C-tyttöjen ennätyksellisen kauden kruunasi CSM-kulta ja B-tyttöjen vk1d:n hopea

Hongan C-tyttöjen kausi oli sanalla sanoen vähintäänkin kirkas. Ennätyksellisen EGBL-mestaruuden jälkeen joukkue taisteli B-tyttöjen valtakunnallisen I-divisioonan finaaleista hopeaa ja kruunasi kautensa menneenä viikonloppuna oman ikäluokkansa Suomen mestaruudella. Työteliäs tyttöjoukkue on kauden aikana ehtinyt kunnostautua myös kentän ulkopuolella, vieden iloa ikäihmisille 100 hyvää tekoa – kampanjan puitteissa.

CSM-lopputurnaus pelattiin Kisakalliossa 5.-7.5.

Hongan tytöt lähtivät turnaukseen selkeänä ennakkosuosikkina, sillä joukkue ei koko kaudella ollut hävinnyt ottelun ottelua oman ikäistensä sarjoissa. Turnaukseen lähdettiin nälkäisenä ja valmiina.

Lopputurnauksen alkulohkon otteluista ei löytynyt honkalaisille haastajia. Hongan tytöt veivät neljä ensimmäistä otteluaan (välierä mukaan lukien) 41,25 pisteen voittomarginaalilla. Helmi Basket eteni CSM-runkosarjassa Hongan tavoin tappioitta, mutta taipui kauden aikana honkalaisille. Lopputurnauksessa jatkettiin samalla kaavalla; Helmi Basketille ei tappiota alkulohkon otteluissa ja välierän kautta odotetusti Hongan finaalivastukseksi. Helmi sai otteluun honkalaisia paremman alun, mutta vastoinkäymisten sisuunnuttamat Hongan tytöt taistelivat sitkeästi ja veivät ottelun lopulta nimiinsä lukemin 71-61. Joukkueen koripallouran ensimmäinen SM-mitali oli kirkkain mahdollinen.

2003-syntyneitä tyttöjä menestyksekkäästi kuluneen kauden luotsannut ja tulevalla kaudella B-tyttöjen valmennuksesta vastaava päävalmentaja Klaus Rauhansalo huokuu ylpeyttä omistaan, mutta antaa myös kunniaa vastukselle:

  • Kaikki kunnia Helmen tytöille ja valmennusjohdolle kovasta ja rehdistä vastuksesta. Valmentajana olen erittäin ylpeä meidän joukkueesta, jonka fokus pysyi koko kauden omassa tekemisessä. Keskittyminen omiin, kauden aikana opittuihin asioihin, oli pääteemana myös finaaliviikonloppuna. Tämän joukkueen urheilullisuus, paineensietokyky ja sen alla toimiminen on vahvinta, mitä olen 1996 alkaneella valmentajaurallani nähnyt, Rauhansalo fiilistelee.

Aada Rauhansalo ja Henna Sandvik

Hongan MVP:ksi valittiin Henna Sandvik, joka oli myös kaikkien EGBL-turnausten MVP kauden aikana. Valmennusjohto palkitsi muitakin pelaajia joukkueesta lopputurnauksen jälkeen. Turnauksen ”epävirallinen” MVP oli Lotta Reijonen ja taistelijaksi nimettiin Aada Rauhansalo, joka osoitti kovaa taistelutahtoa palattuaan finaalissa kentälle paikattuna kahdesti, silmäkulman auettua kovassa levypallotilanteessa.

B-tyttöjen valtakunnallisesta I-divarista saaliiksi toivottujen pelikokemusten lisäksi hopeamitalit

C-tytöt Honka I lähti syksyllä hakemaan kovatasoisia pelejä vanhemmista ikäluokista ja selvittikin tiensä syksyn karsintojen kautta B-tyttöjen valtakunnalliseen I-divisioonaan. Sarja osoittautui tytöille erittäin hyödylliseksi kehittymisen kannalta, sillä divarissa koettiin useita tiukkoja matseja. Erityisesti TuRi, OrJy, PuHu ja Pyrintö antoivat sopivan kovaa ja vauhdikasta pelivastusta, sekä kehittyneempiä kuvioita Hongan tyttöjen ratkaistavaksi. Sarjan mestaruus ratkottiin Turussa 23.4.

Honkalaiset lähtivät Final Four-turnaukseen paineetta, tavoitteet sarjasta oli jo saavutettu ja nyt oli enää voitettavaa edessä. Välierävastus OrJy ei saanut Hongan tyttöjä pysäytettyä paikkapuolustuksellaan ja nopeat hyökkäykset vahvuutenaan, Honka eteni finaaliin ennakkosuosikki Turun Rientoa vastaan.

Ottelu käynnistyi normaalia jännittyneimmissä tunnelmissa. Ensimmäiset kaksi jaksoa ilmassa oli pientä arkailua honkalaisten puolelta ja TuRi hyödynsi tilaisuuden röyhkeillä ajoilla korille. Ensimmäiset kaksi jaksoa Turku vei ja Honka oli kyydissä, mutta toisella puolikkaalla Honka kokosi itsensä ja nousi tasoihin, kun pelikellossa oli jäljellä enää viimeiset 2 minuuttia. TuRi oli kuitenkin ratkaisuissaan varma ja vei divarikullan neljän pisteen erolla. Honkalaiset vastaanottivat hopeamitalinsa hymyillen.

Nollakolmoset kunnostautuivat kauden aikana myös kentän ulkopuolella

03-tytöt ovat kevään aikana toimineet YIT:n hyvän tahdon lähettiläinä piristämällä Kauklahden ja Soukan palvelukeskusten asukkaiden arkea Espoossa. Joukkue haki mukaan YIT:n 100 Hyvää tekoa-ohjelmaan, jonka tavoitteena on kannustaa yhdistyksiä, urheiluseuroja ja yrityksiä vapaaehtoistyöhön. Ohjelma kannustaa avun tarpeessa olevien ja vähempiosaisten auttamiseen, sekä lähimmäisistä välittämiseen.

Tempaus on edellytti paljon etukäteisvalmistelua. Yhteisissä suunnittelupalavereissa pelaajat, pelaajien vanhemmat, palvelukeskusten henkilökunta ja vanhukset ovat ideoineet mitä tilaisuuksissa tehdään. Hyvä valmistautuminen näkyi, sillä kaikki ovat olleet sitoutuneita yhdessä tekemiseen ja tapahtumat ovat olleet erittäin pidettyjä.

Tytöt ovat käyneet Soukan ja Kauklahden palvelukeskuksissa leipomassa, pelaamassa pelejä, pitämässä hemmotteluhetkiä, askartelemassa ja ulkoilemassa sekä vain seurustelemassa vanhusten kanssa. Osallistujien ikähaitari on vaihdellut 12 vuodesta 102 vuoteen. Sukupolvien välinen yhteistyö on ollut antoisaa ja tytöt ovat saaneet kuulla hauskoja tarinoita ja yli 100 vuoden kokemuksen tuomaa rintaääntä.

Varsinkin ensimmäisiä käyntikertoja leimasi pieni alkujännitys, mutta kun tytöt alkoivat puuhata yhdessä vanhusten kanssa, jää suli nopeasti ja yhteinen tekemisen meininki löytyi. On ollut hienoa nähdä kuinka vanhusten nimet ovat jääneet tyttöjen mieleen. Ensimmäisen käynnin jälkeen vanhukset ovat odottaneet innolla seuraavaa tapaamista ja pelaajista, sekä vanhuksista on tullut toisilleen jo hyviä tuttuja.

Osa asukkaista on tarvinnut tyttöjen apua liikuntarajoitteisuuden tai muiden sairauksien takia esimerkiksi askartelussa ja leipomisessa. Tytöt ovat käynneillään oppineet sosiaalisuutta, vastuun ottamista ja vanhusten kanssa toimimista.

Kaikkia tapahtumia on leimannut positiivinen asenne, ilo ja elämänmyönteisyys. Mieleen on jäänyt erityisesti 102 vuotiaan Tuulikin tanssi ja rollaattoripiruetit Soukan levyraadin aikana, 100 vuotiaan sotaveteraani Eskon talvisodan ja jatkosodan tarinat sekä ansiomerkit, Hellän aktiivisuus Kauklahden ilmapallolentiksessä ja Sepon suoritukset Fortuna-pelissä. Jokaisesta tilaisuudesta on poistuttu iloisin mielin hymy huulilla, monta kokemusta rikkaampana ja vanhukset ovat olleet silmin nähden piristyneitä.

Iso kiitos tapahtumien onnistumisesta kuuluu Espoon kaupungin palvelukeskushenkilöstölle, vapaaehtoistyön koordinaattoreille Sirpalle ja Ullalle, sekä pysyville vapaaehtoistyöntekijöille, jotka ovat auttaneet tilaisuuksissa.

Vapaaehtoistyön vastapainoksi YIT on sitoutunut sponsoroimaan Hongan tyttöjen osallistumista EGBL-turnauksiin, jossa tyttöjen ensimmäinen kausi päättyikin hienosti Pietarin superfinaalin ja koko sarjan voittoon historiallisella voittosuhteella 20 voittoa 0 tappiota.

Hongan 03 tytöt haluaa haastaa muutkin joukkueet ottamaan vastuuta ja hakeutumaan mukaan vapaaehtoistyöhön esimerkiksi YIT:n 100 Hyvää tekoa-ohjelman kautta. Suomessa on paljon ihmisiä, jotka ovat todellisessa avun tarpeessa ja niitä, joiden elämää voi helpottaa ja piristää pienelläkin hyvällä teolla.

Katso tyttöjen ja ikäihmisten vappuvideo TÄÄLTÄ.