06-tyttöjen menestyksekäs matka Ruotsin pääsiäisturnauksiin

Hongan minitytöt osallistuivat pääsiäisenä kahteen turnaukseen: Kaksi 06-tyttöjen joukkuetta – vahvistettuna muutamalla 07-tytöllä – osallistuivat toistamiseen Stadium Cupiin Norrköpingissä, kolmas joukkueemme osallistui Scania Cupiin Södertäljessä, jossa 06-vuotiaat olivat tämän vuoden nuorin sarja. Turnausten ollessa samalla aikataululla lähdimme yhdessä matkaan 27 tytön, neljän valmentajan ja 31 vanhemman sekä sisaruksen voimin.  

Ruotsiin lähdettiin laivalla Turusta torstai-iltana, jotta ehdimme ajoissa paikalle perjantain ensimmäisiin aamupeleihin. Tytöt olivat jo tottuneina turnauskävijöinä ja laivamatkustajina pelkästään intoa ja iloa täynnä reissuun pääsemisestä. Ilta laivalla meni nopeasti buffassa syödessä, sitten olikin aika valmistautua heräämiseen kukon laulun aikaan klo 5. Perinteisesti tytöt sekoitettiin laiva- ja hotelliyöpymisiin taas sekaisin, joka näkyy erinomaisena joukkuehenkenä – jokainen on hyvä kaveri toiselle tytölle.

Anniksen ohjeita

Scaniassa sarjaan osallistui kuusi joukkuetta: Hongan lisäksi isäntäjoukkue SBBK Ruotsista sekä neljä tanskalaista joukkuetta BMS Herlev, Hörsholm, SISU ja Åbyhöj. Pelimuotona kaikki samassa lohkossa, yksinkertainen sarja ja kaksi parasta finaaliin. Tanskasta oli mukana neljä sarjan viidestä parhaasta joukkueesta, joten Tanskankin panos oli maan parhaimmistoa. Jokaisessa turnausjoukkueessa oli pituutta ja voimaa, eli fyysisesti oli haastetta peleissä tarjolla.  

Södertäljen paikallisjoukkue SBBK tuli vastaan ensimmäisenä, Honkaa ei laivamatka ja aikainen aamu jäädyttänyt vaan taululle lyötiin hyytävät lukemat 79-7 Hongalle. Tiukka puolustus, apu ja avunapu olivat aina yhtä yllättäviä puolustuksessamme SBBK:lle, ja kun pallo liikkuu tytöltä toiselle hyökkäyksessä,  runnoivat tytöt kovat lukemat taululle avausottelussa.

Vauhtia pelikentällä

Perjantain toisessa ottelussa pelattiin tulevaa finaalivastustajaa BMS Herleviä vastaan, joka olikin meille pisteiden valossa turnauksen tiukin ottelu, voitto meille kuitenkin 62-26. Herlevin pelityyli oli astetta kovempi ja aggressiivisempi, mutta honkalaisten kontrolloitu joukkuepeli hyydytti tanskalaiset täysin. Herlevin vaihtopenkillä oli tuskaisia ilmeitä pelaajilla sekä valmentajilla kun Hongan tyttöjen pelitaidot alkoivat käydä selväksi. Honkalaisvalmennus pyöritti rosteria tasaisesti läpi ottelun pelin tason pysyessä koko ajan samana – kuten tapahtui koko turnauksen ja kaikkien matsien ajan. Lauantaina pelattiin kaksi ja sunnuntaiaamuna viimeinen kolmesta Tanskanmatsista, ottelut olivat joukkuepelin ja pelikontrollin näytöstä (Honka-Hörsholm 62-18, Honka-SISU 68-20 ja Honka-Åbyhöj 90-23). Tytöt onnistuivat näissä otteluissa harjoitelluissa uusissa hyökkäyspään kuvioissa, kuten palloscreen meni monta kertaa sukkana läpi puolustuksen ja kirvoitti isot kannustushuudot.  

Finaali pelattiin su iltapäivällä legendaarisessa Täljehallissa päivän ensimmäisenä finaalina. Perinteisesti Täljehalli oli muutettu finaaleihin kahdesta kentästä yhdeksi isoksi halliksi isoilla katsomoilla. Parisataa katsojaa, pelaajaesittelyt, valot ja kommentaattori eivät ainakaan näkyvästi jännittäneet meidän tyttöjä missään vaiheessa. Hongan tasainen peluutus jatkui ja näkyi onnistumisina jokaiselta tytöltä, moni tyttö paransi peliä turnauksen edetessä ja esitti turnauksen parastaan finaalissa – niin kuin pitääkin! Omat kannustusjoukot pitivät hallissa tunnelmaa yllä, rummut ja huudot saivat monta kertaa tytöille hymyn huulille. Honka voitti finaalin ja Scania Cupin tuloksella Honka-Herlev 70-24. Mestaruus Suomeen ja Hongalle! Hieno suoritus, vaikka tasoero oli selkeästi iso eikä haastajia tällä kertaa Scaniasta saatu.

Turnauksen pistekärki oli Emma Ristola, joka nakutti satavuotiaan Suomen kunniaksi 100 p. kuudessa ottelussa. Finaalipelissä Hongan parhaimmaksi palkittiin Ada Tyrni, All-Stars –viisikkoon pääsivät Emma Ristola, Heli Lehto, Andrea Vanting/Herlev, Laura Lind Pedersen/Åbyhöj ja  Emilie Borges Michaelsen/Hörsholm. Historiankirjoihin merkitään turnauksen Scania Queeninä Emma Ristola. Honkalaisia valmensivat Annis Aarnio ja Anu Hausen sekä pelaajat Ada Tyrni, Alisa Ilomäki, Emilia Koivisto, Emma Ristola, Heli Lehto, Kerttu Huhtala, Linnea Leikkonen, Senja Reinikainen ja Stella Jokela 

Huomioita turnauksesta:

Turnauksen jokainen peli jokaisesta hallista näkyi suorana streamina kotisohville Suomeen 19 € maksulla. Näin aika moni pystyi seuraamaan kaikki ottelut livenä hyvätasoisen videokuvan kanssa. Finaali olikin sitten kerrassaan upeasti streamattu nettikatsojille; tarjolla oli loistavalaatuista kuvaa kahdella TV-kameralla kahden selostajan selostaessa ottelua, asiaankuuluvin hidastuksin ja highlightien kanssa höystettynä. Turnauskanavalle tehtiin tytöistä myös pari haastatteluvideota. Kun matsin katsoi uudestaan su-iltana hotellissa, niin ihmetyksen ja ihastuksen määrä oli suuri, selostajat jopa olivat tehneet taustatyötä ja tiesivät joukkueista ja tytöistä paljon. Kuin olisi seurannut naisten arvoturnausta telkkarista, Bra Gjort Scania Cup!!! 

Pelit menivät loistavasti ja kun lisäksi kukaan ei loukkaantunut, voidaan olla tyytyväisiä lopputulokseen. Tytöiltä jäi matkasta hihaan varmasti monta mukavaa muistoa yhteisistä leikeistä ja hetkistä, sekä näkyvimpinä Squeezy-pehmolelut, jotka ostettiin koko joukkueen voimin sekä uudet lämppähypyt ja yhteishuudot, jotka kopioitiin muilta joukkueilta omaan käyttöön. Tyttöjä haastatellessa maanantaina laivamatkalla parhaimpina asioina jäi mieleen hieno finaali ja hyvät tuomarit sekä eritoten yhdessäolo läpi turnauksen. Runsas vapaa-aika kului korttia pelaten, kaupungilla shopaten ja yhdessä hauskaa pitäessä. Södertäljessä paistoi koko pääsiäisen aurinko, tämä tarttui vahvasti matkalaisiin mukaan ja matkan positiivisella energialla jaksaa taas pitkään! Tästä hyvä jatkaa kotosarjoja loppuun ja kohti aluefinaaleja.

 

Teksti: Riku Jokela

Kahden joukkueen voimin Norrköpingissä pelattu Stadium Cup on ikuistettu perinteisten otteluraporttien sijaan vauhdikkaaksi videoksi, mukana myös pätkä Scanian finaalista.
Kuvaaja: Juha Meronen