17-vuotiaat tytöt Suomen mestareiksi: ”Joukkue ei missään vaiheessa luovuttanut”

Hongan 17-vuotiaiden tyttöjen joukkue taisteli vaiherikkaan kauden päätteeksi Suomen mestareiksi 2021-22. Finaalisarja Espoo Basket Teamia vastaan oli äärimmäisen tasainen ja kaksi mestaruuteen vaadittua voittoa irtosi vaan pisteen eroilla naapuriin. Kauden aikana joukkue voitti 15 ottelua ja kärsi kahdeksan tappiota. Haastattelussa ikäluokan päävalmentaja Tuomas Rahkonen.

Nyt kun viimeisen finaalin jälkeen on saanut nukkua yhden yön ja istuu alas miettimään mennyttä kautta, millaisena se näyttäytyy?

Sukkaa leikattiin Espoonlahden urheiluhallilla 12.4.22

”Kausi oli aikamoista vuoristorataa. Tuloksellisesti hyvän alun jälkeen kohdalle osui haasteita ja vaikeampia jaksoja. Kokoonpano vaihteli paljon ottelusta toiseen, tämä oli toki tiedossa jo etukäteen. Viikkotasolla harjoittelimme tosi vähän yhdessä, kun vanhemmat kuuluivat 19-vuotiaiden harjoitusryhmään ja nuorempien kotiryhmä taasen oli 16-vuotiaat. Silti nais- ja tyttöpuolen lisääntyneen yhteistyön myötä pelaajien liikkuminen ryhmien välillä helpottui, ja saimme näin pelaajille sopivia haasteita läpi kauden. Moni sarjan pelaajista on päässyt jo kokeilemaan siipiään 19-vuotiaiden sarjoissa ja naisten divarin puolella, jopa Korisliigassa. Ehkä kokemukset kovemmista kilpailuympäristöistä auttoivat lopulta kauden ratkaisupeleissä.”

Mitkä ominaisuudet valmentajan silmin sitten tekivät tästä joukkueesta sellaisen, että kausi saatiin päättää kirkkaimpaan mitaliin?

”Niitä on ehdottomasti sitkeys ja uskomaton ilmapiiri joukkueen sisällä. Playoff -paikka varmistettiin vasta viimeisillä kierroksilla, ja pudotuspeleihin päästiin lähtemään 4. sijalta haastamaan altavastaajana. Meillä oli tosi onnistunut valmistautumisjakso, ja kaikki mukana olleet olivat valmiit laittamaan joukkueen edun oman edun edelle. Olimme jokaisessa playoff-pelissä häviöllä, useammassa jopa yli 10 pisteen takamatkalla. Joukkue ei missään kohtaa luovuttanut, vaan aina kaivoi itsensä rinnalle ja ohi. Meidän penkillä olleilla pienemmän roolin pelaajilla oli aivan uskomattoman tärkeä rooli tässä!”

Tämä valmennusstaffi kertoo paljon Hongan valmennuskulttuurista. On kokemusta ja nuoruuden intoa samassa paketissa, lopputuloksena 17-vuotiaiden SM-kultaa! Harri Jokela aloitti valmennusuransa vuonna 1975, jolloin Tuomas Rahkonen ja Olivia Eklund eivät olleet edes syntyneet. Honkaan Harri tuli vuonna 2003. Tällöin Tuomas 15-vuotiaana honkalaisjuniorina kolkutteli U16-maajoukkueen portteja, jossa Harri oli päävalmentajana. Vuonna 2007 Harri otti vastuulleen Hongan 96-tytöt, jossa 11-vuotias Olivia pelasi. Tänä päivänä päävastuun Hongan 17- ja 16-vuotiaissa kantaa nuorisokaarti Tuomaksen johdolla, mutta korvaamattomana tukena ja apuna toimii kaiken kokenut ja nähnyt Harri, jolla huhujen mukaan on plakkarissa ’jotain 100 play offs sarjaa’.

Honka eteni altavastaajan asemasta finaalisarjaan jopa hieman yllättäjänä puhtaalla pelillä ja pudotti Lahti Basketballin, joka oli hävinnyt runkosarjassa vain kerran. Finaalivastustajaksi asettui Espoo Basket Team ja sarjasta tuli äärimmäisen tasainen. Ensimmäisen kohtaamisen EBT vei selkein lukemin ja seuraavat kaksi Honka pelasi selkä seinää vasten. Molemmat jälkimmäiset taistot honkalaisnuoret veivät yhdellä pisteellä. Ottelusarjasta ei tasaisempaa olisi siis voinut muodostua.

Voitokkaasti päättynyt kova finaalisarja naapureita vastaan melkoisen yleisöryntäyksen siivittämänä. Millaisia ajatuksia siitä?

”Ensimmäisenä kiitos EBT:lle hienosta ottelusarjasta. Mestaruus ei tullut helpolla, kuten tuloksista voi päätellä. EBT:llä on hieno joukkue, jolla on valoisa tulevaisuus edessään. Finaalitapahtumat olivat upeita. Espoolainen korisyleisö löysi katsomoihin, ja tunnelma kaikissa kolmessa pelissä oli aivan uskomaton. Myös molempien seurojen nuorempia junioreita oli löytänyt katsomoon kannustamaan omiaan ja pitämään meteliä yllä. Kiitos koko joukkueen puolesta kaikille faneille, niin nuorille kuin vanhemmillekin upeasta tuesta läpi kauden ja pudotuspelien!”

”Lisäksi erityinen ’point the passer’-ele Hongan valmentajille. Läpi pudotuspelien videoita on katsottu yhdessä hallilla, ja apua ja tukea on ollut tarjolla enemmän kuin sitä pystyy vastaanottamaan. Tätä mestaruutta ei voitettu yksin” Rahkonen heittää lopuksi.

Mestaruusjoukkueen kokoonpano kaudella 2021-22

0 Fanny Martola
1 Emma Ristola
3 Christel Sipilä
5 Heli Lehto
8 Sofia Pakkala
10 Minttu Merikari
12 Heidi Asikainen
13 Olivia Saarelainen
14 Anni Katajavuori
18 Saana Silvennoinen
20 Tiia Tervonen
21 Khira Harju
22 Katariina Tanhuanpää
27 Nea Norhomaa
28 Enni Ahervuo
29 Ada Tyrni
32 Kelly-Angela Käärson
33 Emilia Björklund
34 Ella Muhonen
35 Helmi Neuvo
41 Reetta Nieminen
44 Stella Jokela
45 Emilia Koivisto
64 Anni Juusela
65 Milla Timonen
75 Anna Pakarinen
77 Heta Kosunen

Valmentajat:
Tuomas Rahkonen
Olivia Eklund
Harri Jokela