Tytöt-02 Scania

C-Tytöt: Kultaa Scaniasta Honkan 02-tytöille!

Jo viime vuoden Scaniareissulla T02-vanhemmat päättivät viettää myös 2015 pääsiäisen Södertäljessa. Onneksi suunnitelma sopi myös valmentajille ja joukkueen kilpailukalenteriin, joten kiirastorstaina suuntasimme taas perinteiseen honkalaisten pääsiäisenviettopaikkaan.

Tällä kerralla työmarkkinaväännöt aiheuttivat harmaita hiuksia joukkueen johdolle ja jännitystä tytöille. Matkalla ainakin paluureitti oli vaarassa pidentyä Pohjanlahden ympäriajeluksi ja jopa menomatkan onnistumista spekuloitiin tukilakon pelossa. Onneksi niissä hommissa järki voitti ja koripalloihmiset pääsivät iloisin mielin valkoisiin laivoihin.

Menomatkalla buffan jälkeisessä palaverissa käytiin läpi tärkeimmät asiat, joilla matka onnistuu ja kentällä saadaan aikaan sellainen tulos, mihin hyvä harjoittelu oli luonut edellytykset. Mieleen jäi ainakin, että voittamisen halu ei riitä – vastustajatkin haluavat voittaa – vaan tärkeintä on valmistautua voittamaan. Nukkua, syödä oikein, tehdä oheiset jne.

Södertäljessä ensimmäinen peli oli vasta 18:55, joten ehdimme hyvin majoittua, syödä sekä lounaan että päivällisen ja ulkoilla ennen illan ottelua.  Vastaan asettui BK Amager Pohjolan suurimmasta kaupungista Kööpenhaminasta. Pienen alkuhermoilun jälkeen tytöt saivat hengen päälle ja palloa koriin. Aggressiivinen puolustaminen tuotti ylivoimaisia vaikeuksia tanskalaisille, joten pelin päätteeksi taululla komeilivat tylyt voittolukemat 76-11.

Seuraavana aamuna ottelu Tukholman alueen parasta joukkuetta KFUM Uppsalaa vastaan alkoi jo klo 8:30. Vastassa oli ainakin muutava hyvin urheilullinen tyttö, mm.  turnauksen koritilaston ykkönen, ja aivan pelin alussa ottelu pysyi tulostaululla tasaisena.  Sitten eroa alkoi kertyä tasaisesti. Kovien fysiikkatreenien ansiosta joukkue pystyy ottamaan vastustajalta tilan pois ja riistoja saatiin jälleen muhkea määrä: 31 eli yksi per minuutti! Kun kakkosten heittoprosentti oli peräti  53 saatiin voitto hyvästä joukkueesta selvin lukemin 67-33.

Iltapäivällä vastaan asettui ”keräilyerien” jo hieman väsyttämä joukkue Luleåsta Gladan. Niinpä riistojen määrä kasvoi vielä edellisestä ottelusta ja vaikka heittoprosentti putosikin normaaliksi, Honka matkasi semifinaaleihin 73-21 voitolla. Gladanin riveistä ei edes turnauksen koritilaston kakkonen erottunut tässä pelissä, vaan Hongan tytöt jättivat hänet ja koko vastustajajoukkueen vähille tilastomerkinnöille.

Sunnuntain ohjelmassa oli vain yksi peli eli taistelu finaalipaikasta ja Tälje-hallin parrasvaloista. Scauttauksessa odotimme vastustajaksi asettuvan viime vuotisen semivastustajan BMS:n, mutta pieneksi yllätykseksemme vastustajaksi selviytyikin avausvastustamme BK Amager. Huolimatta siitä, että vastustaja oli jo kerran kaadettu reilusti tytöillä säilyi hyvä asenne peliin. Hyvä niin, sillä tällä kerralla vastustaja oli valmistautunut eikä lamaantunut kovan puolustuksen edessä. Tasoero joukkueiden välillä oli kuitenkin selvä ja tuloksena hieno 71 – 27 voitto Hongan tytöille.

Pelin jälkeen kannustimme Hongan T03 tytöt Scaniavoittoon nuorimmassa ikäluokassa. Pikkusiskojen onnistuminen antoi sopivasti latausta seuraavan aamun finaaliin rakasta vastustajaamme HNMKY:ta vastaan. Namikahan oli raivannut tiensä finaaliin aikalailla samoin tuloksin kuin mekin eli tiedossa oli tuima taisto. Koska finaali oli aikaisin, oli nukkumaanmenokin jo ”iltauutisten aikaan”. Sitä ennen valmentajat kertasivat muutaman tärkeimmän asian seuraavan aamun peliin.

Maanantaiaamu valkeni lupaavan aurinkoisena ja tytöt olivat pirteänä aamiaisella ja kuuden jälkeen. Sitten Tälje-hallille ja normaali valmistautuminen otteluun. Pientä jännitystä oli toki ilmassa, kun avauspallo nousi klo 8:00, mutta kaikesta näki, että tytöt olivat valmiita pelaamaan. Heti ensimmäisestä huokkäyksestä sujahti kolmonen sisään!

Namika oli tutun kova joukkue ja vaikka puolustimme hyvin, upposi palloja omaan korisukkaamme.  Pahimmillaan olimme häviöllä 15-20. Omatkin hyökkäyksemme ja heittomme toimivat ja puoliajalle menimme runsaskorisessa ottelussa kahden pisteen johdossa 32-30.

Viiden minuutin tauko olikin tällä kerralla minuutin parin mittainen ja valmentajilta jäivät asioiden kertaamiset lyhyeen. Onneksi tytöt ovat fiksuja ja aiemmat opit olivat jo hyvin mielessä. Niinpä sovittu puolustustyöskentely alkoi tuottaa tulosta ja Namikan korinteko loppua. Omakin tahtimme hyökkäyspäässä vähän hyytyi, mutta pikkuhiljaa eroa saatiin vajaaseen kymmeneen pisteeseen. Namika kokeili paikkaprässiä, mutta tytöillä olivat koripallon perusasiat hyvin mielessä ja prässi purkautui helpohkosti. Pienen hermoilun myötä emme kuitenkaan rankaisseet ylivoimalla niin paljoa kuin olisimme tavallisessa sarjapelissä tehneet, joten ottelua ei saatu vielä ”taputeltua”.

Omat korintekomme hyytyi 42 pisteeseen. Ei Namikakaan juuri osunut, mutta kolkki 9 metristä ja vapari toi vastustajat jo 4 pisteen päähän. Sitten helpottava playback hyökkaysajan jo huvetessa ja upea rebound-heittokori vei meidät 8 pisteen karkumatkalle. Lopussa ei Namikalla ollut enää aseita voittomme uhkaamiseen ja tytöt pääsivät tuulettamaan makeaa 48-43 voittoa!

Onnittelut tytöille voitosta! Upea turnaus, pelaaminen joukkueena kaikki yhden ja yksi n kaikkien puolesta toi ansaitun tuloksen. Tyttöjä oli loukkaantuneena ennen turnausta kolme ja neljäskin pelaaja kipeänä kaksi viimeistä peliä. Sekään ei pelaavien keskittymistä heikentänyt, menimme eteenpäin sillä kokoonpanolla, joka oli käytettävissä emmekä sortuneet voivotteluihin.

Hongan tytöistä Scaniaviisikkoon valittiin ansaitusti laitahyökkääjäksi Susanna Rentto ja vitospaikalle Ella Nevasalo. Onnittelut Susalle ja Ellalle! Hongan vahvuus oli kuitenkin joukkueen tasaisuus, esim. korintekotilastossa sijat 6, 7 ja 8 ja monia tyttöjä kärkipäässä. Puhumattakaan tärkeimmästä eli joukkuepuolustuksesta, missä joukkue on yhtä vahva kuin heikoin lenkki – mitä ei Hongalla ollut! Scaniaviisikon valinta on valmentajille haastavaa ja varmasti monen honkalaisen nimet vilahtelivat äänestyspapereissa.
Ja onnittelut valmentajille! Kaikki meni juuri niin kuin pitikin ja tytöt toteuttivat hyviä pelisuunnitelmia. Tiedossa on, että varastoonkin jätettiin asioita, joten vastustajia emme jatkossakaan päästä helpolla.
Lopuksi kiitokset tukijoukoille ja etenkin matkan järjästäjälle Miisulle!
Sitten parin aluesarjamatsin kautta matkaamme T01-smlopputurnaukseen… siitä sitten lisää jo ennen vappua!