Espoo United ja Lahti Basketball aloittavat taistelun liiganoususta

Koripallon miesten I divisioonakausi on viimeistä silausta vaille pelattu. Edessä on loppuhuipennus, paras viidestä -menetelmällä pelattava loppuottelusarja, jossa kohtaavat sarjan kaksi parasta joukkuetta Lahti Basketball ja Espoo United. Sunnuntaina käynnistyvän ottelusarjan voittaja nousee Korisliigaan kaudelle 2017-2018. Sarjan häviäjällekin on luvassa vielä mahdollisuus, sillä se pääsee karsimaan Korisliigapaikasta liigajumbo Korihaita vastaan.

Molemmat finalistit klaarasivat omat välieräsarjansa puhtaasti voitoin 3-0 ja saivat aikaa valmistautua tiiviillä tahdilla pelattavaan finaalisarjaan. Joukkueet tuntevat toisensa hyvin, eikä suuria yllätyksiä varmasti nähdä. Viime keväänä Lahti ja Unitedin runkopelaajista koostunut Tapiolan Honka kohtasivat Divari B:n finaalisarjassa, josta muodostui todella kuuma. Nyt käytännössä samat joukkueet taistelevat noususta sarjaporrasta ylemmäs ja luvassa on taatusti hieno kamppailu liigapaikasta.

Omar Calhoun oli kovassa vedossa välieräsarjassa Torpan Poikia vastaan.

Espoo Unitedin avainpelaajat hyvin sujuneessa välieräsarjassa ToPoa vastaan olivat amerikkalaiset Jeb Ivey ja Omar Calhoun sekä tavoilleen uskollisesti pudotuspeleihin syttynyt Ville Mäkäläinen. Lahdessa koripallo-oppinsa saaneen Mäkäläisen piste- ja levypallokeskiarvot olivat välieräsarjassa huomattavasti runkosarjaa kovemmat ja Calhounin 28,3 pisteen ja 10,0 levypallon keskiarvot kertovat miehen merkityksestä joukkueelle. Kaksinkertainen Korisliigafinaalien MVP Ivey jatkoi runkosarjasta tuttua erittäin laadukasta suorittamista myös välierissä, joissa syntyi keskimäärin 20,7 pistettä ja 5,7 koriin johtanutta syöttöä per ottelu. Välieräsarja on kuitenkin jätetty taakse ja finaalisarjassa vastaan asettuu erilainen joukkue.

”Välieräsarjassa ToPo pyrki synnyttämään etua joukkueena liikkeen kautta ja etsi sitä kautta yksilöilleen ratkaisupaikat. Lahti ratkaisee tilannetta tähän asti nähdyn perusteella niin päin, että pallo annetaan taitaville yksilölle, jotka lähtevät synnyttämään etua joukkueelle tai riittävän ison edun saadessaan ratkaisevat itse”, Espoo Unitedin päävalmentaja Ville Neva kertoo.

Runkosarjavoittaja Lahti Basketballilla on kotietu ja se lähtee ottelusarjaan ennakkosuosikkina. Joukkueet kohtasivat sarjassa kolmesti ja yhtä monta kertaa Lahti Basketball poistui kentältä voittajana. Kaksi ensimmäistä ottelua menivät Lahdelle tiukkojen vaiheiden jälkeen kahdeksalla ja kuudella pisteellä. Runkosarjan viimeinen kamppailu puolestaan hurjan heittomyllyn jälkeen lahtelaisille 108-92. Päävalmentaja Neva löytää sisäisen Gregg Popovichinsa analysoidessaan, miksi Lahti oli parempi runkosarjan otteluissa:

”Ne tekivät meitä enemmän koreja”, Neva toteaa pilke silmäkulmassa.

”Oikeasti runkosarja on nyt taakse jäänyttä elämää. Erot olivat pieniä ja jokainen peli ratkesi käytännössä yhteen runiin ottelun toisella puoliajalla. Lahti teki liikaa helppoja koreja ja voitti levypallot, siinä päällimmäiset syyt tappioihin”, Neva pohtii.

Lahden avainkolmikko koostuu amerikkalaisista Rashad Smithistä ja Jerald Fieldsistä sekä loukkaantumisen jälkeen välierissä kentälle palanneesta takamies Sami Ikävalkosta. Erityisesti 201-senttinen, ulottuva ja urheilullinen Smith oli runkosarjassa vahva Unitedia vastaan. Kolmen ottelun tehot espoolaisia vastaan keskimäärin 26,7 pistettä, 13,3 levypalloa ja 3,3 riistoa. Hänen pysäyttämiseksi Unitedin valmennusjohdon on kehiteltävä vahvat lääkkeet. Kokenut Fields on päässyt kauden edetessä parempaan kuntoon ja aiheuttaa koollaan ja monipuolisuudellaan ongelmia korin alla. Fieldsin sinänsä vakuuttavat tilastokeskiarvot 12,1 pistettä, 7,3 levypalloa ja 2,6 syöttöä eivät kerro kaikkea miehen merkityksestä lahtelaisille. Ikävalko haki välierävaiheessa vielä hieman heittojyvää, mutta hänen paluunsa on varmasti iso asia Lahdelle.

Kolmikon ulkopuolelta voi nostaa esiin tarkkakätiset Aleksi Alasen ja Mikko Jämsän. Jämsä on upottanut viimeisessä viidessä pelissään kolmoset 51 % tarkkuudella (18/31) ja Alanen vastaavasti 44 % tarkkuudella (17/39).

”Lahden avainpelaajista Smith pyrkii voittamaan oman puolustajansa siirtymissä, kaarelta ja low-postista. Fields tekee samaa erityisesti low-postista ja Ikävalko sekä Jämsä palloscreeneistä. Heitä tukee liuta pelaajia, jotka ovat valmiina ratkaisemaan omilla vahvuuksillaan”, Neva kertoo.

”Kevään lapsi” Ville Mäkäläinen on parhaassa vedossa, kun pelit kovenevat.

Ottelusarjasta on odotettavissa ”taistelu helpoista koreista”, kuten päävalmentaja Neva on ennen kauden jokaista Lahti-ottelua muistuttanut. Runkosarjakamppailuissa Lahti voitti taistelun nimenomaan korien alla, vieden levypallot nimiinsä kaikissa kolmessa ottelussa. Runkosarjan voiton Lahdelle ratkaisseessa, 108-92 lukemiin päättyneessä ottelussa Lahti oli ilmiliekeissä kolmen pisteen kaaren takaa. Alanen ja Jämsä upottivat lähes kaiken, mitä laittoivat ilmaan.

”Puolustuksessa ensimmäisen edun estäminen tai sen synnyttyä pysäyttäminen on ratkaisevan tärkeää Lahtea vastaan. ToPoa vastaan saimme vastustajan heittämään ylitsemme, kun ohi ei päässyt. Samaan lopputulokseen halutaan Lahtea vastaan, hieman eri keinoin. Yhteistyö postien ja 1vs1 pelien puolustamisessa ja sen jälkeisissä rotaatioissa nousee avainasemaan.”

”Levypallopelissä piilee menestymisen avain. Meidän pitää ottaa stoppeja, levypalloja ja juosta kenttää mahdollisimman laadukkaasti. Menestystä syntyy, kun teemme noissa oman parhaamme. Hyökkäykseen meidän pitää löytää sopiva tasapaino oveluutta, suoraviivaisuutta ja kärsivällisyyttä, joka mahdollistaa vapaiden heittopaikkojen löytämisen. Idea on etsiä ”donkki” joka hyökkäyksestä.”

”Haluamme elää koko ajan hetkessä ja olla pelissä sisällä. Yksi tilanne ja tapahtuma kerrallaan, pitäen keskittymisen asioissa, joihin voimme vaikuttaa”, Neva päättää.

Finaalisarja Lahti-Espoo aloitetaan sunnuntaina 2.4. Lahdessa. Espoossa pelataan ensimmäisen kerran tiistaina 4.4. Ylösheitto Tapiolan urheiluhallilla klo 18:30. Unitedin kotiotteluiden liput Ticketmasterista.

Finaalisarjan ohjelma:

Lahti Basketball – Espoo United, su 2.4. klo 19:00, Suurhalli Areena
Espoo United – Lahti Basketball, ti 4.4. klo 18:30, Tapiolan urheiluhalli. OSTA LIPUT.
Lahti Basketball – Espoo United, to 6.4. klo 18:30, Suurhalli Areena
Espoo United – Lahti Basketball, la 8.4. klo 17:30, Tapiolan urheiluhalli**
Lahti Basketball – Espoo United, ma 10.4. klo 18:30, Suurhalli Areena**

** = tarvittaessa

Kuvat: Mikko Rajala