14-vuotiaille tytöille ja pojille SM-hopeaa

2004
14-vuotiaiden Suomen mestaruudet ratkottiin tuttuun tapaan Kisakallion Susi Training Centerissä pelatussa lopputurnauksessa. Hongalta pojista mukana Honka 2 ja tyttöjen puolella 2004-syntyneet tytöt, 05-tyttöjen pelatessa samaan aikaan EGBL Superfinaaleissa Latvian Riikassa.

Poikien kaulaan SM-hopeamitalit

Honka 2 –joukkue pokkasi kaulaansa hopeiset mitalit 14-vuotiaiden poikien SM-sarjasta. Finaalin voittoon rymisteli Tampereen Pyrintö (Pyrintö White), jonka vahva fyysinen peli ratkaisi mestaruuden lopulta selkein 84-49 lukemin. Hongan Viljami Vartiainen palkittiin lopputurnauksen arvokkaimpana pelaajana.

Turnauksen finaali oli läpi ottelun tamperelaisten vahvaa hallintaa. Pyrinnön 15 pisteen taukojohto (39-24) ei vielä ollut ratkaisevan suuri, mutta kun kolmannen neljänneksen avausminuutit menivät honkalaisittain ilman pisteitä, pääsi Pyrintö viemään tuon kymmenminuuttisen peräti 30-9. Huolimatta ratkaisevan suuresta johdosta Honka esitti vielä viimeisellä kympillä taistelutahtoaan, ja pettymys näkyi vasta ottelun päätyttyä.

Huolimatta finaalitappiosta, Honka 2 pelasi hienon kauden. Kahdeksan ottelun runkosarja sujui tappioitta. Tie finaaliinkin sen sijaan oli mielenkiintoinen. Erikoisin anekdootti on se, että vielä lopputurnauksen alkusarjan ottelussa lauantaiaamuna Honka 2 kaatoi Pyrinnön peräti 42 pisteellä! Turun NMKY taipui lauantai-iltana vain pisteellä.Sunnuntaiaamun välierä MuKi Basketia vastaan muodostui myös todelliseksi jännitysnäytelmäksi. MuKi karkasi ottelun avausneljänneksellä jo reilun kymmenen pisteen päähän, mutta Honka kuroi eron kiinni ja pääsi puoliajalle pisteen johdossa 30-29. Noin kolme ja puoli minuuttia ennen ottelun loppua Hongan johto oli jo 8 pistettä, mutta niin vaan MuKi nousi onnistumisillaan ja tarkalla vapaaheittopelillä pisteen päähän (56-55) kun peliä oli jäljellä 53,5 sekuntia. Hongan voittopisteet heitti 6,9 sekuntia ennen loppua Viljami Vartiainen. Tämän jälkeen munkkalaiset ottivat aikalisän, mutta vaikeasta asennosta lähtenyt kolmonen jäi rautoihin, eikä jatkoaikaa tarvittu.

Ikäluokan päävalmentaja Niko Nyholm kehuu omiaan ahkeruudesta.
”Ennakkoon tiedettiin, että lopputurnauksesta tulee tasainen. Saatiinkin hyvä startti ja edettiin lohkoykkösenä välieriin. Semifinaali MuKi:a vastaan oli meiltä hyvä kasvutarina, alkuvaikeuksista voittoon! Finaalissa Pyrintö tällä kertaa parempi” Nyholm summaa.

”Koko viikonlopun aikana nähtiin ahkeruutta kentällä. Koettiin paljon onnistumisia, uskottiin omaan konseptiin ja saatiin palkinnoksi hopeaa. Tämä on oikein hyvä välietappi matkalla kohti seuraavia ennätyksiä!”

Hongalla oli 14-vuotiaiden poikien SM-sarjassa kaksi joukkuetta. Hopeaa voittaneen Honka 2 –joukkueen lisäksi toinen Honka koostui 2004-syntyneiden poikien lisäksi valtaosin 2005-syntyneistä pojista. Tälle joukkueelle sarja tarjosi arvokasta oppia tulevaisuutta ajatellen.

Kauden aikana mukaan 2004-05 –ikäluokkaan on tullut peräti 19 uutta peluria, jonka lisäksi useampi kokeilija on käynyt testamaassa kiinnostustaan koripalloon. Yhteensä 87 pojan ikäluokka on pelannut kauden aikana SM-sarjan lisäksi poikien Baltian liigaa (BBBL) U14 ja U13 –sarjoissa sekä Koripalloliton Eteläisen alueen 14-vuotiaiden divisioonia yhteensä kuudella joukkueella.

Kausi jatkuu vielä BBBL Superfinaaleilla toukokuun lopussa.

14-vuotiaiden tyttöjen finaalin espoolaistaisto päättyi honkalaisittain hopeaan

Ensimmäisen pelin yli 30 pinnan voitto sarjan oman alkulohkon puhtaalla pelillä voittaneesta Feeniksistä antoi hyvän lähdön turnaukselle. Hyvä koriero, korkea itseluottamus ja laaja pelaajamateriaali kantoivat mukavasti myös aikaisempien tulosten valossa ehkä hieman yllättävänkin isonumeroisiin voittoihin Peli-Karhuista ja Tampereen Pyrinnöstä.

Välierässä kaatui Helmi luvuin 80-62 tunteikkaassa ja aaltoilevassa pelissä. Finaalissa EBT osoittautui edelleen pelaajamateriaaliltaan vaikeaksi rastiksi ja loppulukemat kirjattiin 49-67. Joukkueen koko syys- ja kevätkauden yhteensä neljästä SM-sarjatappiosta kolme tuli juuri nimenomaan EBT:tä vastaan. Finaalin MVP:nä palkittiin Venla Ulander.

2004-tyttöjen valmentaja Juha-Pekka Sipponen tiivistää kautta:

”On syytä olla tyytyväinen SM-sarjaan tulokseen. Tavallaan se oli yllätys ja tavallaan ei. Joukkue on harjoitellut viimeiset kaksi kautta varsin johdonmukaisesti. Sarjapeleissä on kierrätetty laajaa pelaajarinkiä ja ylimääräisiä kovia harjoituspelejä on haettu kaikista mahdollisista suunnista, vanhemmista sarjoista, koti- ja ulkomailta sekä poikajoukkueilta. Välillä on tullut nenään aika rumastikin, mutta koko ajan on pystytty pelaamaan enemmän ja enemmän omalla kollektiivisella pelitavalla ja leveällä pelaajaringillä” valmennus avaa.

”Merkkejä menestyksestä oli jo syksyllä Delfin Basketin ja Tallink-turnauksen kutsusarjan voittojen myötä. Vaikka mestaruus jäi tällä kertaa saavuttamatta niin aina on hienoa olla vielä kentällä sarjan viimeisessä pelissä.”

2005-tytöille arvokasta kokemusta ja 8.sija EGBL Superfinaaleista (U13)

Kaudella 2017-18 ikäluokassa haettiin kovia vastuksia EBL – U13- tyttöjen sarjasta (European Girls Basketball League), joka tänä vuonna täytti pyöreät 20 vuotta. Joukkue reissasi kauden aikana Viroon, Tsekkeihin, Puolaan ja Latviaan. Sarjan Superfinaaliturnaus pelattiin menneenä viikonloppuna Riikassa.

”Kaikki pelaajamme palkittiin ruhtinaallisesti Superfinaaleissa, vaikka sijoitus oli vasta 8. 16-joukkueen sarjassa. Turnauksen voiton vei ansaitusti Valko-Venäjän Prinemanie-SDJSOR Nr.7. Kaikkia muita vastaan pelasimme suhteellisen tasaisia otteluita sarjan 20 pelin aikana” valmennuksesta kuvaillaan.

”Tytöt saivat arvokasta kokemusta siitä, miten kansainvälisellä tasolla kamppaillaan palloista ja juostaan täysillä päästä päähän” toteavat valmentajat Anja Suomalainen ja Harri Jokela yhteen ääneen.

”Nyt aiomme harjoitella kovaa kesällä mm. Serbiassa järjestettävällä 10-päivän leirillä, jotta pääsemme ensi kaudella parantamaan suoritustamme” valmentajat lisäävät.

Tämän kauden muita pelillisiä saavutuksia olivat mm. Ricoh-turnauksen vuotta vanhempien sarjan finaaliin pääsy kovaa Feeniksiä vastaan sekä eteläisen alueen vuotta vanhempien 1. divarin finaaliin pääsy 2004-tyttöjen tuoretta Suomen mestaria EBT:tä vastaan.