Hongalle tappio tulikuumassa finaaliavauksessa

Tapiolan Honka ja Lahti Basketball tarjosivat torstai-iltana Tapiolan urheiluhalliin saapuneille katsojille kuuman ja kiihkeän ottelun. Kentältä voittajana poistui vierasjoukkue Lahti, joka repi ratkaisevan eron kolmannella neljänneksellä.

IMG_0498pngOttelun avauspuoliaika oli tasainen ja antoi viitteitä siitä, että finaalisarjasta tulee erittäin fyysinen. Lahti karkasi alussa jenkkitakamies Deonta Stocksin ja Vesa Mäkäläisen heiluttaessa tahtipuikkoa. Honka sai Stocksin puoliajan edetessä paremmin kontrolliin ja pysyi Ilkka Sirolan ja Panu Vertion koreilla tuntumassa. 20 minuutin pelin jälkeen tilanne tasan 34-34.

Kolmas jakso oli vierasjoukkueen dominointia. Kokenut Reijo Ojanen upotti palloa koriin joka puolelta kenttää eikä Honka löytänyt rytmiä hyökkäyksessä. Tunteet kuumenivat monessa tilanteessa niin kentällä, kentän laidalla kuin katsomossakin. Ottelussa jaettiinkin useita EU- ja teknisiä virheitä ja lääkäriäkin tarvittiin kentällä pariin otteeseen. Pelitapahtumia hallitsi kuitenkin Lahti, joka pääsi viimeiselle jaksolle 47-63 johtoasemassa.

Viimeisellä jaksolla vierasjoukkue Lahti näytti jo etenevän selvään voittoon, mutta Toni Svärdin ja Panu Vertion kolmosilla ja Ilkka Sirolan lay-upilla Honka nousi vielä viiden pisteen päähän. Mäkäläinen ja Aleksi Alanen tyrehdyttivät kuitenkin hyökkäyspään onnistumisillaan Hongan kirin ja Lahti meni vastustamattomasti 76-85 voittoon. Viimeiselle jaksolle sattui ikävä tilanne, kun Hongan Svärd sai Lahden Stocksin kyynärpäästä iskun päähänsä ja makasi pitkään kentällä ja kentän laidalla. Svärdiä hoidettiin vielä pitkään pelin jälkeen. Onneksi mies on kunnossa, mutta pelikunto loppukauden osalta on vielä kysymysmerkki.

Toni_twitter

Hongan ykkönen oli loukkaantumisen takia sivussa ollutta Viljami Vanjokea kapteenina tuurannut Panu Vertio, joka niin ikään koki pelin aikana kovia, mutta heitti upeasti kauden piste-ennätyksensä 26 pinnaa kovassa paikassa. Ilkka Sirola oli Hongan toinen tukipilari 17 pisteellään. Toni Svärd upotti 12 pinnaa ja lisäksi kentän lyhyin pelaaja haki kunnioitettavat 5 hyökkäyspään levypalloa.

Lahden kaikki kaikessa oli kaksikko Vesa Mäkäläinen (17/17/6 syöttöä) ja joukkueen parhaana palkittu Reijo Ojanen (17/6).

Ottelun jälkeen puhututti erityisesti sosiaalisessa mediassakin levinnyt video tilanteesta, jossa Lasse Gummerus Deonta Stocksin vapaaheiton jälkeen sulkee Stocksin liian suurella tilannekovuudella. Gummerus sai tilanteesta epäurheilijamaisen virheen.

• Ottelun tiimellyksessä ja kovassa tunnelatauksessa voi tapahtua huonoja päätöksiä. Tein virheen. Olen pahoillani tilanteesta. Tarkoitus ei todellakaan ollut satuttaa tai vahingoittaa vastustajan pelaajaa, Gummerus kommentoi.

Gummeruksen virhe ei ollut suinkaan pelin ainoa turhan kovaotteinen suoritus ja ottelun tapahtumia käsitellään vielä yhdessä Koripalloliiton kanssa.

Hongan päävalmentaja Ville Neva kommentoi peliä näin:

• Kummallisista lähtökohdista huolimatta erittäin latautunut avausfinaali, mikä on hienoa. Kumpikaan joukkue ei antanut tuumaakaan periksi. Teimme puolustuksessa normaalia enemmän kommunikointivirheitä, josta johtuen Lahti pääsi tekemään liikaa helppoja koreja. Peli meni ajoittain liian rumaksi. Vastuu tästä kuuluu kaikille toimijoille: pelaajille, valmentajille ja erotuomareille. Uskon, että ottelusarjan seuraavissa otteluissa järki voittaa tunteet.

Ottelusarja jatkuu sunnuntaina Lahden suurhallissa klo 17:00. Kun keskittyminen pysyy pelissä, nämä joukkueet osaavat pelata hienoa ja viihdyttävää koripalloa. Ottelusarjan kolmas peli pelataan Tapiolassa keskiviikkona 6.4.