Hongan naisten 16 pelaajan rinki alkavalle kaudelle on nyt valmis

Tapiolan Hongan naiset pelaavat alkavalla kaudella 2018-19 naisten Korisliigaa nälkäisellä ja nuorekkaalla joukkueella. Mukana erinomainen sekoitus kokemusta, nuorta energiaa ja paluumuuttavia omia kasvatteja. 

Rosa Orpo ja Camilla Simola palaavat Honkaan jenkkivuosien jälkeen

Rosa Orpolla on takana vuosien ja suurten kokemusten ajanjakso USA:ssa. Matka alkoi highschoolista Oklahomasta ja jatkui yliopistosta valmistumiseen saakka. Nainen kertoo kokemuksistaan lämmöllä ja jatkaa selvästi innostuneena kertoessaan koripalloilijan uransa jatkumisesta nyt kasvattajaseuransa edustusjoukkueen riveissä.

”Vuoteni USA:ssa alkoivat tosiaan highschoolista Oklahomasta. Siellä koris sujui pelikentillä niin hyvin, että paikallinen junior college Carl Albert State College tarjosi minulle korisstipendiä jonka otin tietysti ilolla vastaan ja pelasin siellä kahden kauden ajan. Matka jatkui toisen stipendin turvin John Brown Universityyn (JBU) Arkansasiin, jossa pelasin jälleen kaksi vuotta NAIA 1.divisioonassa. Junior-vuotena pääsimme kansallisessa lopputurnauksessa 16 parhaan joukkoon. Arkansasissa suoritin Bachelor of Kineosology, Health and Wellness-tutkinnon.” Orpo kertaa.

Mitä koripallokentiltä sitten jäi kotiintuomisiksi?

”Jenkeissä käymäni koulut olivat tosi erilaisia ja jokaisessa pelattiin koripalloa hieman eri painotuksin. Junior collegessa keskityttiin enemmän yksilöpeliin, JBU:ssa joukkuepeliin. Näiden lähes viiden vuoden aikana tapasin paljon erilaisia ihmisiä ja sain paljon uusia ystäviä ympäri maailman. Tärkeimpänä kotiintuomisena voisi mainita sen, miten paljon itseluottamukseni koriskentällä on parantunut näiden vuosien aikana.”

”Olen todella innoissani, että pääsen nyt pelaamaan Hongan naisten liigajoukkueessa. Uskon, että pelaaminen tulee olemaan jälleen hyvin erilaista kuin viime vuosina. Tavoitteeni on kuitenkin kehittyä yhä koripallon saralla” Orpo iloitsee.

Rosa Orpon arki on vauhdikasta, sillä koripallon lisäksi nainen työskentelee Espoonkeskuksen Fysioterapiassa.

Jos eteen sattuu sellainen päivä, että on vapaata niin koriskentiltä kuin töistäkin, millainen olisi Rosan täydellinen vapaapäivä?

”Täydellinen vapaa olisi sellainen joka sisältäisi vapauden ihan kaikesta. Sellainen ettei tarvitse miettiä, suunnitella tai pakko tehdä oikeastaan yhtään mitään” Orpo naurahtaa lopuksi.

Alkavalle kaudelle Hongan naisiin palaa toinenkin amerikkalaiskentiltä kokemusta hakenut pelaaja. Camilla Simola palaa kasvattajaseuraansa vietettyään vuoden opintojen ja koripallon parissa jenkeissä.

Cami Simola pakkasi laukkunsa ja muutti USA:han opiskelemaan Academy of Art Universityyn (Art U) kauden 2016-17 päätteeksi. Vuoteen mahtui paljon hyvää, mutta myös haasteita. Kausi jäi kesken terveysongelmien takia. Nyt 20vuotias Simola on jälleen täydessä pelikunnossa, mutta yliopiston koripallojoukkueen vaihtunut ja äärimmäisen tarkka valmennusjohto päätti kuitenkin, ettei joukkueessa oteta minkäänlaisia riskejä pelikunnon kanssa. Simola sai tarjouksen toisesta opinahjosta, mutta teki kuitenkin päätöksen tulla pohtimaan jatkoa Suomeen.

”Kokemuksena kausi oli tosi avartava ja sai nähdä maailmaa niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Oli tosi hienoa päästä matkustamaan ympäri jenkkejä ja pelata moni eri jengejä vastaan eri osavaltioista. Harmittaa tietysti, että sairastuminen katkaisi hyvin alkaneen kauden, mutta terveys edellä täytyy tietysti mennä. Opeista isoin oli ehdottomasti itseensä luottaminen. Kukaan ei tee mitään puolestasi, vaan jos jotain haluat saavuttaa, se pitää saavuttaa itse” Simola kommentoi.

”Nyt on hieno fiilis kotiin palaamisesta. Hongassa on lämmin ja kotoisa olo. Tavoite on kehittyä, tulla paremmaksi koripalloilijaksi. Täällä on mahtavat mahdollisuudet oppia kokeneemmilta pelaajilta ja mikäs sen parempaa kuin päästä vääntämään heitä vastaan.”

Millaiselta alkavan kauden joukkue näyttää Camin silmin?

”Joukkue on nuorekas, mutta sitäkin kovempi. Näillä tyypeillä on korkea työmoraali ja se todella näkyy kaikessa tekemisessä. Kovan työn vastapainoksi huumori virtaa, sillä joukkue on täynnä huippupersoonia. Tästä tulee hyvä kausi!” Simola päättää hymyillen.

Jemina Airaksinen jatkaa Hongan naisissa

Jemina ”Jemppu” Airaksisen korisura jatkuu Hongassa. Alkava kausi on Airaksiselle nyt kolmas naisten edustusjoukkueen mukana. Nuori sentteri on ehtinyt pelaajauransa ohessa tehdä kasvattajaseurassaan paljon muutakin. Jemppu on toiminut leiritätinä ja -valmentajana junioreille, työskennellyt Honkahallin Pikkusudet-iltapäiväkerhon ohjaajana sekä uurastanut kesätöikseen Tapiolan Honka minigolfissa. Nyt naisen päivät täyttyvät koripallon ohessa pääsykokeisiin lukemisesta.

”Aloitin koripallon kenties hieman myöhemmin kuin monet, vasta alakoulun viimeisillä luokilla ystävän innostamana. Koris vei heti mukanaan. Parasta lajissa on kaiken tekeminen osana joukkuetta, en ole yhtään yksilöurheilija. Joukkue kannustaa onnistumaan” Airaksinen kertaa.

”Kuten varmasti muillakin joukkueessa, omat tavoitteeni ovat kehittymisessä ja sen eteen olen valmis tekemään paljon töitä.”

Kysyttäessä, olisiko jotain hauskaa kerrottavaa itsestä tai muista joukkueen jäsenistä jota kukaan ei kenties vielä tiedä, Airaksinen nauraa.

”No, itsestä voin kertoa ainakin sen etten ehkä ole se hiljaisin joukkueessa. Ainakaan bussissa. Olen saanut siellä puhekiellonkin vanhemmilta pelaajilta. Muista ensimmäisenä tulee mieleen, että Roosa Lehtoranta osaa flossata. Tosi hyvin.”

Hongan juniorituotanto näkyy naisten korisliigassa

Hongan laadukas juniorityö ja pelaajatuotanto näkyy naisten joukkueen pelaajarinkiin nostettujen omien junioreiden erittäin suuressa määrässä.

Pelaajaringin tuoreimmasta kastista löytyy reilulla kädellä nuorten maajoukkuekokemustakin kerännyt ryhmä, joille halutaan tarjota mahdollisuus päästä ottamaan tuntumaa naisten korisliigasta juniorisarjojen ohessa. Aino Airaksinen Alexandra Ailus, Noora Markkanen, Annika Hyttinen, Lotta Lavonen ja Carita Arponen tulevat haastamaan kokeneemmat pelaajat kauden aikana.

Hongassa on panostettu junioreiden olosuhteisiin ja nuorille pelaajille tarjotaan kehityksen kannalta optimaaliset sarjatasot sekä harjoitusryhmät. Edustusjoukkue tekee tiivistä yhteistyötä Hongan naisten 1.divisioonassa pelaavan kehitysjoukkueen ja 19-vuotiaiden joukkueiden kanssa läpi kauden, joten jokainen pelaaja tulee saamaan tarvitsemansa haasteet ja peliminuutit kehityksensä vaatimalla tasolla.

Naisten päävalmentaja Kimmo Kujansivu on tyytyväinen Hongan pelaajatuotantoon ja omien kasvattien esiinmarssiin naisten korkeimmalle sarjatasolle. Näin Kujansivu kuvailee joukkuettaan:

”Kasassa on ahkera ja nuorekas ryhmä, jossa riittää positiivista kilpailua jokaiselle pelipaikalle.”

Hongan naisten Korisliiga-joukkue 2018-19: 

Minna Mali
Pipsa Kahlos
Roosa Lehtoranta
Kaisa Kuisma
Saara Sandell
Sidney Cook
Alexyz Vaioletama
Rosa Orpo
Jemina Airaksinen
Camilla Simola
Alexandra Ailus
Noora Markkanen
Annika Hyttinen
Lotta Lavonen
Carita Arponen
Aino Airaksinen

Hankkimalla Hongan kausikortin näet kaikki sekä naisten Korisliigan, että miesten 1.divisioona B:n kotiottelut. Kausikortin ostamalla tuet honkalaista kasvatustyötä pienistä junioreista aina aikuisten huippusarjoihin asti. Kausikortin saat hintaan 65€ TÄÄLTÄ.

Artikkelikuvassa Jemina Airaksinen. Kuva:Sonja Herrala.