Hongan miehet yhdentoista ottelun voittoputkessa

Tapiolan Hongan miesten edustusjoukkue kasvatti voittoputkensa miesten divari B:ssä jo yhdentoista ottelun mittaiseksi ja jatkaa sarjakärjessä puhtaalla pelillä. Viikonloppuna kaatui ensin lauantaina vieraskentällä HNMKY ja sunnuntaina kotiyleisön edessä PuHu Juniorit. Kuten Hongan sentteri Tero Laitinen Twitterissä kirjoitti, kuuluu koripallomaailman kuumin kysymys: kumpi häviää ensin, Golden State Warriors vai Tapiolan Hongan miehet.

Tero Laitinen oli Hongan avainpelaaja lauantaina Namikaa vastaan.

Lauantaina Malmilla HNMKY:a vastaan peli pysyi Hongan hallinnassa alusta saakka, eikä kotijoukkue johtanut ottelua kertaakaan. Silti Honka ei pystynyt antamaan lopullista iskua, vaan Namika tuli useampaan otteeseen takaisin iskuetäisyydelle Hongan pienen irtioton jälkeen. Vielä kolmannen neljänneksen lopulla kotijoukkue kävi viiden pisteen päässä, tilanteessa 49-54. Tämän jälkeen ottelun honkalaishahmo Tero Laitinen upotti kahdeksan pistettä putkeen ja vierasjoukkue sai eron yli kymmeneen pisteeseen ennen viimeistä neljännestä. Lopullinen irtiotto tuli neljännen jakson alkuun ja Honka vei sarjapisteet lopulta 63-81 voitolla.

• Ilahduttavaa oli se, että onnistuimme koko joukkueen voimin hakemaan 19 hyökkäyslevypalloa ja pakottamaan 26 menetystä omaa seitsemää menetystä vastaan. Vaikka viimeistely ei tänään ollut parhaimmillaan, niin saimme ilmaan edellisistä johtuen 27 pelitilanneheittoa ja 14 vapaaheittoa vastustajaa enemmän. Siinä on kohtalaisen mukavat työluvut lähteä operoimaan hyökkäyksessä, Hongan päävalmentaja Ville Neva kertasi.

Hongan tehopelaaja lauantaina oli Laitinen, joka teki 25 pistettä ja nappasi 4 levypalloa. Toni Svärd tehtaili 11 pinnaa voittajille.

• Tero Laitinen pelasi vakuuttavan pelin korin alla naruttaen nuorempia vastustajia hyökkäyskorilla, nautiskeli kavereiden tarjoiluista ja sitten vielä suojeli omaa korinalustaa isosti. Toni Svärd pelasi todella vakuuttavan pelin erityisesti hyökkäyspään suoraviivaisuudellaan. Erityisesti tämä suoraviivaisuus tuli esiin todellisella neljän takamiehen viisikolla pelatessa (Svärd-Halme-Haapanen-Järvinen-Sirola). Jesse Haapaselta aggressiivista hyökkäämistä kohti koria, joka helpotti joukkueen hyökkäyspelaamista ja Lasse Gummerukselta todella fyysinen toinen puoliaika vähän passiivisen alun jälkeen. Miehekästä korillemenoa ja levypallopelaamista, Neva sanoi.
Kapteeni Viljami Vanjoella on iso rooli Hongan joukkueessa.

Sunnuntaina Honka sai vastaansa hyvän alkukauden pelanneen PuHu Juniorit. Vierasjoukkue laittoikin ennakkoluulottomalla pelillään Hongan ahtaalle alusta saakka. Kun lauantaina johtoasema pysyi koko ottelun Hongalla, vaihtui sunnuntaina johtoasema peräti yhdeksän kertaa. Ratkaisevan eron Honka iski lauantain tapaan neljännen jakson alussa. PuHun Antti Heiskasen kavennettua lay-upillaan tilanteeksi 50-48, kuittasi Honka neljällä peräkkäisellä lay-upilla sekä Topi Halmeen kolmosella ja pakotti PuHun aikalisälle tilanteessa 61-51. PuHu pääsi vielä parhaimmillaan viiden pisteen päähän, mutta rutinoitunut Honka ja etenkin illan parhaana palkittu Panu Vertio pitivät huolta, että Hongan voittoputki kasvoi 11 ottelun mittaiseksi. Vertio teki Hongan illan viimeiset 10 pistettä.

• Vauhdikkaan ja fyysisen Namika-ottelun jälkeen oli odotettavissa vielä vauhdikkaampi ja joiltain pelipaikoilta vieläkin fyysisempi PuHu Juniorit vastaan. Oli selvää, että ratkaisun avaimeksi nousee, miten saamme omat energiatasomme riittävän ylös koko 40 minuutin ajaksi. Ottelun teemana olikin ”grind it out”. Valitsimme puolustuksessa vähän konservatiivisemman tavan, jotta saataisiin vastustajan vauhdikkaat 2-paikan pelaajat ja pick n pop –actioneita palloscreeneissä käyttävän sentterin kuriin. Se teki meistä ajoittain liiankin passiivisia ja antoi vastustajalle mahdollisuuden juosta kenttää laadukkaasti. Lisäksi olimme hetkittäin valitettavan pehmeitä irtopalloissa. Tänään emme varmastikaan olleet parhaimmillamme ja osa kunniasta ehdottomasti kuuluu vastustajalle, mutta kaikkein hienointa tässä voitossa on se, että voiton avaimet neljännellä jaksolla ovat meidän pelaamisen ytimissä. Lisäsimme Toni Svärdin upean esimerkin ja johtamisen avulla aktiivisuutta puolustuksessa, jonka ansiosta otimme stoppeja. Tämän jälkeen saimme vihdoin neljän takamiehen nopean hyökkäyksen toden teolla käyntiin ja juoksimme neljännellä jaksolla helppoja koreja eron kasvattamiseksi, päävalmentaja Neva pohdiskeli tyytyväisenä.

Hongan parhaana palkittiin Vertio, joka upotti 16 pinnaa, napsi 3 levypalloa, jakoi 3 syöttöä ja riisti pelivälineen vastustajalta 4 kertaa. Viljami Vanjoki teki tehot 10/7/6 syöttöä/3 riistoa. Jouko Järviselle tupla-tupla 18/10. Myös Tero Laitinen (12/8) ja Lasse Gummerus (10/5) ylsivät kaksinumeroisille pistelukemille.

• Panu Vertiolta hyvään paikkaan kauden toistaiseksi paras peli. Panun hyökkäystehot olivat tänään loistava yhdistelmä joukkueen luomien paikkojen käyttämistä ja omaa suoraviivaista 1-1 –pelaamista. Viljami Vanjoki on veljensä loukkaantumisen jälkeen saanut joukkueessa aikamoisen linkkuveitsi-roolin. Mitä ikinä joukkue tarvitseekaan, niin siinä Viljami on ollut isoksi avuksi. Tänä viikonloppuna pelinrakentaminen oikeastaan kaikilta pelipaikoilta 1-4 ja puolustuksessa vähintään vastaavien pelipaikkojen puolustaminen olivat avainasemassa, Neva päätti.

Honka pelaa seuraavaksi vieraissa sarjakolmosta Namika Lappeenrantaa vastaan. Ottelu pelataan sunnuntaina 29.11. Seuraava kotiottelu on odotettu paikallisderby EBT:ta vastaan. Tuo ottelu pelataan Tapiolan urheiluhallilla perjantaina 4.12 klo 18:30.