16-vuotiaiden tyttöjen syyskauteen mahtui haasteita ja menestystä

Tapiolan Hongan 16-vuotiaissa tytöissä pelataan SM-sarjaa kahdella tasaisella joukkueella. Syyskauden aikana ikäluokassa on kamppailtu loukkaantumisten kanssa, mutta Honka Green ja White sijoittuvat siitä huolimatta sarjataulukossa kolmen parhaan joukkoon. 

16-vuotiaat tytöt jaettiin kauden alussa kahteen tasaiseen ryhmään ja molemmat joukkueet pääsivät karsinnoista puhtaalla pelillä SM-sarjaan. Tasaiseen jakoon päädyttiin 02- ja 03-tyttöjen osalta, jotta valmennus sai taattua suuremmalle joukolle oikean harjoitus- ja peliympäristön. Kauden aikana 11 tyttöä on myös viikoittain treenannut 19-vuotiaiden tyttöjen kanssa ja pelannut vanhempien kanssa valtakunnallista 1-divaria tai SM-sarjaa.

Laura Väisänen Hongan 16-vuotiaat tytöt. Kuva: Sonja Herrala

Nyt kevätkaudelle siirryttäessä Honka Green sijoittuu 16-vuotiaiden SM-sarjassa toiseksi seitsemällä voitolla yhdeksästä ottelusta ja White kolmanneksi kuudella voitollaan. 03-tytöt pelaavat SM-sarjan lisäksi myös kansainvälisillä kentillä EGBL-liigaa ja joukkueenjohto etsii 02-ikäluokalle samoille viikonlopuille turnauksia. Tammikuun puolessa välissä 02-tytöt matkaavat Unkariin kansainväliseen turnaukseen ja vuotta nuoremmat EGBL-osaturnaukseen Latviaan.

Vaikka pelillisesti kausi on mennyt mainiosti, on syksyyn mahtunut myös haasteita. Ikäluokan päävalmentaja ja pitkän valmennuskokemuksen omaava Klaus Rauhansalo kertoo runsaiden loukkaantumisten sekoittaneen alkukautta.

”Syyskauden suurin haaste on ollut loukkaantumiset. Kymmenen eri pelaajaa on ollut erinäisten loukkaantumisten vuoksi pois rosterista. Heistä kolme ei ole pystynyt pelaamaan yhtäkään peliä koko syksyn aikana” Rauhansalo kertoo.

Tilanne oli pahimmillaan akuutti, mutta nyt tunnelin päässä näkyy valoa ja kova työ kuntoutuksen saralla tuottaa tulosta.

”Pahimmillaan tilanne oli lokakuun lopussa, jolloin jouduimme siirtämään yhden Greenin pelin kun emme saaneet jalkeille kuutta tervettä pelaajaa. Panostamme fysiikkaharjoituksissa todella monipuoliseen harjoitteluun, mutta siitä huolimatta nyt voi sanoa etten ole vastaavaa määrää epäonnea loukkaantumisten osalta nähnyt 20-vuotisen valmennusurani aikana.”

”Nyt kevätpuolikkaalle siirryttäessä tilanne näyttää kuitenkin valoisammalta ja olemme saamassa kolme pitkäaikaisloukkaantunuttakin tammikuun aikana takaisin riviin auttamaan joukkueita kevään tärkeissä peleissä.”

Kevätkaudelle on asetettu selkeät tavoitteet ja kansainvälisiä pelejä nähdään myös Espoossa

Henna Sandvik Hongan 16-vuotiaat tytöt. Kuva: Sonja Herrala

”Kevätkauden tärkein tavoite on pitää tytöt terveinä, kehittää heidän fysiikkaansa ja taitoa, jotta pystymme haastamaan kauden lopussa molemmilla joukkueilla sarjan muut kärkijoukkueet – erityisesti HNMKY:n ja Pyrinnön. Tavoittelemme kahdelle joukkueelle paikkoja neljän parhaan jengin joukkoon ja sitä kautta taistelua kirkkaimmista mitaleista SM-sarjassa” päävalmentaja niputtaa.

EGBL-sarjan Superfinaali järjestetään keväällä ensimmäistä kertaa Suomessa ja järjestäjänä toimii Tapiolan Hongan 03-tytöt. Ottelut pelataan huhtikuussa Honkahallilla. 02-tytöt pelaavat samaan aikaan joko Espanjassa tai Ruotsissa. Kansainvälisiltä kentiltä haetaan kovuutta ennen SM-sarjan ratkaisupelejä.

Ikäluokasta vahva edustus maajoukkuepaidoissa

SM-sarjajoukkueiden 26 tytön ryhmästä 17 on syyskaudella ollut eri maajoukkueleireillä (All Star tai WU16). Tänään päättyvässä Baltic Sea Cupissa honkalaisista Suomea edusti viisi pelaajaa: Alexandra Ailus, Telma Hakala, Susanna Rentto, Laura Väisäne ja Henna Sandvik. WU16-joukkue voitti turnauksen kolmessa ottelussaan Latvian sekä Ruotsin ja hävisi Virolle. Honkalaisnuoret pelasivat erinomaisen turnauksen.

Tarkemmat tulokset ja tilastot Baltic Sea Cupista TÄÄLTÄ.

”Valmennusstaffi on erittäin ylpeä, että on saanut olla mukana menneenä syyskautena näiden nuorten urheilijanpolun kehittäjinä, tukijoina, rajojen määrittäjinä sekä kannustajina. Uskon, että kevät tulee näyttämään, että haasteiden kautta onnistuminen tulee tuntumaan entistäkin paremmalta!” Rauhansalo lisää lopuksi.

16-vuotiaiden tyttöjen kausi SM-sarjassa jatkuu tammikuussa. Seuraavat kotiottelut:

28.1 klo 13.30 Honka White – HNMKY
28.1 klo 16.00 Honka Green – HNMKY

Tervetuloa kannustamaan nuoria Honkahallille!