Hongan miehet Heinosen luotsaamana kohti divari A:ta

Tapiolan Hongan miesten joukkueen tuleva kauden suunnittelu ja joukkueen rakentaminen on täydessä vauhdissa. Kesken jääneestä kaudesta jäi paljon käteen, vaikka loppuhuipennus jäikin kokematta. Joukkue valmistautuu kauteen sarjaporrasta ylempänä I-divisioona A:ssa. Valmennuksesta vastaa tätä uutista varten haastateltu Aapo Heinonen.

Hongan miesten joukkue pelasi kautensa 2019-2020 upeasti I-divisioona B:ssä. Kauden päättyessä ennalta arvaamattomasti juuri ennen pudotuspelikevään käynnistymistä, Honka johti divaria upean 19 voiton ja vain kahden kärsityn tappion turvin. Koripalloliiton päätöksen mukaisesti, Tapiolan Honka sai luvan hakea paikkaa seuraavalle sarjatasolle. Seura jätti lisenssihakemuksensa I-divisioona A:han määräajan puitteissa toukokuussa. Nyt toiminnassa on käännetty siis katseet tulevaan kauteen porrasta ylempänä.

Kahdeksatta valmennusvuottaan Hongassa käynnistävä ja Hongan miesten joukkueen päävalmentajana jatkava Aapo Heinonen muistelee mennyttä kautta positiivisissa tunnelmissa loppukauden yllätyksistä huolimatta.

”Vaikka viime kausi päättyi liian aikaisin, voi sitä muistella lämmöllä. Selkeäksi tavoitteeksi ennen kauden alkua oli asetettu, ettei noususta tarvitse enää keväällä spekuloida. Siihen ei ihan päästy, joskin tällä kertaa syyt eivät olleet omissa käsissä. Runkosarjan voitto osoittaa joukkueen pelanneen hienosti. Erityisesti on syytä nostaa hattua nuorille, joiden kehitys kauden mittaan oli selkeästi nähtävissä. He onnistuivat kääntämään muutaman tiukan pelin meille kun kokeneempi kaarti oli poissa.”

Kysyttäessä jatkopestistä honkalaisjoukkueen luotsina, Heinonen puhuu kauniisti niin seurasta kuin yhteisöstä sen ympärillä.

”Honka tarjoaa upean ja mielenkiintoisen ympäristön valmentajalle. Olosuhteet ovat huippuluokkaa ja joka vuosi junioreista nousee uusia mielenkiintoisia pelaajia kolkuttelemaan miesten joukkueen ovia. Omat mielihaluni ovat pelaajien kehittämisessä ja en näe että siihen olisi paljon parempaa ympäristöä tarjolla. Ei tietenkään pidä unohtaa yhteisöä ja työkavereita ympärillä. Hallille on aina mukavaa tulla!”

Entä miltä tuleva kausi näyttää valmentajan silmissä nyt, kun eletään toukokuun loppua?

”Tuleva kausi on varmasti aika erilainen kuin edeltävät. Koronan vuoksi se voi pitää sisällään lähes mitä vaan, toki siihen ei itse pysty vaikuttamaan. Uusi sarjataso tuo uudet haasteet ja joukkueen rakennus on hieman viivästynyt johtuen tilanteesta. Emme halunneet lähteä keskustelemaan pelaajien kanssa, ennen kuin tulevasta kaudesta oli edes jotain tietoa. Nyt palaset alkavat hiljalleen osua paikoilleen, niistä enemmän myöhemmin. Nyt jo kuitenkin voida luvata, että kolmenpisteen heittoja on luvassa varsin paljon myös tulevalla kaudella.”

Niin valmennus kuin pelaajatkin ovat jo matkalla kohti tulevaa odottavaisin mielin. Pandemian keskeyttämän kauden jälkeen on treenattu etävalmennettuna ja pidetty ylimenokauden harjoittelutauko normaalia aikaisemmin. Nyt joukkue palailee yhteisen harjoittelun pariin ja valmennuksesta kerrotaankin tauon tehneen hyvää, tekeminen on motivoitunutta.

”Harjoituksissa tullaan varmasti tänäkin kesänä näkemään vierailevia tähtiä kovemmilla kentillä pelaavista vanhoista honkalaisista. Hienoa, että seuran harjoittelu tuo heidät takaisin vuosi toisensa jälkeen kehittämään itseään. Tämä tarjoaa meidän nuorille hyvän mittarin siitä, missä mennään ja varmasti valmistaa myös tulevaan kauteen. Divari A on fyysisempi ja nopeampi sarja, siihen on syytä olla syksyllä valmis” Heinonen avaa.

Valmennuksen ajatukset A-divarista ovat selkeät, kovempia haasteita lähdetään hakemaan.

”Divari A on osoittautunut erittäin hyväksi sarjaksi nuorille suomalaisille. Vastaan tulee hyvää koripalloa pelaavia joukkueita, jotka tarjoavat hienon haasteen meille. Joka pelissä pääsee mittaamaan itseään ja sarja toimii oivana ponnahduslautana eteenpäin. On suuntana sitten Korisliiga tai Pohjois-Amerikan yliopistokentät. Unohtamatta tietenkään uudenlaisia suuntia, kuten Espanjaan, jossa Hongan kasvatti Juho Gummerus tällä hetkellä pelaa ja opiskelee. Sarja on sama jossa Alexander Madsen kävi hakemassa vauhtia uralleen ja koulutuksesta vastaa Madridin yliopisto.”

Monen juniorin haaveena on pukea jonain päivänä päälle Hongan miesten joukkuen pelipaita ja astella Tapiolan liikuntahallin parketille osana oman kasvattajaseuransa edustusjoukkuetta. Pitkällä kesälomalla on aikaa harjoitella, mutta myös lepo on tärkeää. Millaisia vinkkejä jo pitkälle yli 15 vuoden valmennuskokemuksen omaava Heinonen antaa nuorille kesää varten?

”Kehittyminen vaatii sitoutumista ja ahkeruutta. Hongan miesten joukkue on oiva esimerkki siitä, miten erilaisia polkuja pelaajat voivat kulkea. Harjoittelu on ensiarvoisen tärkeää ja samalla tekemisestä tulisi nauttia. Kesä tarjoaa loistavaa aikaa monipuoliseen liikuntaan. Kannattaa nauttia Suomen luonnosta ja valoisista pitkistä päivistä. Joskus jopa ihan vaan rentoutumalla!”

Tapiolan Hongan ja Honkahallin tukikampanja on käynnissä. Hankkimalla kausikortin tulevaa kautta varten, autat seuraa ja pääset seuraamaan kaikki Hongan miesten joukkueen runkosarjan ottelut kaudella 2020-2021. Tutustu kausikortin sisältöön ja hanki omasi TÄÄLTÄ.