Tapiolan Honka

C02-tytöt valtakunnalliseen ykkösdivariin – valmentajan raportti

Hongan C-tyttöjen 02-joukkue päätti osallistua B-tyttöjen SM-karsintaan tavoitteenaan paikka valtakunnalliseen sarjaan. Ajatuksena oli saada kaudelle kovia ja kehittäviä otteluita. Tavoite sarjapaikasta oli kova, koska vaikka tyttöjen koristaidot ovat jo vanhempien sarjan edellyttämällä tasolla, jäämme vielä koossa ja kovuudessa jälkeen.

Karsinnan ensimmäisessä vaiheessa meidät arvottiin ToPoLan isännöimään lohkoon Lauttasaareen.  Pelin henki oli, että viidestä lohkon joukkueesta kolme pääsee jatkoon. Lohko vaikutti mielenkiintoiselta, vastassa olivat tutut LePy ja ToPoLa sekä Lapuan Korikobrat, jonka tiedettiin pelaavan pääasiassa pariin kertaan kohdatuilla 01-tytöillä. Lisäksi lohkon jokerina oli TiKS-HyPo Green, vantaalaisten ykkösjoukkuehan tiedetään yhdeksi B-tyttöjen mestarisuosikiksi.

Tyttöjen avauspäivä oli mainio. Ensin kaatui LePy selvästi 68-44. Edellisellä kaudella meillä oli ollut tiukkaa joukkueen 01-tyttöjen kanssa, joten näin vahvat otteet vuotta vanhemmilla vahvistetun vastustajan kanssa osoitti heti tyttöjen kesäharjoittelun onnistuneen. Kun vielä tiukan aikataulun johdosta hiukan myöhään  syödyn pasta-aterian jälkeen isäntäjoukkue meni nurin 81-49, oli jatkopaikka käytännössä varmistettu.

Seuraavana päivänä taistelimme lohkovoitosta ja hyvästä arvontapaikasta seuraavalle kierrokselle. Tuloksena oli kaksi niukkaa viiden pisteen tappiota TiKS-Hypo Greenia ja Lapuaa vastaan. Molemmissa otteluissa johtopaikat vaihtelivat, mutta lopussa vastustajan koko ja voima käänsivät ottelut tappioiksi. Molemmat kohtaamme kaudella varsinaisessa sarjassa, joten saamme iloksemme revanssipaikat ja uudet tason mittaukset jo lähiaikoina.

Joukkueen scauttaustiimi Jimmyn johdolla odotteli mielenkiinnolla toisen kierroksen arvontoja. Koska joukkueiden ranking menee nykyisin edellisen kauden jo suurelta osin ikäluokasta lähteneiden menestyksen perusteella, vaihtelevat lohkojen tasot varmasti vielä enemmän kuin muutama vuosi sitten. Tuolloin ranking perustui valmentajien arvioihin.  Kun arvonnan tulos selvisi, raportoi Jimmy heti puolenyön aikoihin suoraan Saudi-Arabiasta: Lohja ja Forssa ovat päävastustajat I-divaripaikasta taisteltaessa ja Helmi olisi voitettava, jos haluamme SM-sarjaan. Myöhemmin analyysi osoittautui naulan kantaan osuneeksi.

Turnausviikonloppu alkoi tarkeällä ottelulla Lohjaa vastaan.  Hongan tytöt olivat alkuminuutteja lukuun ottamatta koko ajan niskan päällä. Tytöt pärjäsivät nopedellaan, taitavalla joukkuepelillä ja aggressiivisella miespuolustuksella, joten vahvan esityksen jälkeen kirjattiin voitto 58-34. Illan ottelussa vastassa oli lohkon ennakkosuosikki HNMKY, jolle hävisimme selvästi huolimatta ennakkoluulottomasta pelistä ja isompien vastustajien haastamisesta.

Sunnuntain Helmi-ottelun henki oli selvä: I-divarin paikka oli molemmille joukkueille varma ja voittaja menisi suurella todennäköisyydellä SM-sarjaan. Katsomoon näytti, että ensimmäisellä puoliajalla olimme vahvoilla kaikessa muussa paitsi heittotarkkuudessa. Kun vielä muutama pallon menetys johti vastustajan helppoon koriin, olimme tauolla 10 pistettä jäljessä. Kolmannella jaksolla ero kasvoi, mutta lopussa saimme todellisen kirivaihteen päälle ja kavensimme eron 12 pisteeseen.  Onnittelimme Helmiä SM-sarjapaikasta ja totesimme tyytyväisinä I-divisioonan olevan kuitenkin meidän tytöille se oikea sarjataso.

Illan viimeinen ottelu oli jatkon kannalta merkityksetön, mutta silti varsinainen trilleri. Lopulta tytöt kaatoivat tulevan sarjavastustajan Forssan kolmella pisteellä, vaikka välillä olimme jo yli kymmenen pisteen takamatkalla. Tällä kertaa väsyneitä tyttöjä siivitti voittoon katsomon iloinen ja äänekäs kannustus. Tästä on hyvä jatkaa kaudelle niin pelaajien, valmentajien kuin taustajoukkojenkin.

Valtakunnallinen I-divisioona alkaa 18.10. vieraspelillä Tampereen Pyrinnön kakkosjoukkuetta vastaan. Ensimmäinen kotipeli on sunnuntaina 1.11. klo 11:30 Summahallilla ja vastassa jo karsinnoista tuttu TiKS-HyPo Green.

Aiempina kausina on honkalainen C-tyttöjoukkue pelannut B-tyttöjen sarjaa. Voitot ovat olleet tiukassa. Selvää on, että tytöt tarvitsevat kannustusta luomaan uskoa omaan tekemiseen kookaampia vastustajia vastaan. Taustajoukoilla on kuitenkin sellainen kutina, että Honka 02 taistelee kovassa sarjassa useissa otteluissa voitosta. Kävi miten kävi, sarja antaa aimo annoksen oppia ja kokemusta ja kehittää tyttöjä eteenpäin niin joukkueena kuin yksilöinäkin.