruuteen. Joukkue toteutti pelistrategiaa hienosti ja laittoi kroppaa peliin puolustuksessa. Vanha totuus on, että hyvän puolustuksen jälkeen on kiva ja vapautunut fiilis hyökätä.”

”Koko finaalisarjan slogan oli ”Tee kaverista parempi pelaaja” ja se toteutui läpi sarjan ensimmäisen finaalin ensimmäistä kymmenminuuttista lukuun ottamatta. Mahtava finaalisarja tytöiltä ja palkinnoksi historian ensimmäinen 17-vuotiaiden Suomen mestaruus!” Rauhansalo iloitsi. 

17-vuotiaat pojat yllättivät runkosarjavoittaja Ura Basketin välieräsarjassa ja eteni finaaleihin otteluvoitoin 2-1. Finaalisarjassa vastaan asettui HNMKY:n välierissä 2-1 voittaneen Sykin. 

Sykki oli vahva molemmissa otteluissa ja heitti kaukoheitoillaan Hongan nurin kahdesti peräkkäin, päätyen juhlimaan ansaitusti Suomen mestaruutta. Hopea oli honkalaisille erinomainen suoritus kovassa sarjassa. Päävalmentaja Lauri Järvinen kertaa kauden huipennusta:

”17 vuotiaiden pudotuspelit venyivät pitkäksi kun välierien finaalisarjan väliin tuli 2,5 viikon tauko. Se oli liian pitkä breikki pelien välille, mutta toki sama molemmille joukkueille. Emme saaneet joukkueena itsestämme riittävästi irti ja Sykki oli merkittävästi parempi molemmissa peleissä ansaiten mestaruuden. Nämä pelit olivat hyvä oppimiskokemus niin pelaajille, kuin valmentajillekin.”

”Kokonaisuutena voidaan kuitenkin ilolla sanoa monen pelaajan ottaneen suuria kehitysaskeleita eteenpäin kauden aikana. Tästä on oikein hyvä jatkaa pienen tauon jälkeen kohti kesäharjoittelua.”

14-vuotiaiden Suomen mestaruudet ratkottiin kahdella lopputurnauksella toukokuun alussa Kisakalliossa. Sekä Hongan tytöt, että pojat etenivät puolivälieräturnauksesta neljän parhaan joukkoon voitoin 2-1. 

Välieräottelussa Hongan tytöt kohtasivat HNMKY:n. Ottelun voitosta ei käyty lopulta kovaakaan taistoa, vaan Honka vei ottelun lähes 30 pisteellä. Loppulukemat 43-72. Finaalissa vastassa oli Helmi Basket. Finaaliottelu olikin huomattavasti pudotuspelejä tasaisempi, kuten kuuluukin. Honkalaiset juhlivat mestaruutta lopulta 10 pisteen voitolla. 

Poikien puolella Honka kärsi puolivälieräturnauksen avausottelussa tappion MaSu:lle, mutta voitti seuraavissa kahdessa niin Ura Basketin kuin KTP:nkin. ”Final Fourissa” nousi kuitenkin taistelusta huolimatta seinä vastaan. Välierässä HoNsU oli vahvempi ja pronssiottelussa Honka haastoi puolivälierävastus MaSu:n uudelleen. Pronssikamppailu oli tasainen, mutta MaSu vei kuitenkin pronssin seitsemällä pisteellä. Honkalaisille neljäs sija. 

Nuorten SM-sarjojen sijoitukset kaudella 2018-19: 

19-vuotiaat tytöt – Suomen mestaruus
19-vuotiaat pojat – Pronssi

17-vuotiaat tytöt – Suomen mestaruus
17-vuotiaat pojat – Hopea

16-vuotiaat tytöt – Pronssi
16-vuotiaat tytöt – Pronssi

15-vuotiaat tytöt – sijat 5-8.
15-vuotiaat pojat – välierät edessä

14-vuotiaat tytöt – Suomen mestaruus
14-vuotiaat pojat – 4.sija

15-vuotiaat tytöt putosivat jatkosta ”Robert Petersen Cupin” puolivälierävaiheessa, dramaattisella yhden pisteen tappiolla Helsingin NMKY:lle.

Seuraavaksi pelataan 15-vuotiaiden poikien ”Robert Petersen Cupin” lopputurnaus ja näitä otteluita pääsee seuraamaan Honkahallilla! 

Lopputurnauksen otteluohjelma: 

LA 11.5. klo 11.00 Tapiolan Honka – Äänekosken Huima
LA 11.5. klo 17.00 Kouvot – Tampereen Pyrintö
SU 12.5. klo 12.30 Pronssiottelu
SU 12.5. klo 16.00 Loppuottelu

Suomen Projekti-Instituutti tukee honkalaisjunioreiden harjoittelua.
Tutustu tukijamme toimintaan TÄÄLLÄ.