Esittelyssä Vanjoen veljekset Viljami ja Anselmi

Lähetimme veljeksille nipun kysymyksiä esittelyjuttua varten, katsoen kohti miesten joukkueen alkavaa kautta, jossa sekä Viljami ja Anselmi pelaavat konkariosastolla. Vajaa tunti ja sähköpostissa lepäsi huolelliset vastaukset kaikkiin kysymyksiin kuvien kera, tässä siis veljesten ajatuksia tulevasta kaudesta ja muistoja nuoruusvuosista Hongassa.

 

Vilkku Vanjoki

Strategiakonsulttina työskentelevä Viljami Vanjoki kaudella 2012-13. Vapaa-ajallaan, silloin kun ”Vilkku” ei vietä aikaansa koripallohallilla, pelaa hän mm. golfia, laskettelee tai seuraa monenlaista urheilua penkkiurheilijana. Kuva: Johan Weckström

Mistä se korisharrastus sai alkunsa? 

Viljami: Aloitin Hongassa 5-vuotiaana, faijan (Anssi Vanjoki) ja Markku Salmikiven kivikovassa juniorimyllyssä.
Anselmi: Koripalloa tuli kyllä kuulopuheiden mukaan pelattua Vilkun kanssa kotona jo vauvasta asti, mutta ”virallisesti” aloitin 4-vuotiaana Hongan koriskoulussa. Siitä lähtien olenkin sitten joka kausi pukenut päälleni hongan pelipaidan, eli olisiko se nyt sitten 23. peräkkäinen vuosi.

Miten iso osa elämääsi koris on ja mikä tekee siitä niin tärkeän? 

Viljami: Korista on tosiaan tullut pelattua sieltä viisivuotiaasta asti, josta noin 10 vuotta ammattimaisesti, osa Hongasssa ja osa LrNMKY:ssä. Eli käytännössä koris on ollut kuvioissa mukana ihan aina. Muutama vuosi taaksepäin sain lääkäriltä tuomion, ettei varmaankaan kannattaisi enää pelata. Silloin sen ehkä oikeasti vasta tajusi, miten iso ja tärkeä asia koripallo mulle on. Kuntouduin kuitenkin hyvin ja pelaaminen onnistuu edelleen ja jatkuu varmasti niin kauan kuin mahdollista.
Anselmi: Koripallo on varmasti, kaikista loukkaantumisista ja muista vastoinkäymisistä huolimatta, ollut tähän asti aika lailla isoin ja tärkein yksittäinen osa elämääni. Olen saanut urani aikana olla voittamassa niin B-poikien, A-poikien, kuin miestenkin suomenmestaruuksia. Voitontunteen hienoudesta huolimatta korkeimmalle arvostan kuitenkin niitä ystävyyssuhteita, joita olen koripallon kautta saanut rakennettua. Näkisinkin, että ainakin omalla kohdallani se on yksi suurimmista tekijöistä, jonka takia tulen varmasti jatkamaan koripalloa niin kauan kuin jalat kantaa.

Millä fiiliksillä ja tavoitteilla kohti uutta kautta? Entä mitkä ovat ne vahvuudet joita koet tuovasi joukkueeseen? 

Anselmi Vanjoki

Kauppatieteiden maisterin opintojaan Aalto yliopistossa viimeistelevä Anselmi Vanjoki kaudella 2012-13. Vapaa-ajallaan opintojen ja koripallohallin lisäksi, Anselmi kertoo viettävänsä paljon aikaa urheilun parissa ystäviensä kanssa, golfinpeluussa parasta on tiettävästi pelata veljeä vastaan, sillä nuoremman veljen voittoputki on venynyt on viiden vuoden mittaiseksi. Kuva: Johan Weckström

Viljami: Olen aina pelannut korista voittamisen fiiliksen takia, joten jokaista peliä lähdetään voittamaan. Tavoitteena on että häviösarake näyttää pyöreätä nollaa. Joukkue on täynnä vanhoja ystäviä, joten otteluiden lisäksi odotan myös pukukoppielämän ja saunailtojen olevan uran parhaita, nekin kun ovat joukkuelajin hienouksia. Omat vahvuuteni joukkueessa ovat varmastikin kokemus ja asenne, kuulun joukkueen vanhimpiin joten pyrin tuomaan myös hyvää johtajuutta jengiin.
Anselmi: Todella hyvillä fiiliksillä! Tälle kaudelle olemme saaneet kasaan kovan porukan vanhoja pelikavereita aikaisemmilta vuosilta, joita lahjakkaat juniorimme tulevat varmasti joka päivä haastamaan tosissaan. Vaikka tuossa aiemmin tunteilinkin kaikenmaailman ystävyyssuhteilla, niin onhan se voittaminen aina tärkeintä. Voittoa lähdetään hakemaan jokaisesta pelistä ja toivottavasti siinä samalla tulee onnistuttua henkilökohtaisellakin tasolla. Itseltäni odotan (toivon) ensisijaisesti tervettä kautta ja tarkkaa heittokättä. Katsotaan miten käy, *kopkop*.

Suurin vahvuuteni on varmasti monipuolisuuteni, käytännössä pystyn pelaamaan kaikkia pelipaikkoja pelinrakentajasta sentteriin. Toivon kuitenkin tällä kaudella löytäväni itseni jostain muualta kuin sentterin tontilta. Uskon myös olevani yksi joukkueen urheilullisimmista pelaajista ja sitä kautta pyrin tuomaan vauhtia (ja vaarallisia tilanteita…) hyökkäykseen ja nopeita jalkoja puolustukseen.

Mikä on paras muistosi juniorivuosilta? 

Viljami: Kaikki mestaruudet säilyy tietysti aina mielessä, mutta ehkä hienoimpina voisin mainita Scania-cupin voiton ja B-junioreissa voitetun suomenmestaruuden.
Anselmi: Parhaita muistoja juniorivuosilta oli varmasti kaikki Scania Cupit, vaikka sieltä ei ikinä kultaa irronnutkaan. Kuitenkin ehkä hienointa oli lopettaa junioriura A-poikien suomenmestaruuteen ja pari päivää myöhemmin jatkaa juhlia miesten suomenmestaruuden merkeissä sekä nostella Sepon Pyttyä Hongan päättäjäisissä.

Terveiset Hongan junioreille? Miksi tulla katsomaan Hongan miesten otteluita? Vinkkiä miten tulla hyväksi koripalloilijaksi?

Viljami: Tulkaa katsomaan Hongan miesten pelejä tällä kaudella, kotijoukkueessa on yli tuhannen pelin verran Korisliiga-kokemusta, joten monenmoista oppia on varmasti tarjolla katsomosta käsin.
Anselmi: Hyväksi koripalloilijaksi tulemisessa ei ole oikoteitä, se vaatii paljon työtä. Se työnteko on myös huomattavasti helpompaa terveenä kuin loukkaantuneena. Muistakaa siis hoitaa oheisharjoittelu ja lihashuolto kunnolla. Nähdään peleissä!

Tapiolan Hongan miesten joukkue pelaa alkavalla kaudella Divari B:ssä ja aloittaa kautensa kotihallissa Tapiolassa lauantaina 3.10 klo.18.00 Vaasan Salamaa vastaan. Tervetuloa katsomoon!